Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

SOS από τον διευθυντή του Τμήματος Επειγόντων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Συντάκτης: Virus

Σήμα κινδύνου εκπέμπει για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, σε έγγραφο του ο διοικητής του Τμήματος προς τη διοίκηση του νοσοκομείου και τον διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας. Ως οριακή περιγράφεται η κατάσταση με εκατοντάδες ασθενείς στις εφημερίες να είναι διασκορπισμένοι σε χώρους που κρίνονται ανεπαρκείς, αφού το τμήμα λειτουργεί σε διαφορετικούς ορόφους και κτίρια.

Σε έγγραφο που απεστάλη στις 15 Ιανουαρίου, διαμμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι παρά τις ανάγκες αποφασίστηκε το ΠΓΝΙ να μην κάνει αποδεκτή τη χρηματοδότηση των 2,5 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση του ΤΕΠ, αξιώνοντας ένα ποσό 13 εκ. ευρώ, σύμφωνα με το τοπικό μέσο epirusonline.gr. Επίσης αυτό το θέμα τέθηκε σε ερωτήσεις βουλευτών της περιοχής, στην Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του ΤΕΠ στο ΠΓΝΙ Αθανάσιος Κιτσάκος θίγει την έλλειψη χώρων στο ΤΕΠ και τη κατάτμηση του τμήματος σε επτά διαφορετικά σημεία, κάτι πους υποστηρίζει ότι είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια των ασθενών, που μεταφέρονται μέσω διαδρόμων και ασανσέρ σε άλλο όροφο ακόμη και για απεικονιστικές εξετάσεις στον αξονικό τομογράφο. Ιδιαίτερα, τον κίνδυνο για τους τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς περιγράφει ο κ. Κιτσάκος τονίζοντας ότι «επιδεινώνονται» και «κινδυνεύει η ζωή τους καθότι είναι μακριά από την ασφάλεια της ανάνηψης του ΤΕΠ».

Επίσης, κατά τα γραφόμενά του την κατάσταση επιτείνει η έλλειψη τραυματιοφορέων με τους ασθενείς να «αποστέλλονται» ασυνόδευτοι μέσω δαιδαλωδών διαδρομών στα υπόλοιπα τμήματα. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη πως το 50% του κύριου ΤΕΠ λειτουργεί σε εξωτερικό περιβάλλον και συγκεκριμένα σε κοντέινερ, με αποτέλεσμα ασθενείς και προσωπικό να είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα. Κατά την αναμονή οι ασθενείς και οι συνοδοί τους είναι υποχρεωμένοι να στοιβάζονται στην αίθουσα αναμονής διαστάσεων 20Χ5 από την οποία ανοίγουν διάδρομο για να περάσουν τα φορεία με ανακοπή και τραυματίες που αιμορραγούν. Ως προς τις ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και βοηθητικό προσωπικό, σύμφωνα με τον διευθυντή του ΤΕΠ, το τμήμα κωλυσιεργεί στις εφημερίες εξαιτίας της ανεπάρκειας του αριθμού τραυματιοφορέων και ως εκ τούτου καθυστερεί η «διακίνηση ασθενών είτε από τα ασθενοφόρα είτε για να εκτελεστούν εξετάσεις είτε να μεταφερθούν στις κλινικές.

Καταλήγοντας ο κ. Κιτσάκος υπενθυμίζει ότι η πρώην υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είχε αναφέρει στην διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, ότι το ΤΕΠ είναι απαράδεκτο μικρό και πρέπει να ενταχθεί άμεσα στο Ταμείο Ανάκαμψης για την κτιριακή του επέκταση. Με αφορμή την παραδοχή της υφυπουργού δημιουργήθηκαν «τα σχέδια επέκτασης του ΤΕΠ τα οποία κατατέθηκαν ολοκληρωμένα πριν από επτά μήνες», όπως χαρακτηριστικα αναφέρει στο έγγραφό του ο κ. Κιτσάκος.

1 σχόλιο:

  1. Αν ειχαν παραιτηθει ολοι οι γιατροι ,θα δινοταν λυση στο προβλημα .Με ραβασακια και σημειωματα τι περιμενει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή