Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Μεικτό σύστημα στον Προσωπικό Γιατρό για να συμβληθούν ιδιώτες γιατροί

Συντάκτης: Virus

Σε μεικτό σύστημα που θα επιτρέπει να συμβληθούν ιδιώτες γιατροί με δικαίωμα να διατηρούν ιδιωτικά δικούς τους ασθνείς θα προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας στο πρόγραμμα Προσωπικός Γιατρός. Εκτιμάται ότι θα προσελκυσθούν στο πρόγραμμα περισσότεροι γιατροί και θα διευκολυνθούν οι πολίτες που επιθυμούν να εξυπηρετηθούν στο επίπεδο της Π.Φ.Υ.

Την ικανοποίηση του εξέφρασε σε σχετική ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εξέθεσε τους όρους που εξετάζει για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών ιατρών, στο εν λόγω πρόγραμμα, σε σύσκεψη πραγματοποιήθηκε του απερχόμενου Δ.Σ του ΙΣΑ, με τον Υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη και το Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους. Όρος αποτελεί η διασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης στον προσωπικό ιατρό όλων των πολιτών. Όπως είχε προαναγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός πραγματοποιεί συναντήσεις με συλλόγους ιατρών εξετάζονας προτάσεις τους για να πρπσδφερθούν κίνητρα ώστε να ενταχθούν περισσότεροι ιατροί στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Στόχος είναι στη τρίτη φάση να ενταχθούν ακόμη 700-800 ιατροί ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της πλειονότητας των πολιτών. Με την ένταξη αυτών των ιατρών θα μπει τέλος στην πιλοτική φάση. Το πρόγραμμα θα μπορούσε να περιλαμβάνει έως και 4000 ιδιώτες γιατρούς συνολικά.

Με αυτό το σκεπτικό, το Υπουργείο σχεδιάζει να δημιουργήσει «ένα μεικτό σύστημα στο οποίο θα μπορεί να συμβληθεί ο ιδιώτης γιατρός με έναν μικρό αριθμό ασθενών (μίνιμουμ οι 857) και παράλληλα θα έχει το δικαίωμα να εγγράφει ιδιωτικά και άλλους ασθενείς, χωρίς περιορισμό, στους οποίους θα καθορίζει ο ίδιος το πλαίσιο των αμοιβών» όπως ανακοίνωσε ο ΙΣΑ. Τα έσοδα από την συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν θα υπόκεινται σε claw back και rebate στις αμοιβές των προσωπικών ιατρών. Στο πλαίσιο της συνάντησης αποσαφηνίστηκε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας περιορισμός στη συνταγογράφηση. Υπενθυμίζετααι ότι «κόκκινη γραμμή» είχαν τραβήξει για το θέμα της συνταγογράφησης τόσο ο ΙΣΑ όσο και η Ένωση Παθολόγων Ελλάδος κάνοντας λόγο για αναφαίρετο και κεκτημένο δικαίωμα των ιατρών.

Υπενθυμίζεται ότι στην πλήρη λειτουργία του προγράμματος θα χρειαστεί να έχουνν συμβληθεί περίπου 5 χιλιάδες γιατροί. Κατά τους δυο πρώτους μήνες ζωής του προγράμματος έχουν εγγραφεί 4,5 εκατομμύρια πολίτες σε 3.500 γιατρούς.

Την αποδοχή του αιτήματος του ΙΣΑ τόνισε ο Γ. Πατούλης σε δηλώσεις του σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στο θεσμό του προσωπικού ιατρού και τόνισε μεταξύ άλλων ότι «θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό ότι έγινε αποδεκτή, η πρότασή μας, για τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών. Η διαμόρφωση του νέου συστήματος είναι μια δυναμική διαδικασία, στην οποία συμβάλλει σημαντικά ο ΙΣΑ, προς όφελος του ασθενή και του ιατρικού κόσμου. Στόχος μας είναι το σύστημα να είναι ελκυστικό για το γιατρό ώστε να το στηρίξει και ο πολίτης να επιλέγει ελεύθερα τον γιατρό που εμπιστεύεται. Δηλαδή, ένα σύστημα αξιόπιστο για τον πολίτη και αξιοπρεπές για το γιατρό. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι η διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων που θα καταστήσουν το σύστημα βιώσιμο».

10 σχόλια:

  1. Ωραία όλα αυτά κύριοι των ιατρικών συλλόγων Αμοιβές χωρίς rebate kai claw back απολύτως δίκαιο , αλλά δεν είναι η ώρα να αναθεωρηθεί και η οικονομικά πολιτική απέναντι και στους ΓΙΑΤΡΟΥΣ των εργαστηρίων στους οποίους συνεχίζεται η πολιτική οικονομικής εξαθλίωσης . Χωρίς περιορισμούς η συνταγογράφηση των κλινικών αλλά με κλειστό προϋπολογισμό στις συνταγογραφούμενες παροχές υγείας , με εγγραφή στους προϋπολογισμούς των rebate και claw back για την είσπραξη από το ΕΟΠΥΥ των αμοιβών των κλινικών. Και συμφωνείται σε αυτό χωρίς να το χρησιμοποιείται σαν διαπραγματευτικό όπλο για να συμφωνήσετέ και στα υπόλοιπα. Οι εργαστηριακοί ΓΙΑΤΡΟΙ δεν είναι μέλη σας δεν έχετε υποχρέωση πρώτον να τους αντιμετωπίζετε ισότιμα και δεύτερον να τους προστατεύετε ισότιμα και τρίτον και κυριότερο ο ΑΜΚΑ σαν προσωπικό δεδομένο δεν πρέπει να κλειδωθεί επιτέλους για να μη γίνεται άσκοπη χρήση του που δημιουργεί δαπάνες για παράνομο πλουτισμό κάποιων κακών πολύ κακών "συναδέλφων" ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικα ειναι πολυ λυπηρη αυτη η αδιαφορια ολων των κλινικων συναδελφων ΙΑΤΡΩΝ κ των συλλογων για την τραγικη κατασταση στην οποια εχουμε φτασει οι εργαστηριακοι ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ!!!!! Καμμια στηριξη , κανενα οριο στη συνταγογραφηση κ εμεις …….ΥΓΡΟΠΟΥΛΟΥ—ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ—ΒΕΡΟΙΑ

      Διαγραφή
  2. Πως ειναι δυνατο αυτο ,δωρεαν για τον πολιτη ,αλλα με αμοιβη του γιατρου?Ποιος θα καθοριζει το υψος και τον τροπο καταβολης ? Θα βλεπει αλλους δωρεαν ο ιδιωτης και απο αλλους θα πληρωνεται ?Γιατι ο ΙΣΑ βιαζεται να στηριξει τον υπουργο χωρις να ζητησει λεπτομερειες ?(αναμενομενη σταση βεβαια ).Οι σοβαροι συναδελφοι θα πρεπει να απεχουμε προφανως .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κοροϊδία συνεχίζεται ο ΙΣΑ συμφωνεί και το θεωρεί δυστυχώς επιτυχία. Βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φοβερά μυαλά. Ποιος θα έρθει επί πληρωμή μετά τους 800 δωρεάν; Υποτιμούν την νοημοσύνη των ιατρών.Ντροπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ακούγεται κακό. Με 1000 ασθενείς ο ιδιώτης γιατρός θα έχει 30000 ευρώ σταθερό εισόδημα το χρόνο. Για νέους γιατρούς αυτό θα είναι μια δυναμική αρχή. Επίσης για μερικούς ειδικούς (πχ καρδιολόγους, γαστρεντερολόγους κλπ), αν συμβληθούν, οι ασθενείς θα αποτελούν και δεξαμενή υποψηφίων για παρακλινικές εξετάσεις. Σπεύσατε λοιπόν αμέσως και χωρίς χρονοτριβή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαίνεσαι παιδί .....άριστο με .....υψηλό iq

      Διαγραφή
    2. ΑΦΟΥ ΤΟ ΘΕΩΡΕΙΣ ΚΑΛΟ ,ΤΡΕΞΕ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑΤΙ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ

      Διαγραφή
    3. Μαλιστα κε κομισαριε ,αμεσως παμε να γραφτουμε να σωθουμε !Εγω ειμαι καρδιολογος και μου λετε οτι θα κανω τριπλεξ και χολτερ σε ολους που θα ερχονται στο ιατρειο ,ανεξαρτητως προβληματος .Αυτοι πως θα με πληρωνουν ή θα τα κανω δωρεαν ? Αυτη την ιατρικη θελετε συντροφοι?

      Διαγραφή