Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Θίγει την αξιοπρέπεια του ιατρού ο νέος νόμος για την ΠΦΥ "Γιατρός για όλους"


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ 23/05/2022

Διενεργήθηκε στις 22/05/2022 έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ όπου αναλύθηκαν διεξοδικά όλα τα επίμαχα άρθρα του νέου νομοσχεδίου για την ΠΦΥ (Ν 4931 2022).

Η κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι το συμβατικό περιβάλλον των ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ καθίσταται ασυμβίβαστο με την αξιοπρέπεια στη λειτουργία του ιατρικού επαγγέλματος. Το νομικό πλαίσιο απαξιώνει το πτυχίο Ιατρικής, με υπέρμετρες υποχρεώσεις, δεσμεύσεις, άτυπη πολιτική επιστράτευση, και απαλείφει οποιαδήποτε ασπίδα προστασίας του ιατρού έναντι καταχρηστικών συμπεριφορών εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ σε επαγγελματικό ή οικονομικό επίπεδο. Δεν υπάρχει αναφορά για το ύψος του προϋπολογισμού ή της αποζημίωσης του ιατρικού δυναμικού, που στάθηκε στην κοινωνία κατά τη διάρκεια της πανδημίας ως πυλώνες ΠΦΥ στα ιατρεία και εργαστήρια της γειτονιάς. Θα πρέπει να κατανοηθεί από το Υπουργείο ότι χωρίς πόρους και ιατρούς, δεν υπάρχει ΠΦΥ.

Καταδικάζουμε τις απαράδεκτες απειλές που εξαπέλυσε ο Υπουργός Υγείας ενόψει των κινητοποιήσεων του διαγνωστικού κλάδου για το δίκαιο αίτημά τους να πληρώνονται στο ακέραιο την αξία των παραπεμπτικών που εκτελούν. Να καταργηθεί επιτέλους το άδικο μέτρο του clawback, μέσω του οποίου ο ΕΟΠΥΥ καταλογίζει καταχρηστικά στους ιατρούς το κόστος της περίθαλψης των Ελλήνων.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τη διενέργεια νομικών ενεργειών κατά του νομοσχεδίου και προσφυγή στο ΣτΕ με σκοπό τη διασφάλιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.

Εάν δεν εξειδικευθούν οι όροι της σύμβασης, με σεβασμό στο επιστημονικό έργο του ιατρού και στις απαιτήσεις λειτουργίας του ιδιωτικού ιατρείου, τότε η δηλωθείσα άποψη μας είναι αρχικά αρνητική ως προς τη συμμετοχή των ιατρών στις νέες συμβάσεις.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος           Ο Γενικός Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου  Οικονόμου Δημήτριος

4 σχόλια:

  1. Κοψτε τις συμβασεις και οχι ανανεωση .Ολα τα υπολοιπα ειναι φλυαριες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι ακριβώς ! Είναι εξίσου προσβλητικοί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΒαρδαροΓεωργακόπουλους με μια διαφορά! ΟΙ ΣΥΡΙΖΑίοι τουλάχιστον είναι ιδεολόγοι αυτά που έλεγαν τα πίστευαν! Δεν παριστάνουν τους φιλελεύθερους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα τις κόψουν οι μικρομεσαίοι και θα τις πάρουν οι κολοσσοί. Γνωστό το κόλπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μία ένωση ιατρών που σέβεται τον εαυτό της ! Με ελάχιστους πόρους, σηκώνει τη σημαία, ενώ θεσμικοί φορείς σφυρίζουν αδιάφορα ! Πρέπει οι συμβεβλημένοι ιατροί να συσπειρωθούμε γύρω από την ένωση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή