Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Προσωπικός γιατρός: Μπάχαλο με τις νέες αλλαγές Πλεύρη – Θεμιστοκλέους – Όχι και πάλι από γιατρούς

Ο Προσωπικός γιατρός προχωρά με λιγοστούς γιατρούς με κίνδυνο να οδηγεί σε ναυάγιο ο θεσμός

Μαρία Γλένη HR
Προσωπικός γιατρός με σοβαρές ελλείψεις, παρά τις αλλαγές που προωθούνται.

Τόσο οι νέες αλλαγές όσο και οι επίπονες προσπάθειες από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον Μάριο Θεμιστοκλέους, προκειμένου ο «προσωπικός γιατρός» να μη οδηγηθεί σε απόλυτο ναυάγιο, οι γιατροί γυρίζουν και πάλι την πλάτη στο θεσμό.

Γι’ αυτό και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε μία προσπάθεια να σωθεί ο «προσωπικός γιατρός» προχωρά σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζει έκτακτες συσκέψεις τις επόμενες ημέρες με τους Συλλόγους των ιατρών για να αντιστρέψει το αναιμικό ενδιαφέρον.

Εξαλλου τα στοιχεία είναι απογοητευτικά, καθώς όπως αποκάλυψε το www.healthreport.gr παρά την πρόσκληση που απηύθυνε ο ΕΟΠΥΥ σε δέκα νέες ειδικότητες γιατρών, μόλις 58 ιδιώτες ειδικοί γιατροί έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα για να παράσχουν υπηρεσίες ως προσωπικοί γιατροί.

Έτσι συνολικά υπάρχουν διαθέσιμοι1143 ιδιώτες προσωπικοί γιατροί στο σύστημα.

Εύλογα συμπεραίνεται πώς ο νέος θεσμός δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη, όπως είχαν προβλέψει πολλοί παράγοντες του τομέα της Υγείας.

Όχι στις αλλαγές

‘Όπως φαίνεται πάντως οι νέες αλλαγές που προτείνονται από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα της ΠΦΥ Μάριο Θεμιστοκλέους δεν γίνονται αποδεκτές από το σύνολο του ιατρικού κόσμου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μέσω του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει σε ένα μεικτό σύστημα για τον προσωπικό γιατρό, βάσει του οποίου ιδιώτες γιατροί χωρίς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες τους πολίτες αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να εγγράψουν τουλάχιστον 835 πολίτες τους οποίους θα εξετάζουν δωρεάν, ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς θα πηγαίνουν για εξέταση με ιδιωτική αμοιβή.

Στην πράξη πρόκειται για ένα μικτό σύστημα που δημιουργεί όμως πολίτες δύο ταχυτήτων ενώ καταρρέει και το αφήγημα περί δωρεάν υπηρεσίας.

Ήδη σε ανακοίνωσή της η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος δεν αποδέχεται το νέο μικτό σύστημα. Ο κλάδος που θα συναντηθεί μαζί με την Ένωση των Γενικών Γιατρών με τους Πλεύρη – Θεμιστοκλέους το απόγευμα, ζητά ο κάθε ασθενής να είναι ελεύθερος να επιλέξει συμβεβλημένο ή μη ιατρό ως Προσωπικό του Ιατρό.

Τέλος το μικτό σύστημα πάντως δεν φαίνεται να αποδέχονται ούτε και οι Γενικοί Γιατροί που διατηρούν έντονες επιφυλάξεις.

4 σχόλια:

  1. Υπάρχει καί ο κ.Νικήτας Κακλαμάνης,κάτι γνωρίζει περισσότερο…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν τους κάνει ο κ. Κακλαμάνης γιατί δεν θα βάζει καρδιολογους να εφημερευουν στη μονάδα νεφρού σε γενική. Αυτό είναι το σύστημα υγείας πόσο μάλλον για τον προσωπικό ιατρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο ΗΦΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΒΟΡΟΣ-ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΚΑΤΟΠΙΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ-2.ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΑΝΑΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.3.ΟΙ ΦΑΚΕΛΛΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΕ ΜΥΝΗΤΗΡΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ
    ΙΑΤΡΟΥΣ; 4.ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΦΑΚΕΛΛΟ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ.5.ΣΕ ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Ο ΗΦΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΥΟ
    ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΣΕΙΡΑ ΟΙ
    ΑΙΤΙΕΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ. ΤΕΛΟΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΡΑΠΟΝΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΧΡΟΝΙΚΗ ΕΝΑΡΞΗ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΕΑΝ ΑΛΛΑΖΕ Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΗ ΝΕΩΝ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ,ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ ΙΑΤΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι μάλλον προσωπικός ιατρός και τα βρήκες ζόρικα με τον ΗΦΑ...Το μόνο σίγουρο από όσα γράφεις (που ίσως και να γίνονταν σε άλλη χώρα) είναι το 3. Θα πέσουν οι μηνύσεις σύννεφο...

      Διαγραφή