Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

ΠΦΣ: Υποκριτική η στάση των ιατρικών συλλόγων για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Συντάκτης: Virus

Κόντρα ξέσπασε μεταξύ φαρμακοποιών και γιατρών για την κατάργηση της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξαπολύει πυρά στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος αντέδρασε στην κατάργηση της συνταγοράφησης και στη διενέργειά του στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Βέλη εξαπολύει ο ΠΦΣ χαρακτηρίζοντας τη στάση του ΙΣΑ «υποκριτική» και «επικίνδυνη», καταλογίζοντας στον σύλλογο των γιατρών ότι επιθυμεί «να αποτρέψει την διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων στους ηλικιωμένους δικαιούχους, οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και έχουν απόλυτη ένδειξη εμβολιασμού κάθε χρόνο». Υπενθυμίζεται ότι ανακοίνωση εξέδωσαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και Ιατρικός Σύλογος Αθηνών εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην κατάργηση της συντααγογράφησης του αντιγριπικού εμβολιασμού.Ο δε Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ισχυρίστηκε ότι ενέχεται κίνδυνος για τη Δημόσια υγεία, αφού «μόνο ο θεράπων γιατρός, μπορεί να εκτελέσειιατρικές πράξεις και να αξιολογήσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες». Μάλιστα ο ΙΣΑ προειδοποιεί ότι «ιατρική πράξη, που εκτελείται από μη γιατρούς και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων, αποτελεί αντιποίηση, του ιατρικού επαγγέλματος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την υγεία του ασθενή».

Με νόημα ο ΠΦΣ υπενθυμίζει το άρθρο 160 παρ. 1 του Ν. 4600/2019 σύμφωνα με τον οποίο « ο αδειούχος φαρμακοποιός νομίμως δύναται να προβαίνει στη διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού στους πολίτες». Επίσης, το συνδικαλιστικό όργανο των φαρμακοποιών την υπ’ αριθμόν Γ5α/Γ.Π.οικ.49734/02.07.2019 απόφαση του Υπουργού Υγείας με την οποία τέθηκαν «οι όροι, προϋποθέσεις και η διαδικασία πιστοποίησης φαρμακοποιών για να διενεργούν αντιγριπικό εμβολιασμό, κι έκτοτε, χιλιάδες φαρμακοποιοί έχουν πιστοποιηθεί σχετικώς από Ιατρική Σχολή της χώρας». Στα επιχειρήματα του ο ΠΦΣ προσθέτει το γεγονός στην υπόλοιπη Ευρώπη ο αντιγριπικός εμβολιασμός διενεργείται στα φαρμακεία.

Σκοπιμότητα αποδίδει στον ΙΣΑ ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακοποιών με το να παραγνωρίζει ότι «επί σειρά ετών εκατομμύρια πολίτες εμβολιάζονται κάθε χρόνο στα φαρμακεία της χώρας μας για την εποχική γρίπη». Στις υπηρεσίες και την προσφορά των φαρμακείων αναφέρεται ο σύλλογος τονίζοντας την 24ωρη λειτουργία αφού σε κάθε περιοχή εφημερεύει ένα φαρμακείο. Μάλιστα ο σύλλογος περιγράφει τα φαρμακεία ως «την πλέον προσβάσιμη Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Ευθέως, ο ΠΦΣ κατηγορεί τον ΙΣΑ ότι « δυσχεραίνει την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, πόσω μάλλον όταν από τα στοιχεία προκύπτει ότι είναι χαμηλή για την τρέχουσα περίοδο, σπέρνοντας αδικαιολόγητο φόβο στους πολίτες για την εμφάνιση δήθεν παρενεργειών από ένα εμβόλιο επιστημονικά τεκμηριωμένο βάσει μελετών και απολύτως ασφαλές». Την ιδιαιτερότητα της πανδημίας επικαλείται το συνδικαλιστικό όργανο των φαρμακοποιών τονίζοντας την σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Μεταξύ άλλων, ο ΠΦΣ υπενθυμίζει την προσφορά των φαρμακοποιών για την λειτουργία του ΕΣΥ και καλεί τον ΙΣΑ «να σταθεί, επιτέλους, στο ύψος των περιστάσεων» αναφέροντας τις ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία και ζητώντας να μείνει «μακριά από μικροσυντεχνιακής φύσεως αναχρονιστικές και αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις και αντιλήψεις».

12 σχόλια:

  1. Θράσος πέρα από κάθε όριο από τους άσχετους φαρμακοπωλες που αυξάνουν την νοσηρότητα στην χώρα με τα σκευάσματα που εν αγνοία μας χορηγούν στον κόσμο και εμείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπλοκές .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχει απολυτο δικιο ο ΠΦΣ.Ειναι πολυ σοβαρο οργανο και μεριμνα για το συμφερον των μελων του,αντιθετα με τους ιατρικους συλλογους που τα υπονομευουν και δρουν κομματικα .Βεβαια ,φταιμε κι εμεις που δεν αντιδρουμε .Με τη φωτολαγνεια και τη δημοσιομανια δεν λυνονται τα προβληματα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού το είπε ο φαρμακοποιός!!που ξέρει τα πάντα!! Και ας είναι πίσω από τον πάγκο η γυναίκα του η ο υπάλληλος η οποίος να ναι !!Τι χρειαζεται ο γιατρός;;;Ας τον καταργήσουμε Εξ άλλου ο φαρμακοποιός ξέρει τα πάντα .
    Είναι παθολόγος,καρδιολόγος,δερματολόγος,οφθαλμίατρος,..........ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ ΣΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΛΥ ΚΑΚΩΣ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΟΥΤΕ DEPON ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ! ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΤΟΥ ΒΓΗΚΕ Ο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΣΚΥΛΙΑΣΕΙ. ΚΑΛΗ ΧΩΝΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΑΡΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΣΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα αναλάβετε και τις επιπλοκές αλιτηριοι αφού δεν θέλετε συνταγές! Μην τυχόν και τους στείλετε σε ιατρό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ
    ΠΡΑΞΕΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΙΑΤΡΟΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΤΕΣΤ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΗΨΗ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το λέει και η διαφήμιση "Ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας"
    Η πολιτεία μας έχει εξισώσει και οι Ιατρικοί σύλλογοι μας έχουν εγκαταλείψει στην τύχη μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δευτερη προταση αποτελει μεγαλη και πικρη αληθεια .Οντως οι δηθεν ιατρικοι συλλογοι μας εχουν εγκαταλειψει .Βεβαια ,οι γιατροι ψηφισαν με συγκεκριμενο τροπο,αποδεχθηκαν πληρως τον κο κομισαριο και δεν μπορουν τωρα να παραπονιουνται .

      Διαγραφή
  8. Πλευρη πρέπει να σε ξαναγυρίσουν στα θρανία, μάθε γράμματα παικταρά μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. διαιρει κ βασιλευε πλευρης πολλακης αδωνις μια φαρα. κ ο αυγουλοματης προβαλλει την τελεια κυβερνηση των αριστων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι συμβουλοι του κ.υπουργου,μεταξυ των οποιων,φαρμακοποιος,εχουν αποψη για το θεμα της συνταγογραφησης ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή