Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Απλήρωτοι οι ιατροί ειδικοτήτων που εντάχθηκαν στο θεσμό του προσωπικού ιατρού

Εκ μέρους των 21 ιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ που αιτηθήκαμε να γίνουμε προσωπικοί ιατροί το 2022 σας γράφω για να σας ενημερώσω ότι 15μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης του Π.Ι και την επαναφορά της παλαιάς σύμβασης παραμένουμε απλήρωτοι για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2022 για τις υπηρεσίες που προσφέραμε στους ασφαλισμένους σας.

Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του υπουργείου να γίνουμε Π.Ι. παρόλο που είμασταν συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ. Μετά από αίτηση που έγινε δεκτή υπογράψαμε σύμβαση ως προσωπικοί ιατροί, άλλοι τον Οκτώβριο, άλλοι τον Νοέμβριο του 2022. Ταυτόχρονα ο ΕΟΠΥΥ κατήγγειλε την σύμβαση που είχαμε ως συμβεβλημένοι ιατροί. Για λόγους που αναφέρει το Υπουργείο Υγείας η σύμβαση προσωπικού ιατρού δεν ενεργοποιήθηκε. Δεν δόθηκε εντολή στην ΗΔΙΚΑ να αναρτήσει το όνομά μας για να μας δηλώσουν οι ασφαλισμένοι. Ως εκ τούτου δεν ήταν εφικτό να αμειφθούμε για τις υπηρεσίες μας. Με την υπουργική απόφαση Γ1α/Γ.Π.οικ. 74140 που αναρτήθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης στις 30/12/22 οι καταγγελόμενες συμβάσεις επανενεργοποιήθηκαν στις 7/1/23, και θα ισχύουν μέχρι την ενεργοποίηση των συμβάσεων του προσωπικού ιατρού και όλες οι πράξεις και επισκέψεις που εκτελέστηκαν το χρονικό διάστημα 21/11/22 ως 31/12/22 θα αμειφθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Το τμήμα εκκαθαρίσεων όμως δεν προχώρησε ποτέ στην πληρωμή. Ζήτησε ΚΥΑ από το υπουργείο υγείας. Τελικά το γραφείο στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου, σας ενημέρωσε ότι δεν χρειάζεται ΚΥΑ και να προχωρήσετε στην υλοποίηση του ΦΕΚ. Από τότε έχουν περάσει αρκετοί μήνες και το τμήμα εκκαθαρίσεων μας ενημερώνει ότι αδυνατεί να βρει τρόπο πληρωμής.

Από το e-syntagografisi φαίνεται η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Δυστυχώς το σύστημα δεν άφηνε να εκτελέσουμε πράξεις και επισκέψεις λόγω καταγγελίας της σύμβασης. Επίσης ο φυσίατρος δεν γίνεται να έχει καταγραφή συνταγογραφήσεων. Πολλοί δε συνάδελφοι ακύρωσαν τις εντολές για πράξεις ενώ τις έκαναν για λόγους εφορίας. Για τους 2 μήνες (Νοέμβριος , Δεκέμβριος 2022) προτείνουμε να υπολογισθεί η αμοιβή με βάση τον μέσο όρο αμοιβών για πράξεις και επισκέψεις των προηγούμενων αντίστοιχων μηνών της σύμβασης. Εναλλακτικά μπορεί να γίνει η αμοιβή ως προσωπικός ιατρός, με βάση τον μέγιστο αριθμό ασφαλισμένων που δήλωσαμε ότι θα αναλάβουμε και με ίσο καταμερισμό των ηλικιακών ομάδων (33%-33%-33%).

Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη κανένας γιατρός να μην αδικηθεί. Το σφάλμα είναι δικό σας και ο δικαιότερος τρόπος είναι ο μέσος όρος Νοεμβρίου Δεκεμβρίου παλαιότερων ετών. Η μη εύρεση λύσης καθιστά το υπουργείο και τον ΕΟΠΠΥ αναξιόπιστους στους υπόλοιπους ιατρούς οι οποίοι διστάζουν να γίνουν Π.Ι.

Προσδοκώ στην καλή διάθεσή σας να διευθετηθεί το ζήτημα της αμοιβής των 2 αυτών μηνών, για να μπορέσουμε να είμαστε και απέναντι στην εφορία καλυμμένοι καθώς τα παραστατικά αυτών των 2 μηνών δεν συνάδουν με τις επισκέψεις στο ιατρείο.

Ελπίζουμε να βρείτε γρήγορα λύση και είμαστε στην διάθεσή σας για τον σχεδιασμό του θεσμού του προσωπικού ιατρού.

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους των 21 συμβεβλημένων.
Π.Κ. Καρδιολόγος

4 σχόλια:

  1. Μια μεγάλη αδικία που με ευθύνη του υπουργείου δεν λύνεται Έτσι θα υποστηριχθεί ο θεσμός του προσωπικού ιατρού; Δωστε λυση άμεσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι το brain drain θα .....αναστραφεί πλήρως πλέον.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλα κυριοι ,αν ειστε αφελεις και γινατε προσωπικοι ιατροι τι φταιει ο ΕΟΠΥΥ ? δεν γνωριζατε τη φερεγγυοτητα και τη σοβαροτητα του οργανισμού ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά να πάθετε Είσαστε ειδικευμένοι και όχι γενικοί γιατροί

    ΑπάντησηΔιαγραφή