Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Άδωνις Γεωργιάδης: Σύσκεψη «μαμούθ» για τα φάρμακα με όλους τους εκπροσώπους του κλάδου


Τι θα ανακοινώσει για τα φάρμακα ο Άδωνις Γεωργιάδης στους εκπροσώπους του κλάδου

Ευρεία σύσκεψη του νέου υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για τα φάρμακα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εκπροσώπους του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας, πραγματοποιείται στο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr ο Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε όλους τους εκπρόσωπους των φορέων του φαρμάκου (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF) τόσο για μια πρώτη γνωριμία όσο και για να τους γνωστοποιήσει τις προθέσεις του αλλά και τα μέτρα που αναμένεται να λάβει.

Όπως τονίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr ο νέος υπουργός Υγείας φέρεται αποφασισμένος να τους ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει άμεσα στην λήψη νέων μέτρων και στην εφαρμογή περιορισμών, καθώς η φαρμακευτική δαπάνη έχει ξεφύγει.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε όλους τους φορείς, τόσο των ελληνικών εταιρειών όσο και των πολυεθνικών και εκείνων που διαθέτουν καινοτόμα φάρμακα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν συσκέψεις με τον κάθε φορέα ξεχωριστά.

Τα νέα μέτρα για τα φάρμακα

Ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης όπως τονίζουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, έχει ήδη έτοιμη την ατζέντα με τα μέτρα που θα λάβει ώστε να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Και αυτό διότι φαίνεται ότι εντός του 2023 η συνταγογράφηση αλλά και η χορήγηση φαρμάκων ήταν ανεξέλεγκτη με συνέπεια το clawback να υπερβαίνει πλέον κάθε προηγούμενο.

Να σημειωθεί πως η χώρα μας έχει δεσμεύσεις προς τους δανειστές να μειώσει δραστικά τις υποχρεωτικές επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών, αίτημα που διατυπώνει και ο κλάδος χρόνια τώρα.

Τα μέτρα που εξετάζει να εφαρμόσει ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr:

-Να εφαρμοστούν άμεσα σκληροί «κόφτες» στη συνταγογράφηση των γιατρών ώστε η χορήγηση των φαρμάκων να είναι απολύτως δικαιολογημένη. Στο πλαίσιο αυτό μελετάται να εφαρμοστούν «κόφτες» και στα φάρμακα υψηλού κόστους για σοβαρά νοσήματα τα οποία θα πρέπει να συνοδεύονται από ιατρικές γνωματεύσεις ότι είναι απολύτως απαραίτητα για τους ασθενείς.

Δεν αποκλείεται μάλιστα τα νέα καινοτόμα φάρμακα να μη χορηγούνται άμεσα στους ασθενείς αλλά να προτιμώνται πρώτα εκείνα της παλαιότερης γενιάς, ώστε τα νέα να μπαίνουν στη φαρέτρα των γιατρών μετά από κάποιο διάστημα.

-Για τον λόγο αυτό εξετάζεται να εφαρμοστούν αυστηρά θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα διευκολύνουν την ελεγχόμενη συνταγογράφηση και χορήγηση φαρμάκων.

-Ταυτόχρονα όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr σχεδιάζεται να γίνουν μειώσεις τιμών μέσω ανατιμολόγησης. Κάτι που η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα ευνοήσει και τους ασθενείς καθώς τα φάρμακα θα διατίθενται φθηνότερα, συνεπώς και η συμμετοχή θα είναι μικρότερη.

Μάλιστα στο τραπέζι έπεσε να καταργηθεί η μείωση του 7% που προβλέπεται όταν χάνει ένα φάρμακο την πατέντα του και να επιστρέψει η προηγούμενη κατάσταση όπου η τιμή μειωνόταν κατά 50%. Είναι ωστόσο άγνωστο εάν θα εφαρμοσθεί καθώς αναμένεται να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις.

Αξιοσημείωτο είναι πως τα νέα μέτρα του υπουργού Υγείας αναμένεται να εφαρμοστούν άμεσα ώστε να ξεκινήσει και η χρονιά με νέα δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου