Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Τα τρία μέτρα Άδωνι στα φάρμακα – Συνταγές μόνο με έγκριση ΕΟΠΥΥ, έλεγχοι στους γιατρούς και «μπλόκο» στα ανενεργά ΑΜΚΑ

Τα τρία μέτρα Άδωνι στα φάρμακα – Συνταγές μόνο με έγκριση ΕΟΠΥΥ, έλεγχοι στους γιατρούς και «μπλόκο» στα ανενεργά ΑΜΚΑ

Ποια τρία νέα μέτρα στα φάρμακα ανακοίνωσε στους εκπροσώπους του κλάδου ο υπουργός Υγείας

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Με τρία άμεσα μέτρα στα φάρμακα που θα εφαρμόσει τις επόμενες εβδομάδες, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επιχειρεί να συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη που έχει πάρει την ανιούσα εδώ και μήνες.

Παρότι ο νέος υπουργός Υγείας δεν θα αλλάξει άμεσα όλη τη φαρμακευτική πολιτική που θα ακολουθεί η χώρα, έχει καταλήξει σε τρία μέτρα με τα οποία θα περιορισθεί το clawback που πληρώνουν σήμερα οι φαρμακευτικές εταιρείες (υποχρεωτικές επιστροφές με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης). Ένας περιορισμός που επιβάλλεται τόσο για να ισορροπήσει η αγορά φαρμάκου, όσο και γιατί αποτελεί δέσμευση στους «θεσμούς».

Ήδη όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε τις προθέσεις του την Τρίτη το απόγευμα σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον ΣΦΕΕ, την ΠΕΦ και το PIF.

Τα 3 μέτρα στα φάρμακα

Ειδικότερα όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr στα εξής τρία μέτρα έχει καταλήξει ο υπουργός Υγείας:

-Θα εφαρμοστούν «κλειδωμένα» θεραπευτικά πρωτόκολλα ανά ασθένεια. Γεγονός που σημαίνει ότι για κάθε ασθένεια θα προβλέπονται συγκεκριμένα φάρμακα που θα χορηγούνται από τους γιατρούς, οι οποίοι και θα παίρνουν έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ για να τα χορηγήσουν εάν ξεφεύγουν από την προγραμματισμένη θεραπευτική προσέγγιση.

Θα πρέπει δηλαδή να αποστέλλουν τις εξετάσεις αλλά και όλα τα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται για να λαμβάνουν το πράσινο φως

-Ξεκινά από τον ΕΟΠΥΥ αυστηρός έλεγχος στη συνταγογράφηση των γιατρών με παρακολούθηση της δαπάνης του καθενός. Μάλιστα όταν θα διαπιστώνονται υπερβάσεις, οι αρμόδιοι ελεγκτές του Οργανισμού θα κάνουν ακόμη και τηλεφωνικές παρεμβάσεις, καλώντας τους γιατρούς ώστε να ακούσουν σε πρώτη φάση τα επιχειρήματά τους. Στη συνέχεια όμως θα προβλέπονται και κυρώσεις.

-Ταυτόχρονα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι θα εξασφαλίσει κοντά στα 100 εκατ. ευρώ από τους πολίτες που διαθέτουν ΑΜΚΑ αλλά είναι επί της ουσίας ανενεργά και αγνώστων στοιχείων, αλλά επί σειρά ετών είχαν δωρεάν συνταγογράφηση φαρμάκων ακόμη και από τον ιδιωτικό τομέα.

Με την εκκαθάριση που κάνει πλέον ο ΕΦΚΑ στα αμφισβητούμενα ΑΜΚΑ, κουρεύεται και η δωρεάν συνταγογράφηση τους.

Πρόκειται για πολίτες που μπορεί στο παρελθόν να εργάζονταν στη χώρα μας αλλά σήμερα δεν φορολογούνται, αλλά κυρίως η ρύθμιση αφορά σε ΑΜΚΑ πολιτών από γειτονικές χώρες που έρχονται στην Ελλάδα μόνο για να πάνε στο νοσοκομείο ή να προμηθευτούν δωρεάν φάρμακα.

Πλέον δεν θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν σκευάσματα δωρεάν μέσω ΕΟΠΥΥ παρά μόνο στα δημόσια νοσοκομεία όπου θα καταβάλουν συμμετοχή.

Κατά τα άλλα αξιοσημείωτο είναι ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης μελετά, όπως τονίζουν πηγές του HealthReport.gr, να δημιουργηθεί και μία τρίτη κατηγορία φαρμάκων που δεν θα εντάσσεται στην προκαθορισμένη φαρμακευτική δαπάνη και θα περιλαμβάνει όλα τα νέα καινοτόμα φάρμακα γονιδιακής θεραπείας.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει πάντως τη φετινή χρονιά το clawback να μειωθεί κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και από περίπου 1,6 δις -1,7δις ευρώ να περιορισθεί στο 1,250 δις ευρώ.

3 σχόλια:

  1. Ότι να ναι , η δαπάνη παρακολουθειται και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν το περιστατικό δεν πάει καλά..
    ...ο Άδωνις? Διότι σιγά μην στείλω......50 δικαιολογητικά για να γράψω ένα ciproxin....
    ! Αρνείστε? Γειά σας.....ας πάει νοσοκομείο ο ασθενής και να προσέχει το ψήφιζε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποια είναι τα συγκεκριμένα....φάρμακα που δίνεις σε μια ουρολοιμωξη πχ και για ποσο; Θα μας τα πουν οι λογιστές του ανυποληπτου Οργανισμου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΜΚΑ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΘΕ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΥΧΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΗΔΕΝ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝ ΕΡΓΑΣΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΗΡΑΝ ΑΜΚΑ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΙΧΕ ΕΡΓΑΣΘΕΙ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ?ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΝΦΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΑΜΚΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή