Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Διάταξη «ανατροπή» στο ΕΣΥ: «Ελευθέρας» στους γιατρούς του δημοσίου να εργάζονται όποτε θέλουν στον ιδιωτικό τομέα


Αλλάζουν όλα στο ΕΣΥ με νέα διάταξη που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας

νοσοκομείο (Eurokinissi)

Τα πάνω - κάτω στο ΕΣΥ αναμένεται να φέρει νέα διάταξη που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας για τους γιατρούς του δημοσίου. Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος, δίνοντάς τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα όποτε το επιθυμούν αρκεί να έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο δημόσιο σύστημα.

Θα μπορούν δηλαδή όπως περιγράφουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του ethnos.gr να εργάζονται στις ελεύθερες ώρες τους στο ιδιωτικό τους ιατρείο, σε ιδιωτικές κλινικές είτε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, χωρίς περιορισμούς. Κάτι που άλλωστε προβλεπόταν και στον πολυσυζητημένο νόμο Γκάγκα, απλά η διαφορά είναι ότι ο νόμος περιόριζε το ιδιωτικό έργο σε 2 φορές την εβδομάδα, ενώ πλέον με τη νέα διάταξη που ετοιμάζεται, δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο.

Σχεδόν έτοιμο το νομοσχέδιο

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη διάταξη την οποία ετοιμάζει ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, βρίσκεται στην τελική της φάση ενώ απομένουν κάποιες διορθώσεις για τις δικλείδες ασφαλείας που θα υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία ώστε η ιδιωτική απασχόληση να μην είναι σε βάρος του ΕΣΥ και των ασθενών του.

Αξιοσημείωτο είναι πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ, αφού δεν προβλέπεται άρση μονιμότητας, όπως διαβεβαιώνουν πηγές του ethnos.gr. Πάντως, στο παρελθόν ο νόμος Γκάγκα είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο ιατρικό σώμα, τόσο στους συνδικαλιστικούς κύκλους του δημοσίου (ΟΕΝΓΕ-ΕΙΝΑΠ) όσο και στους Ιατρικούς Συλλόγους, κυρίως εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού που θα δημιουργηθεί με τους ιδιώτες γιατρούς.

Τα επιχειρήματα

Όπως υπογραμμίζουν πηγές του ethnos.gr τρία είναι τα βασικά επιχειρήματα του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης για την ανατροπή αυτή στο ΕΣΥ:Προσέλκυση νέων γιατρών στο δημόσιο σύστημα Υγείας αφού δεν θα έχουν περιορισμούς σε παράλληλη απασχόληση

Αύξηση του εισοδήματος των γιατρών του ΕΣΥ οι οποίοι σήμερα υποαμείβονται

Κάλυψη των κενών θέσεων που προκηρύσσονται και οι οποίες βγαίνουν άγονες εξαιτίας έλλειψης ενδιαφέροντος.

Πάντως η νέα διάταξη αναμένεται να προωθηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και πριν την έναρξη λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία με χρήματα των ασθενών. Εξάλλου η ρύθμιση για το ιδιωτικό έργο των γιατρών έχει λιγότερες δυσκολίες σε σύγκριση με τα απογευματινά χειρουργεία τα οποία απαιτούν εξεύρεση των κατάλληλων χώρων αλλά και εργαζομένων, καθώς και σύνθετους προσδιορισμούς για τις αμοιβές του υγειονομικού προσωπικού.

8 σχόλια:

 1. Τίποτα από αυτά δεν θα γίνει....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σωστό και δίκαιο για τους ιατρούς του ΕΣΥ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Απόπειρα κατάργησης του ΕΣΥ και τυπικά που φυσικά δεν θα περάσει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτό είναι ένα καλό δωράκι για τους χειρουργούς που θα μπορούν να χειρουργούν και εκτός νοσοκομείου. Ο παθολόγος και να ανοίξει ιατρείο δεν θα βγάζει ούτε τα λειτουργικά έξοδα.
  Ένας Παθολόγος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Διαφωνω συναδελφε ,σιγουρα θα γινει κατι απ ο ορισμενους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Επιστροφη στην προΕΣΥ εποχηΟπισθεν ολοταχως

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Θα ασχολουνται και επισημα πλεον με τα πελατακια

  ΑπάντησηΔιαγραφή