Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Επανέρχεται ο νόμος Γκάγκα – Οι ανησυχίες, οι αντιδράσεις και οι αλλεπάλληλες συσκέψεις

Επανέρχεται ο νόμος Γκάγκα – Οι ανησυχίες, οι αντιδράσεις και οι αλλεπάλληλες συσκέψεις

Ο Νόμος Γκάγκα ξανά στην επικαιρότητα. Οι ανησυχίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας
Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Μπορεί ο νόμος Γκάγκα να κόστισε πολιτικά στην κυβέρνηση, αλλά επανέρχεται στο προσκήνιο με πρωτοβουλία Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο νόμος Γκάγκα που είχε ψηφιστεί εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων προβλέπει εκτός των άλλων το δικαίωμα στους νοσοκομειακούς γιατρούς του δημοσίου να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, είτε με ιδιωτικά ιατρεία, είτε σε χειρουργεία, είτε ακόμη και σε ιδιωτικές εταιρείες.

Γεγονός που προκαλεί τριγμούς στο ιατρικό σώμα και δη στα «γαλάζια» στελέχη, καθώς ούτε αυτοί επιθυμούν αυτό το άνοιγμα της αγοράς. Άλλωστε οι γιατροί του δημοσίου έχοντας τα προνόμια και τους ασθενείς του ΕΣΥ είναι πιθανό να επικρατήσουν στην ιδιωτική αγορά, κάτι που ανησυχεί δεόντως και τους ιδιώτες γιατρούς.

Από την άλλη παραμένει άγνωστο πως θα εξασφαλίσει ο Άδωνις Γεωργιάδης ότι οι γιατροί του δημοσίου συστήματος υγείας δεν θα κατευθύνουν τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα για να εισπράττουν χρήματα.

Να υπενθυμιστεί ότι οι έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν και …υπογείως από τα «γαλάζια» στελέχη, δεν επέτρεψαν τελικώς στον πρώην υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη (στη θητεία του οποίου ψηφίστηκε ο νόμος Γκάγκα) να υλοποιήσει τον νόμο εκδίδοντας τις υπουργικές αποφάσεις.

Οι ανησυχίες

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr φαίνεται πως αντιρρήσεις αλλά και ανησυχίες έχει και ο Άδωνις Γεωργιάδης, γι’ αυτό και επανεξετάζονται όλες οι παράμετροι του νόμου, ώστε οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι να περιέχουν όλες τις δικλείδες ασφαλείας.

Εξάλλου πολλά γαλάζια στελέχη έχουν απευθυνθεί στον Άδωνι Γεωργιάδη ζητώντας να μην εφαρμοστεί ο νόμος. Ο ίδιος όμως συναντήθηκε προσφάτως με την πρώην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα έπειτα από δικό της αίτημα.

Πάντως επισήμως και η «γαλάζια» συνδικαλίστρια της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη έχει δηλώσει κατά του νόμου Γκάγκα, καθώς θα δημιουργηθούν γιατροί δύο ταχυτήτων μέσα στο ΕΣΥ ενώ σφόδρα αντίθετη είναι η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Αξιοσημείωτο είναι ότι και ο γαλάζιος ΠΙΣ είχε ζητήσει την απόσυρση του επίμαχου άρθρου 10 που περιγράφει το δικαίωμα των νοσοκομειακών γιατρών να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα.

Ταυτόχρονα βέβαια ετοιμάζονται οι λεπτομέρειες για τις εγκυκλίους ενώ όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, θα επιδιωχθεί σε πρώτη φάση να δοθεί το δικαίωμα μόνο σε λίγες ειδικότητες γιατρών και για περιορισμένες ημέρες την εβδομάδα. Ούτως ή άλλως ο νόμος προβλέπει μόνο για 2 ημέρες ιδιωτικό έργο στους γιατρούς του ΕΣΥ.

Πολλοί πάντως και μέσα στην κυβερνώσα παράταξη βλέπουν επιστροφή του ΕΣΥ στις εποχές της δεκαετίας του ’90 όπου οι γιατροί του ΕΣΥ είχαν και ιδιωτικά ιατρεία και τα δημόσια νοσοκομεία τα έβλεπαν μόνο ως βήμα για να εξασφαλίσουν ιδιωτική πελατεία.

Τι προβλέπει ο νόμος Γκάγκα

Το επίμαχο άρθρο 10 που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις προβλέπει μεταξύ άλλων:

Με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται κατ’ εξαίρεση:

η δυνατότητα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής για ιατρούς κλάδου Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., και ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, εκτός των ημερών εφημερίας, και ρυθμίζονται συναφή θέματα των ιατρών μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού.

Κατ’ εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου ή η παροχή ιατρικών υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας,

έως δύο (2) φορές την εβδομάδα, μετά από άδεια του Διοικητή ή του Προέδρου του νοσοκομείου, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου ιατρού, εφόσον συμμετέχουν στην εκτός του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανόμενης της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου και των ενεργών ή μικτών εφημεριών,

τουλάχιστον οκτώ (8) φορές τον μήνα, εκ των οποίων τουλάχιστον οι τέσσερις (4) αφορούν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία του νοσοκομείου.

Για τους ιατρούς που εκ του νόμου απαλλάσσονται από την υποχρέωση συμμετοχής στις εφημερίες, το τρίτο εδάφιο εφαρμόζεται, εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου τουλάχιστον οκτώ (8) φορές τον μήνα.

Οι χειρουργικές ή επεμβατικές πράξεις που διενεργούνται εκτός του νοσοκομείου ανά εβδομάδα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τον αριθμό των αντίστοιχων πράξεων που διενεργούνται αθροιστικά κατά το τακτικό ωράριο και την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου από τον ίδιο ιατρό.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται ειδικότερα το είδος, η έκταση, οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι φορείς της απασχόλησης ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής, τα αρμόδια όργανα και η διαδικασία για τη χορήγηση της σχετικής άδειας και την ανάκληση αυτής, η εξειδίκευση των κυρώσεων, η διαδικασία και τα όργανα ελέγχου της τήρησης των όρων του τρίτου, τέταρτου και πέμπτου εδαφίου, της διαπίστωσης της παράβασης και της κοινοποίησης αυτής στις αρμόδιες υπηρεσίες και της επιβολής κυρώσεων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του τρίτου, τέταρτου, πέμπτου, έκτου, έβδομου, όγδοου, ένατου και δέκατου εδαφίου.

2 σχόλια:

  1. Το μόνο που θέλει να κάνει ο Στρατηγός είναι να μειώσει τα μηνιάτικα των γιατρών του ιδιωτικού τομέα !!βάζοντας σφήνα και τους ταλαίπωρους του ΕΣΥ !!τι δεν καταλαβαίνω ;;σιγά μην νοιάζεται για την στελέχωση του ΕΣΥ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ποιος θα ασχολείται με το ΕΣΥ αν έχει ιατρείο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή