Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Υπουργείο Υγείας: Έρχονται οι πρώτες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία – Τι θα γίνει με τα Κέντρα Υγείας

Πόσες προσλήψεις θα κάνει το υπουργείο Υγείας εντός του 2022. Οι δεσμεύσεις Πλεύρη

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Ξεκινά σε λίγες εβδομάδες η διαδικασία για τις πρώτες προσλήψεις υγειονομικών στα νοσοκομεία από το υπουργείο Υγείας.

Με βάση τις δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, οι προσλήψεις θα γίνουν σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους.

Βέβαια είναι άγνωστο εάν οι προσλήψεις που θα γίνουν θα καλύψουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από συνταξιοδοτήσεις. Άλλωστε τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει κύμα φυγής από το ΕΣΥ. Πολλοί μάλιστα γιατροί σπεύδουν να αποχωρήσουν από τα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να κατευθυνθούν προς τον ιδιωτικό τομέα.

Οι προσλήψεις από το υπουργείο Υγείας

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς (ΟΕΝΓΕ), ο προγραμματισμός για το 2022 είναι να προκηρυχθούν 700 θέσεις Γιατρών, 4000 νοσηλευτών και 910 θέσεις λοιπού προσωπικού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η κυβέρνηση θα προκηρύσσει ανά ομάδες τις θέσεις που θα πρέπει να καλυφθούν στο ΕΣΥ και σταδιακά έως το τέλος του έτους.

Προτεραιότητα θα έχουν οι χαρακτηρισμένες ως άγονες περιοχές που σήμερα έχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν για χιλιόμετρα ώστε να έχουν περίθαλψη.

Και ιδιώτες για τα κενά

Πάντως σε ό,τι αφορά στα αμέτρητα κενά που υπάρχουν σήμερα στα Κέντρα Υγείας και τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αυτά όπως φαίνεται δεν θα καλυφθούν με μόνιμες προσλήψεις.

Ενδεικτικό των ελλείψεων είναι ότι πρόσφατα η 1η Υγειονομική Περιφέρεια με έγγραφό της υποχρέωσε τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας να μετακινούνται σε διαφορετικές μονάδες προκειμένου να καλύψουν τα κενά. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Στα κάγκελα οι νοσοκομειακοί γιατροί για μετακινήσεις «εξπρές» γιατρών από τα Κέντρα Υγείας – Η εντολή της 1ης ΥΠΕ που άναψε φωτιές»

Οι κενές θέσεις στα Κέντρα Υγείας θα καλυφθούν με τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που έχουν σύμβαση. Μάλιστα ήδη είναι έτοιμη η σχετική υπουργική απόφαση που θα είναι διευκρινιστική του νόμου για την Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας και θα υποχρεώνει τους ιδιώτες γιατρούς να κάνουν δύο εφημερίες το μήνα σε Κέντρα Υγείας ώστε να καλύπτουν τα κενά.

Τη σχετική απάντηση έδωσε ο υπουργός Υγείας και σε πρόσφατη συνάντησή του με την ΟΕΝΓΕ. Σύμφωνα με το «Μέτωπο των Νοσοκομειακών Γιατρών» ο κ.Πλεύρης ανέφερε:

«Για τις ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας απάντησε ότι θα υπογράψει σύντομα την υπουργική Απόφαση που προβλέπεται από το Νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια για την κάλυψη των κενών από ιδιώτες που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ».

3 σχόλια:

  1. Το καταπτυστο ν/σ που προβλέπει μόνο υποχρεώσεις Θάνο θα καταπέσει στα δικαστήρια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικά με συμβάσούλες ολιγόμηνες ή ετήσιες για .....λαντζέρηδες......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καθεστώς γαλέρας για τους ιατρούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή