Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Κορονοϊός: Νέος συναγερμός στις υγειονομικές αρχές – Φόβοι για έκρηξη κρουσμάτων

Κορονοϊός: Νέος συναγερμός στις υγειονομικές αρχές – Φόβοι για έκρηξη κρουσμάτων

Ο κορονοϊός, η γρίπη και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουν θέσει σε κόκκινο συναγερμό τις αρχές

HR

Ο κορονοϊός και η ραγδαία αύξηση των υπόλοιπων αναπνευστικών λοιμώξεων αύξησαν το επίπεδο συναγερμού στις υγειονομικές αρχές στη χώρα μας.

Και αυτό γιατί, οι ειδικοί αναμένουν τις ερχόμενες ημέρες, νέα έξαρση αφού έχουν επιστρέψει στα θρανία οι μαθητές και οι γονείς στην καθημερινότητα ενώ η πτώση της θερμοκρασίας ευνοεί τις συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.

Από την άλλη, το υπουργείο Υγείας τονίζει την σημαντικότητα του εμβολιασμού κυρίως των ευπαθών ομάδων και συστήνει τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους για να περιοριστεί η μετάδοση.

Κορονοϊός: Πότε έρχεται η κορύφωση

Μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτιμά πως «η κορύφωση θα είναι νωρίτερα, γύρω στις 23 – 24 του Γενάρη με περίπου 7.500 κρούσματα, 7.100 θα έλεγα εγώ, την ημέρα».

«Ο λόγος που βλέπουμε αυτήν τη διόρθωση που ανέφερα είναι ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ενημέρωση του κοινού, φορούν μάσκες, συνειδητοποίησε ότι υπάρχει διασπορά και άλλαξε η συμπεριφορά. Θέλουμε να γλιτώσουμε τη διασπορά. Το να έρθει νωρίτερα σημαίνει ότι δε θα έχει μεγάλη διάρκεια ως κύμα. Αυτό μας διευκολύνει και σε ό,τι αφορά τις σοβαρές νοσήσεις και για τους θανάτους», συνέχισε ο καθηγητής.

«Η αποκλιμάκωση φαίνεται να είναι λίγο αργή», συμπληρώνει ο κ. Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας πως, εξαιτίας της χειμερινής περιόδου που διανύουμε η οποία ευνοεί τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, αλλά και λόγω της συννοσηρότητας που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό. «Θα πάμε σίγουρα σε αποκλιμάκωση και αυτό είναι το σημαντικό», τονίζει.

Έκκληση για εμβολιασμό

Και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ανέφερε πως υπάρχει αυξημένη κάλυψη σε απλές κλίνες Covid, ωστόσο το ΕΣΥ δεν αντιμετωπίζει πίεση.

«Ευτυχώς μέχρι τώρα έχουμε κάτω από 50% σε αυτούς τους δείκτες», ανέφερε σχετικά με τις διασωληνώσεις. «Έχουμε πολύ λιγότερες νέες διασωληνώσεις και θανάτους από πέρυσι. Αυτό δεν μας ικανοποιεί, γιατί κανένας θάνατος δεν είναι αποδεκτός από την πολιτεία όταν υπάρχουν αντίστοιχα αποτελεσματικά μέτρα».

«Έτσι, λοιπόν, καλούμε τους πολίτες να εμβολιαστούν άμεσα με το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης και του κορονοϊού. Έχουμε περίπου 190.000 εμβόλια έναντι του Covid αυτή τη στιγμή και κλεισμένα 50.000 ραντεβού. Έχουμε ένα πολύ υψηλό κύμα γρίπης, έχει ήδη εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού της χώρας άνω των 60 ετών», σημειώνει.

Ιδιαίτερα, υπογράμμισε, πως το εμβόλιο κατά της γρίπης προλαμβάνει τη βαριά νόσηση και τον θάνατο.

Αυστηρές συστάσεις προ τους πολίτες

Ο ΕΟΔΥ πάντως εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει.

1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για την Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους τους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.

3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.

4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και της Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχής χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου