Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Ποια κίνητρα ζητούν οι αναισθησιολόγοι

Συντάκτης:
Αιμίλιος Νεγκής - Virus.com.gr

Μία από τις ανοιχτές πληγές του ΕΣΥ που καλείται να γιατρέψει ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι οι δραματικές ελλείψεις σε αναισθησιολόγους. Φαινόμενο που οδηγεί σε αύξηση του χρόνου αναμονής για προγραμματισμένα χειρουργεία με ταλαιπωρία και τεράστια δυσαρέσκεια των ασθενών.

Σήμερα, είναι κενό περίπου το 40% των οργανικών θέσεων και το χειρότερο είναι κενές το 70% των θέσεων ειδικευόμενων ιατρών! Δυστυχώς, τα κίνητρα που θέσπισε η κυβέρνηση πέρσι τον Απρίλιο αποδείχθηκαν πενιχρά (επίδομα 400 ευρώ το μήνα), καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στις προκηρύξεις κατά προτεραιότητα για θέσεις αναισθησιολόγων, που έγιναν τους περασμένους μήνες.

Είναι φανερό ότι χρειάζονται περισσότερα κίνητρα ειδικά στον τομέα της αναισθησιολογίας. Τα θεσμικά όργανα του κλάδου έχουν προτείνει μεταξύ άλλων τα εξής:Ειδικό κίνητρο παραγωγικότητας, με το οποίο θα αμείβεται ο υπεύθυνος Αναισθησιολόγος κάθε χειρουργικής επέμβασης του τακτικού πρωϊνού χειρουργείου. Το ποσό θα αφαιρείται από τα κονδύλια εσόδων του Νοσοκομείου, που αντιστοιχούν στο ΚΕΝ κάθε χειρουργικής επέμβασης. Κατόπιν θα μεταφέρεται στο λογαριασμό του ιατρού Αναισθησιολόγου, που αφορά και στον τηρούμενο ειδικό λογαριασμό του Νοσοκομείου όπως γίνεται με τα απογευματινά χειρουργεία των άλλων ιατρικών ειδικοτήτων.
  • Ρύθμιση για την λειτουργία απογευματινών χειρουργείων με επικαιροποιημένες αμοιβές.
  • Φορολόγηση των εφημεριών αυτοτελώς ώστε να επανέλθει στο προ των μνημονίων καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης.
  • Να υπάρξει ειδική ρύθμιση ώστε, με την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας Αναισθησιολογίας, κάθε ειδικός Αναισθησιολόγος να μπορεί να προσληφθεί, με απλή αίτηση του και τη σύμφωνη γνώμη του Συντονιστή Διευθυντή ή Διευθυντή του οικείου Αναισθησιολογικού Τμήματος σε Νοσοκομείο ΕΣΥ, σε θέση Επιμελητή Β (εφόσον οι αιτήσεις δεν υπερβαίνουν τις κενές οργανικές θέσεις του Αναισθησιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου).
  • Κάλυψη αστικής ευθύνης για τους Αναισθησιολόγους από το Νοσοκομείο.

2 σχόλια:

  1. Αν δεν δωθουν χρηματα ,δεν θα γινει τιποτα .Μπορει βεβαια να προσλαβει απευθειας νεκροτομους και να λυθει ετσι το ζητημα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσοχή όλα αυτά θα τα κάνουμε ΜΟΝΟ για τους αναισθησιολόγους και για κανέναν άλλον! Διότι είμαστε ΖΩΑ και μας νοιάζει ΜΟΝΟ να καλύπτουμε τρύπες! Ευχαριστούμε για το 41% σανοφάγοι .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή