Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

Άδωνις Γεωργιάδης: Τι θα αλλάξει πρώτα στο ΕΣΥ – Οι βασικές προτεραιότητες σε νοσοκομεία, φάρμακα, γιατρούς


Άδωνις Γεωργιάδης (XΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI)

Αναλαμβάνει επίσημα σήμερα το παλιό του χαρτοφυλακίου ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αναλαμβάνοντας όμως και τις εκκρεμότητες που αφήνει πίσω του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο νέος υπουργός υγείας που θα καθίσει στην καρέκλα του υπουργού στην οδό Αριστοτέλους αργά το βράδυ σήμερα μετά την ορκωμοσία στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα γίνει στις έξι το απόγευμα, έχει ήδη έτοιμη την ατζέντα του για τις αλλαγές που αναμένεται να κάνει.

Πρόκειται άλλωστε για έναν υπουργό που γνωρίζει πολύ καλά τον τομέα της υγείας καθώς ήταν στην ίδια θέση το 2013 μέχρι και το 2014 το καλοκαίρι. Σήμερα 10 χρόνια μετά ο Άδωνις Γεωργιάδης επιστρέφει στα παλιά του λημέρια με τα προβλήματα όμως στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να είναι διογκωμένα. Γι’ αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr έχει λάβει οδηγία από τον πρωθυπουργό να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για τη βελτίωση των συνθηκών στο σύστημα υγείας.

Οι πρώτες αλλαγές

Ο νέος υπουργός Υγείας πρόκειται να προχωρήσει σε μεταρρυθμιστικές αλλαγές στο ΕΣΥ κάτι για το οποίο άλλωστε είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός προεκλογικά, καθώς η Υγεία αποτέλεσε τη σημαία της προεκλογικής περιόδου.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr τους πρώτους δύο μήνες ο Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να κάνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις ώστε να βελτιωθεί η καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων. Μεταξύ αυτών θα είναι να αλλάξει το σύστημα εφημερίων στα νοσοκομεία αλλά και να βελτιώσει την παραλαβή των ασθενών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Θα πρόκειται ωστόσο για μικροδιορθώσεις οι οποίες θα τροποποιηθούν πλήρως με την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το βασικό νομοσχέδιο που αναμένεται να προωθηθεί από τον νέο υπουργό Υγείας θα αφορά στο νέο ΕΣΥ το οποίο θα στηρίζεται στον νέο Υγειονομικό Χάρτη που είναι ήδη υπό επεξεργασία.

Με βάση τον Υγειονομικό Χάρτη στον οποίο καταγράφονται λεπτομερώς όλες οι μονάδες υγείας της χώρας αλλά και το προσωπικό, αναμένεται να σχεδιαστεί εκ νέου το σύστημα υγείας. Ειδικότερα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ethnos.gr ο Άδωνις Γεωργιάδης προτίθεται να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων με δεδομένο ότι εδώ και καιρό η κυβέρνηση μελετά να περιορίσει τον αριθμό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, καθώς δημιουργήθηκαν σε άλλες εποχές και κυρίως με πελατειακό σκεπτικό.

Στόχος θα είναι ο περιορισμός των δαπανών αλλά και η ενίσχυση των νοσοκομείων και των κλινικών που θα διατηρηθούν με προσωπικό και κονδύλια, αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος στο ethnos.gr.

Υπό το πρίσμα αυτό βέβαια στο τραπέζι θα έρθει και πάλι το θέμα της μετατροπής των Νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) από Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) που είναι σήμερα. Το επιχείρημα θα είναι ότι θα πρέπει να διοικηθούν με έναν διαφορετικό τρόπο, κάτι που θα συνδυαστεί και με τις νέες διοικήσεις που αναμένεται άμεσα να τοποθετηθούν στο ΕΣΥ με τον νόμο Κεραμέως μέσω ΑΣΕΠ.

Τα φάρμακα

Σε ό,τι αφορά στον τομέα των φαρμάκων υπάρχει σχεδιασμός να αλλάξει όλη η φαρμακευτική πολιτική που εφαρμόζεται στην χώρα με αναπτυξιακή κατεύθυνση, αλλά τα όποια μέτρα που θα ληφθούν θα περιλαμβάνουν νέους «κόφτες» στη συνταγογράφηση.

Σχετικά με το πολυσυζητημένο clawback, τις υποχρεωτικές επιστροφές δηλαδή που κάνουν σήμερα οι φαρμακευτικές εταιρείες όταν ξεπερνιέται η προϋπολογισθείσα δαπάνη, δεν αναμένεται να υπάρξουν ρηξικέλευθες αλλαγές άμεσα.

Πρόκειται πάντως για ένα θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση καθότι πολλές εταιρείες έχουν διαμηνύσει ότι θα πάψουν να προωθούν τα φάρμακά τους στην ελληνική αγορά αφού είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν σε υποχρεωτικές εκπτώσεις ακόμη και πάνω από το 60%.

Οι αλλαγές στους γιατρούς

Πάντως όπως τονίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr ο νέος υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προτίθεται να υλοποιήσει τον νόμο που είχε ψηφιστεί επί υπουργίας Θάνου Πλεύρη και δίνει τη δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να πραγματοποιούν και ιδιωτικό έργο. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση με διευκρινίσεις, ώστε οι γιατροί να μπορούν να αυξήσουν τα εισοδήματα τους παρέχοντας υπηρεσίες και στον ιδιωτικό τομέα.

ΣΔΙΤ στο ΕΣΥ

Στην πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει ο νέος υπουργός Υγείας θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αξιοποιηθούν τα περιβόητα ΣΔΙΤ. Οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα - όπως λένε πληροφορίες του ethnos.gr - θα αξιοποιηθούν τόσο μέσα στα νοσοκομεία όσο και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες όπως για χειρουργεία εργαστηριακές εξετάσεις αλλά και για την κάλυψη αναγκών ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές. Άγνωστο παραμένει πως θα αντιδράσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι συνδικαλιστές του ΕΣΥ καθώς δεν βλέπουν και με το καλύτερο μάτι την επαναφορά του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας καθώς στην προηγούμενη θητεία του στην οδό Αριστοτέλους υπήρξαν δεκάδες αντιδράσεις σε αλλαγές που είχε προωθήσει.

2 σχόλια:

  1. ετοιμαστειτε για γελια κ αυτοκτονιες των εργαστηριακων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στοχος ο περιορισμος των δαπανων !(οχι φυσικα η βελτιωση υγειας του ελληνικου λαου ) .θα πρασεξατε οτι στο υπυγ αναλαμβανουν ατομα μη εχοντα ουδεμια σχεση με τη ΝΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή