Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Αύξηση πάνω από 7%, τέλος η εισφορά αλληλεγγύης και έκτακτο επίδομα 250 ευρώ: Τι έρχεται από Δεκέμβριο - Το χρονοδιάγραμμα

Για αύξηση πάνω από 7% στις
συντάξεις, για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ τον Δεκέμβριο για τους χαμηλοσυνταξιούχους, μίλησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας για την πρόοδο στην εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων.
Ethnos.gr

Επίσης ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό επίτευγμα» την τακτοποίηση των εκκρεμών συντάξεων στη διάρκεια της θητείας του. «Εκδόθηκαν 470.000 συντάξεις σε 22 μήνες, ένας πολύ εντυπωσιακός αριθμός», σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «αποδείχθηκε ότι το κράτος μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα, για να υλοποιεί ταχύτερα και αποτελεσματικά δημόσιες πολιτικές»

Ο ίδιος επισήμανε ότι «το τεράστιο πρόβλημα εκκρεμών συντάξεων δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο», καθώς όπως είπε «είναι υποχρέωση της Πολιτείας να απονέμει τις συντάξεις το συντομότερο δυνατόν».

«Είχαμε υποτιμήσει την πολυπλοκότητα εγχειρήματος που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Είχαμε να διαχειριστούμε εκκρεμότητες του παρελθόντος και έναν Οργανισμό που έπρεπε να λειτουργεί καθημερινά», παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι πλέον μπορούμε να εκδίδουμε κύριες συντάξεις μέσα σε 2 μήνες, χωρίς να υπολειπόμαστε σε τίποτα από άλλες χώρες που θεωρούνται πιο προηγμένες σε αυτόν τον τομέα.

Παράλληλα, τόνισε οι συνταξιούχοι θα ωφεληθούν με «μια πολύ ουσιαστική αύξηση συντάξεων που θα ξεπεράσει το 7%, σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το έκτακτο επίδομα στήριξης των 250 ευρώ».

Αρχικά, για σημαντικό επίτευγμα και για πολιτική με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτό το τεράστιο εγχείρημα δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο και πως τα συμπεράσματα είναι τρία:«Πρώτον ότι το κράτος μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για την ταχύτερη υλοποίηση δημοσίων πολιτικών.

Δεύτερον, ότι δεν πάμε πουθενά χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας και
τρίτον ότι μπορούμε να προχωράμε σε αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί ο πυρήνας του κράτους για να παράγουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, αναφέρθηκε στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ΕΦΚΑ κάτι που επέφερε, όπως υπογράμμισε, εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Σημείωσε ότι μία στις έξι κύριες συντάξεις σήμερα εκδόθηκαν τους τελευταίους 22 μήνες και «πλέον μπορούμε να εκδίδουμε κύριες συντάξεις σε διάστημα δύο μηνών».

Αύξηση πάνω από 7% στις συντάξεις

Για το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων τόνισε ότι είναι «πολιτική με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα».

«Είναι πολιτική με ουσιαστικό κοινωνικό πρόσημο στήριξης των πιο αδύναμων», ανέφερε συγκεκριμένα, σημειώνοντας πως το 2019 η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση ήταν τραγική.

Αναφερόμενος και στο πρόβλημα του πληθωρισμού το οποίο είπε είναι εισαγόμενο, ανέφερε ότι το υπουργείο εργασίας στηρίζει τους συνταξιούχους πολύ ουσιαστικά.

Επ’ αυτού ανέφερε την αύξηση πάνω από 7% από 1/1/2023 στις συντάξεις, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ το Δεκέμβριο για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους 21 μήνες εκδόθηκαν περισσότερες από 470.000 συντάξεις και έχει ήδη εκκαθαριστεί το 85% των αιτήσεων για το 2022.

Ο ΕΦΚΑ εκδίδει πλέον περισσότερες από 1.250 συντάξεις την ημέρα, ενώ το 2019 δεν ξεπερνούσε τις 500 απονομές.

5 σχόλια:

  1. Το παραμύθι των δημοσιοκαφρων της λίστας Πέτσα δεν σταματά ποτέ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αυξηση 7% στις συνταξεις προβλεπεται στον ν.4475 αρθ.3,συμφωνηθηκε με τους δανειστες το 2017,και την υπεγραψε ο Τσιπρας με υπουργο οικονομικων τον Τσακαλωτο.Επειδη τα γραπτα μενουν στοιχειωδης ερευνα θα δειξει την αληθεια.Μεχρι 31/12/2022 ΔΕΝ μπορουσε να υπαρξει ΚΑΜΙΑ αυξηση συνταξεων.Ο Μητσοτακης τσαμπα μαγκας οπως παντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παραμύθια ωτακουστων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι ιατροί σας κατάλαβαν γαλάζιοι ΚΚΕδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν έχουν αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή