Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Με ποια μέτρα ανοίγουν τα σχολεία – Οδηγίες για μαθητές και γονείς

Με ποια μέτρα ανοίγουν τα σχολεία – Οδηγίες για μαθητές και γονείς

Αναλυτικά όλα τα μέτρα με τα οποία θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία

Μαρία Γλένη HR

Τα σχολεία ανοίγουν αύριο Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, μετά τις διακοπές των γιορτών και οι ειδικοί εμφανίζονται ανήσυχοι μετά την έξαρση του κορονοϊού, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού – RSV.

Ήδη οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό καθώς τα επιδημιολογικά μοντέλα προβλέπουν πώς το επόμενο διάστημα τα κρούσματα της covid-19 θα κορυφωθούν. Την ίδια στιγμή, το κύμα της εποχικής γρίπης ξεκινάει τώρα, γεγονός που σημαίνει ότι θα κλιμακωθεί τις επόμενες έξι με επτά εβδομάδες.

Μετά από συσκέψεις τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας αποφάσισαν να απευθύνουν συστάσεις προς εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης λοιμώξεων.

Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ συνιστά, μεταξύ άλλων, τακτικό πλύσιμο χεριών, αλλά και καλό αερισμό των αιθουσών και αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων σε μικρούς χώρους.

Επίσης, προτείνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος και η τήρηση φυσικών αποστάσεων. Εάν κάποιος μαθητής παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.

Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας όσοι μαθητές έχουν δηλώσει θετικό αποτέλεσμα Covid για τις επόμενες πέντε ημέρες δεν θα πηγαίνουν σχολείο και οι απουσίες με το έγγραφο που θα τυπώνουν από gov.gr δεν θα προσμετρώνται.

Σχολεία: Οι επίσημες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ

Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στα σχολεία συστήνεται από τον ΕΟΔΥ η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:

Τακτικό πλύσιμο των χεριών:

Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)

Πριν και μετά: Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος, το γεύμα και τη χρήση της τουαλέτας

Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων

Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος

Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού

Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)

Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων

Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό

Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο:

Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών

Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα

Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου