Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Αλλάζει η συνταγογράφηση στα φάρμακα με αύξηση στις εμπορικές ονομασίες – Έρχονται ανακοινώσεις Άδωνι

Αλλάζει η συνταγογράφηση στα φάρμακα με αύξηση στις εμπορικές ονομασίες – Έρχονται ανακοινώσεις Άδωνι

Τι αλλάζει άμεσα στις συνταγές και τα φάρμακα ο νέος υπουργός Υγείας

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Αλλαγές στα φάρμακα δρομολογεί άμεσα η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προτίθεται ακόμη και εντός της εβδομάδας να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τις αλλαγές που θα κάνει συνολικά στα φάρμακα και την πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσει.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί μία δραστική αλλαγή στη συνταγογράφηση των φαρμάκων που κάνουν οι γιατροί, καθώς θα αυξηθεί το ποσοστό που θα επιτρέπεται να γράφουν με εμπορική ονομασία.

Ειδικότερα σήμερα οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν μόνο σε ποσοστό 15% εμπορικές ονομασίες φαρμάκων, ενώ το υπόλοιπο 85% πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφει δραστική ουσία.

Απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη είναι να αυξηθεί το ποσοστό των συνταγών με εμπορική ονομασία φαρμάκου και να φτάσει στο 30%. Στόχος είναι να μπορούν να συνταγογραφούν οι γιατροί και επώνυμα γενόσημα τα οποία θα κοστίζουν και φθηνότερα στους ασθενείς λόγω της μικρότερης συμμετοχής.

Όλες οι αλλαγές στα φάρμακα

Ο υπουργός Υγείας όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr θα γνωστοποιήσει ακόμη και εντός της εβδομάδας το σύνολο των αλλαγών που θα κάνει στη φαρμακευτική πολιτική και θα εφαρμοστούν άμεσα.

Όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr, ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει καταλήξει να προωθήσει τώρα 3 βασικά μέτρα τα οποία είναι τα εξής:

-Θα εφαρμοστούν «κλειδωμένα» θεραπευτικά πρωτόκολλα ανά ασθένεια. Γεγονός που σημαίνει ότι για κάθε ασθένεια θα προβλέπονται συγκεκριμένα φάρμακα που θα χορηγούνται από τους γιατρούς, οι οποίοι και θα παίρνουν έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ για να τα χορηγήσουν εάν ξεφεύγουν από την προγραμματισμένη θεραπευτική προσέγγιση.

Θα πρέπει δηλαδή να αποστέλλουν τις εξετάσεις αλλά και όλα τα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται για να λαμβάνουν το πράσινο φως

-Ξεκινά από τον ΕΟΠΥΥ αυστηρός έλεγχος στη συνταγογράφηση των γιατρών με παρακολούθηση της δαπάνης του καθενός. Μάλιστα όταν θα διαπιστώνονται υπερβάσεις, οι αρμόδιοι ελεγκτές του Οργανισμού θα κάνουν ακόμη και τηλεφωνικές παρεμβάσεις, καλώντας τους γιατρούς ώστε να ακούσουν σε πρώτη φάση τα επιχειρήματά τους. Στη συνέχεια όμως θα προβλέπονται και κυρώσεις.

-Ταυτόχρονα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι θα εξασφαλίσει κοντά στα 100 εκατ. ευρώ από τους πολίτες που διαθέτουν ΑΜΚΑ αλλά είναι επί της ουσίας ανενεργά και αγνώστων στοιχείων, αλλά επί σειρά ετών είχαν δωρεάν συνταγογράφηση φαρμάκων ακόμη και από τον ιδιωτικό τομέα.

Με την εκκαθάριση που κάνει πλέον ο ΕΦΚΑ στα αμφισβητούμενα ΑΜΚΑ, κουρεύεται και η δωρεάν συνταγογράφηση τους.

Πρόκειται για πολίτες που μπορεί στο παρελθόν να εργάζονταν στη χώρα μας αλλά σήμερα δεν φορολογούνται, αλλά κυρίως η ρύθμιση αφορά σε ΑΜΚΑ πολιτών από γειτονικές χώρες που έρχονται στην Ελλάδα μόνο για να πάνε στο νοσοκομείο ή να προμηθευτούν δωρεάν φάρμακα.

Πλέον δεν θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν σκευάσματα δωρεάν μέσω ΕΟΠΥΥ παρά μόνο στα δημόσια νοσοκομεία όπου θα καταβάλουν συμμετοχή.

Μακροπρόθεσμες αλλαγές

Στο μεταξύ όμως ήδη έχει αρχίζει να σχεδιάζει τις μακροπρόθεσμες αλλαγές καθώς επιδίωξή του είναι να μειωθεί το clawback που σήμερα πληρώνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες ως επιστροφές όταν ξεπερνιέται η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη που έχει προϋπολογισθεί.

Ένα μέτρο που είχε αρχίσει να εφαρμόζεται την εποχή των μνημονίων και τώρα με βάση τις δεσμεύσεις μας στους «θεσμούς» πρέπει να αρχίσει να μειώνεται δραστικά.

Υπό το πρίσμα αυτό μέσα στις σκέψεις του είναι – όπως τονίζουν υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr – προς το καλοκαίρι να αυξηθεί το ποσοστό μείωσης των τιμών φαρμάκων που χάνουν την πατέντα τους από το 7% που είναι σήμερα ακόμη και στο 30%. Κάτι που εξετάζεται να εφαρμοσθεί εάν δεν μειωθεί το clawback με τα μέτρα που θα ληφθούν αυτήν την περίοδο.

Επίσης στο τραπέζι έχει πέσει (για το καλοκαίρι όμως) και το θέμα της αλλαγής του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων.

Υπάρχουν εισηγήσεις στον Άδωνι Γεωργιάδη να τροποποιηθεί ο καθορισμός των τιμών των φαρμάκων και από τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών σε χώρες της Ευρωζώνης να επανέλθει το παλαιό σύστημα με τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων της Ε.Ε.

Μέτρα που όμως θα μελετηθούν διεξοδικά για το αν είναι απαραίτητα για τη μείωση της δαπάνης.

1 σχόλιο:

  1. Θα αναλάβει και την ευθύνη για όσους ασθενείς δεν πάνε καλά ενώ δεν έλαβαν ότι ήθελε να χορηγήσει ο ιατρος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή