Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Υπουργείο Υγείας: Με ρυθμούς χελώνας οι αλλαγές στα νοσοκομεία με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Eurokinissi

Με ρυθμούς χελώνας φαίνεται ότι προχωρούν τα έργα και οι μελέτες για την ανακαίνιση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παρότι τα έργα ύψους 700 εκατ. ευρώ θα αναλάβει να υλοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ, οι καθυστερήσεις δεν λείπουν από το υπουργείο Υγείας το οποίο να σημειωθεί ότι δεν έχει ολοκληρώσει καν τις αρχικές μελέτες για το τι χρειάζεται το κάθε νοσοκομείο για να βελτιωθούν οι υποδομές του.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα το υπουργείο Υγείας υπέγραψε σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας αλλά και για την αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Η σύμβαση αυτή πάντως δεν φαίνεται να έγινε τυχαία, καθώς όπως μεταφέρουν υψηλόβαθμες πηγές του ethnos.gr, αποτέλεσε απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης ώστε να προχωρήσουν άμεσα τα έργα.

Και πάλι όμως οι εντολές δεν δίνονται όπως και οι αντίστοιχες εγκρίσεις από το υπουργείο Υγείας, με συνέπεια να κινδυνεύουν να χαθούν χρήματα από τον τομέα της Υγείας και να κατευθυνθούν σε άλλα υπουργεία.

Άλλωστε με βάση τη συμφωνία με το Ταμείο Ανάκαμψης, οι αλλαγές στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.

Αλλαγές στην Αθήνα σε 7 νοσοκομεία

Ενδεικτικό των καθυστερήσεων είναι ότι μέχρι σήμερα – σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, στην πρωτεύουσα (1η Υγειονομική Περιφέρεια) έχουν σχεδιαστεί αλλαγές μόλις σε 7 νοσοκομεία, με ένα ποσό της τάξης των 6,1 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 700 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν.

Και στα 7 αυτά νοσοκομεία η διαδικασία είναι σε …βρεφικό στάδιο αφού στις περισσότερες περιπτώσεις το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει την αποδοχή επικαιροποίησης πρότασης και προϋπολογισμού από το Υπουργείο Υγείας ή υπάρχει επικοινωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ, ΥΠΕ και Νοσοκομείων για λήψη επιπλέον στοιχείων - πληροφοριών.

Τα περισσότερα έργα στα 7 νοσοκομεία αφορούν ανακαινίσεις εξωτερικών ιατρείων ή ανακαινίσεις Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών.

Τα νοσοκομεία είναι:ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

Γ.Ν.Α. "ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ - ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ" Ε.Ε.Σ.

ΣΩΤΗΡΙΑ

ΚΑΤ

ΓΕΝΙΚO ΝOΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠAΙΔΩΝ ΑΘHΝΩΝ Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Γ.Ν.Ν.ΙΩΝΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ-ΠΑΤΗΣΙΩΝ

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό έχει ζητηθεί από τους Διοικητές όλων των νοσοκομείων της χώρας να αποστείλουν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τις ανάγκες που υπάρχουν σε υποδομές αλλά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Σε κάποιες περιπτώσεις πάντως Διοικητές δεν απέστειλαν καν τις προτάσεις τους και τα απαραίτητα στοιχεία, ενώ όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr υπάρχουν και περιπτώσεις όπου δεν ελήφθησαν καν υπ’ όψιν οι θέσεις των Διοικήσεων για τις αλλαγές που απαιτούνται ή τον εξοπλισμό που απουσιάζει.

1 σχόλιο: