Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Πάτρα: Εκτακτα μέτρα για το Καρναβάλι – Τριπλή πρωτοβουλία για ασφάλεια, υγεία και αισχροκέρδεια

Συντονισμός δυνάμεων της περιοχής έγκαιρα και, κυρίως, αποφασιστικά και χωρίς «εκπτώσεις». Προτάσεις, αποφάσεις και δράσεις από Δήμο, Εμπορικό, Τελωνείο, Εστίαση, Χημείο Κράτους για θεσμό υψηλού επιπέδου.

×
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή πρώτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με προεδρεύοντα τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Φωκίωνα Ζαΐμη
27 Ιαν. 2024 19:20


Το Καρναβάλι έρχεται και είναι υπόθεση όλων μας. Κι όταν λέμε όλων μας, εννοούμε όλων μας. Γιατί η κορύφωση των εκδηλώσεων πρέπει να βρει την περιοχή πλήρως θωρακισμένη σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε θέματα πρόληψης ατυχημάτων, οδηγικής συμπεριφοράς και δημόσιας υγείας.

Των ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ και ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Μπροστάρισσα στην όλη προσπάθεια συντονισμού των δυνάμεων της περιοχής θα μπει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία ανέλαβε ήδη πρωτοβουλίες, προκειμένου φορείς και θεσμοί να συνεργαστούν για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μάλιστα, χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη από μια σειρά συσκέψεων στην ΠΔΕ, στην οποία μπήκαν οι βάσεις για να εκπονηθεί το σχέδιο δράσης που θα ακολουθηθεί μέχρι την Κυριακή της Αποκριάς στις 17 Μαρτίου.

Με προεδρεύοντα τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Φωκίωνα Ζαΐμη και με παρούσα την αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας Αννα Μαστοράκου, αλλά και με την παρουσία εκπροσώπων θεσμών και φορέων όπως ο Δήμος Πατρέων, η Αστυνομία, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Τελωνείο, ο ΣKEΑΝΑ, το Γενικό Χημείο του Κράτους και άλλοι, η συνεδρίαση αποτέλεσε το πρώτο βήμα για να φιλοξενηθεί στην περιοχή ένα Καρναβάλι που θα εγγυάται υψηλά επίπεδα ασφάλειας και φυσικά φιλοξενίας των επισκεπτών.
ΖΑΪΜΗΣ: «Η ΠΔΕ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ»

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης: «Ηταν η πρώτη σύσκεψη προκειμένου να θέσουμε τις προτεραιότητές μας, έτσι ώστε να εργαστούμε όλοι μαζί και να έχουμε ένα Καρναβάλι χωρίς προβλήματα, το οποίο θα μας διαφημίσει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Θα κινηθούμε σε πολλά επίπεδα. Από την καταπολέμηση του παρεμπορίου με εντατικούς ελέγχους μέχρι την οδηγική ασφάλεια και την ετοιμότητα του χώρου της υγείας να διαχειριστεί περιστατικά. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βγαίνει μπροστά σε αυτήν την προσπάθεια, με στόχο να συντονίσει όλους τους φορείς. Επιζητούμε τη συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων. Θέλουμε να προηγηθεί η ενημέρωση των επισκεπτών για μια σειρά θεμάτων, όπως της υγείας, της εστίασης, της διατροφής, της καθαριότητας των δρόμων, της ασφάλειας, κ.λπ. Θα ακολουθήσουν και νέες συσκέψεις, προκειμένου να σχηματοποιηθεί το πλάνο μας και κάθε φορέας να αναλάβει την αποστολή που του αναλογεί».
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΛΑΣ

Εμφαση θα δοθεί στη συνεργασία της ΠΔΕ με την ΕΛΑΣ, καθώς το διάστημα της κορύφωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην περιοχή μας αναμένονται χιλιάδες επισκέπτες κάθε ηλικίας. Αυτό αυξάνει αυτόματα τους κινδύνους για τροχαία ατυχήματα, για παραβατικές συμπεριφορές, για μέθη, ακόμη-ακόμη και για εντάσεις, οπότε η συνεργασία μεταξύ ΠΔΕ και Αστυνομίας κρίνεται ως βασική προτεραιότητα. Συνακόλουθος με τα παραπάνω είναι και ο τομέας της υγείας, με τις υγειονομικές δυνάμεις της περιοχής, με κορυφαία την 6η ΥΠΕ, να τίθενται σε άμεση επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ: «Η ΠΑΡΕΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΙ, ΑΛΛΑ ΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΕΙ»

Για τη στόχευση της παραπάνω προσπάθειας της ΠΔΕ μίλησε χθες στον Peloponnisos FM 104,1 και την εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση» του Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλου, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος έδωσε αναλυτικές λεπτομέρειες για τη φιλοσοφία του σχεδιασμού.

«Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν επιτρέπεται να μένει αμέτοχη σε θέματα που μας αφορούν όλους. Η Πάτρα ετοιμάζεται για τη μεγάλη γιορτή του Πατρινού Καρναβαλιού, θα δεχθεί χιλιάδες επισκέπτες και οφείλουμε όλοι μας να είμαστε στο ύψος της περίστασης» τόνισε ο αναπληρωτής περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Πέρυσι κάναμε μια μεγάλη εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φέτος θα εντείνουμε την προσπάθεια στα ΜΜΕ και θα μπουν αφίσες σε κεντρικά σημεία της Πάτρας, αλλά και στην Αθήνα, στα ΚΤΕΛ και στον Προαστιακό. Θα κάνουμε το παν για να προστατεύσουμε το προϊόν που πρέπει να μας διαφημίζει στο πανελλήνιο, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Επιζητούμε τη συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων και με όλους τους φορείς. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε συνάντηση και με τον αστυνομικό διευθυντή. Προσωπικά θα ζητήσω και μεγαλύτερη αυστηρότητα στην αστυνόμευση της περιοχής μας. Να εφαρμοστούν κανόνες και νόμοι, να γίνονται και αλκοτέστ σε καίρια σημεία της Πάτρας. Δεν θα το αφήσουμε έτσι ανεξέλεγκτο όλο αυτό. Καταλαβαίνουμε ότι και η ΕΛΑΣ δεν έχει το προσωπικό που θα θέλαμε όλοι, όμως θα γίνει αυτό που πρέπει στο μέτρο των δυνάμεων της Αστυνομίας. Εργαζόμαστε από κοινού με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Φωκίωνα Ζαΐμη και την αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας Αννα Μαστοράκου. Ετοιμάζουμε και σχετική συνέντευξη Τύπου για την ενημέρωση των πολιτών. Στόχος μας είναι μια νύχτα χωρίς ατυχήματα. Το σύνθημά μας πρέπει να είναι το όλοι διασκεδάζουν στην παρέα, αλλά ο ένας δεν θα πιεί, αυτός δηλαδή που θα οδηγήσει».

ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ: «ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗ ΧΑΟΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»

Αννα Μαστοράκου

«Πέρυσι η κατάσταση ήταν οριακά διαχειρίσιμη. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί αυτό φέτος. Η Πάτρα δεν είναι ανοχύρωτη πόλη» ξεκαθαρίζει μιλώντας στην «Πελοπόννησο» η αντιπεριφερειάρχης Δημόισας Υγείας Αννα Μαστοράκου.

Η ίδια εξηγεί ότι, κατά τη χθεσινή σύσκεψη, «αποτυπώσαμε τη χαοτική κατάσταση που βιώσαμε πέρυσι ως πόλη κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού. Συζητήσαμε εκτενώς ώστε να εντοπίσουμε τις παθογένειες και να σχεδιάσουμε από κοινού ένα στρατηγικό σχεδιασμό για να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυνατές παραβατικές, αν θέλετε, συμπεριφορές κάποιων ανθρώπων που εισέβαλαν στην πόλη, κάνοντας παραεμπόριο με νοθευμένα οινοπνευματώδη ποτά και πώληση φαγητών υπό συνθήκες μη υγειονομικά ελεγχόμενες».

Η κ. Μαστοράκου υπογραμμίζει πως για τον έλεγχο της κατάστασης «έχει πολύ μεγάλη σημασία τι θα αποφασίσει ο Δήμος σε σχέση με τις άδειες που θα δώσει σε μικροπωλητές. Κι αυτό το επισημαίνουμε διότι πέρυσι δεχτήκαμε μία εισβολή από μικροπωλητές από άλλες πόλεις και δεν υπήρχε κανένας έλεγχος. Αποτέλεσμα, όπως όλοι θυμόμαστε, ήταν να έχουμε πολύ μεγάλο όγκο περιστατικών μέθης κ.ά. που αντιμετωπίστηκαν από τον υγειονομικό σταθμό του ΕΕΣ στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου, τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία που εφημέρευαν όλες τις ημέρες μετά από τον σχεδιασμό του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη. Αυτή η κατάσταση ήταν οριακά διαχειρίσιμη. Φέτος έχουμε και μία καινοτομία καθώς υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο για τη χρήση αιθυλικής αλκοόλης και τη νόθευση των ποτών που θα βοηθήσει καθοριστικά στον έλεγχο της κατάστασης».

ΑΥΣΤΡΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

«Στείλαμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν θα χαριστούμε σε κανέναν» δήλωσε στον Peloponnisos FM 104,1 o αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης, για το πρόστιμο των 2.000 ευρώ που επιβλήθηκε από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε υποκατάστημα μεγάλης αλυσίδας λιανεμπορίου στην Πάτρα, για διαφορετικές τιμές στο ράφι και στο ταμείο σε δύο προϊόντα.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς σε όλο το εύρος της αγοράς, όπως δήλωσε Φωκίων Ζαΐμης, μετά την επιβολή του ανωτέρω προστίμου, γιατί όπως τόνισε «η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς είναι προς όφελος των καταναλωτών και καθίσταται επιβεβλημένη». Επίσης, ο κ. Ζαΐμης πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και θα πάρουμε κάθε δυνατό μέτρο γι’ αυτό».

Μάλιστα, ο κ. Ζαΐμης τόνισε ότι υπάρχει σαφής εντολή από τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, οι έλεγχοι στην αγορά να είναι όσο το δυνατόν πιο τυπικοί και αυστηροί, ώστε φαινόμενα και λάθη παραπλάνησης των καταναλωτών, να μη γίνονται επιτρεπτά και να εφαρμόζεται ο νόμος.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες και σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Ζαΐμης με όλους τους εμπλεκόμενους στην αγορά, ενόψει του Πατρινού Καρναβαλιού. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συγκροτήσει μικτά κλιμάκια ελέγχου, προκειμένου να ενταθούν οι έλεγχοι και να επεκταθούν όλο το 24ωρο, ακόμα και σε ώρες εκτός ωραρίου λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών, δηλαδή βραδινές και νυχτερινές ώρες, με έμφαση στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης.

«Θα συνιστούσα σε όλους τους παράγοντες της αγοράς να είναι πολύ προσεκτικοί. Η πολιτική κατεύθυνση είναι σαφής. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν» δήλωσε στον Peloponnisos FM 104,1 o Φωκίων Ζαΐμης.

1 σχόλιο: