Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Αφρικανική σκόνη: Αυξημένα περιστατικά στα Επείγοντα - Εμφάνιση συμπτωμάτων ακόμη και 24ωρα αργότερα

Newsroom cnn.gr

Αφρικανική σκόνη σκέπασε την ΑθήναINTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες εφιστούν οι υγειονομικές Αρχές για την αφρικανική σκόνη που είχε «σκεπάσει» τη χώρα τις προηγούμενες ημέρες και η οποία κάνει αισθητές τις επιπτώσεις ακόμη και μετά την υποχώρησή της.

Μεταξύ των συστάσεων που προτείνουν είναι να μην κυκλοφορούν χωρίς λόγο, να μην γυμνάζονται σε εξωτερικους χώρους και να μην κάνουν χειρωνακτική εργασία ευάλωτα άτομα, τις ημέρες που η αφρικανική σκόνη είναι σε υψηλά επίπεδα στην ατμόσφαιρα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Καρδιολογίας Γιώργος Κοχιαδάκης, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης και η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας Ζωή Δεμέστιχα, σε συνέντευξή τους στο Πρακτορείο FM επισημαίνουν ότι καλό είναι ειδικά οι ευπαθείς όταν βγαίνουν έξω, να φορούν μάσκα Ν95, και να βρίσκονται σε επικοινωνία με τον γιατρό τους για ενδεχόμενη τροποποίηση της αγωγής τους.

Οι τρεις επιστήμονες εξηγούν μάλιστα ότι ευάλωτοι δεν λογίζονται μόνο όσοι υποφέρουν από καρδιολογικά, πνευμονολογικά ή αλλεργικά προβλήματα, αλλά τα άτομα γενικότερα της τρίτης ηλικίας, οι καπνιστές και τα παιδιά, ειδικά πριν από την ηλικία των έξι, επτά ετών.

Αυξημένες οι εισαγωγές στα Επείγοντα

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, αυτές τις ημέρες παρατηρείται αύξηση προσελεύσεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων, αλλά, συνήθως τις ημέρες που ακολουθούν ενός επεισοδίου συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης, υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα, ως προς αυτό, καθότι τα συμπτώματα εμφανίζονται με καθυστέρηση κάποιων ημερών.

Για αυτό το λόγο επικαλείται την καμπάνια της ΕΚΕ, σύμφωνα με την οποία έχουν εκδοθεί οδηγίες για περιορισμό της κυκλοφορίας, συχνό πλύσιμο του προσώπου και καλή ενυδάτωση, που μειώνει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου