Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

«Παγωμένος» ακόμη ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας – Γιατί δεν ολοκληρώθηκε

«Παγωμένος» ακόμη ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας – Γιατί δεν ολοκληρώθηκε

Γιατί δεν προχώρησε ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

«Μπλοκαρισμένος» παραμένει ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας στον οποίο θα ενσωματώνονταν όλες οι ιατρικές πληροφορίες των πολιτών.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση των έχει προαναγγείλει εδώ και χρόνια, μέχρι και σήμερα ούτε οι μισοί πολίτες δεν έχουν και είναι άγνωστο επίσης ποιος φάκελος είναι ενημερωμένος.

Αρχικά ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας είχε προαναγγελθεί ότι θα ολοκληρωνόταν το 2022 μαζί με την εγγραφή όλων των πολιτών στον προσωπικό γιατρό.

Έπειτα ήρθαν δεσμεύσεις ότι θα είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του 2023. Τελικώς διανύουμε ήδη τον 4ο μήνα του 2024 και ο ψηφιακός φάκελος ακόμη να φανεί.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο ατομικός φάκελος θα διευκολύνει και τους ασθενείς ώστε να έχουν αρχειοθετημένες τις εξετάσεις τους και όλο το ιατρικό ιστορικό τους, αλλά και το σύστημα υγείας ώστε να ελέγχονται όλα τα δεδομένα όπως και το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Εξάλλου χωρίς αυτόν δεν μπορεί ούτε να εφαρμοστεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλά ούτε και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία από τις τεράστιες ουρές έξω από τα τμήματα των εξωτερικών ιατρείων, με τους ασθενείς να κουβαλούν σε χαρτί όλες τις ιατρικές τους εξετάσεις.

Ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας στα …χαρτιά

Ήδη πάντως έχει …ξανανακοινωθεί ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους γιατρούς να δημιουργούν τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας των πολιτών, αλλά είναι άγνωστο πότε θα εφαρμοσθεί.

Να σημειωθεί ότι ο ηλεκτρονικός φάκελος ήταν από την πρώτη στιγμή στόχος της κυβέρνησης, καθώς μέσω του φακέλου θα μπορούν να ελεγχθούν πλήρως οι ιατρικές δαπάνες προς τους πολίτες.

Και αυτό γιατί θα είναι άμεσα γνωστές οι νοσηλείες των ασφαλισμένων, τα φάρμακα που έχουν λάβει, αλλά και οι εξετάσεις που έχουν πραγματοποιήσει όπως και κάθε άλλη λεπτομέρεια γύρω από την υγεία τους.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει πως και όλες οι διαδικασίες όπως οι διαγνωστικές εξετάσεις μέσα στα νοσοκομεία θα είναι ψηφιακές ώστε οι πολίτες να μπορούν να τις εντάξουν στον προσωπικό τους φάκελο.

Διαδικασία που επίσης έχει μείνει στη μέση.

4 σχόλια: