Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον Υπουργό Υγείας κύριο Άδωνι Γεωργιάδη

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ)

Χαρ. Τρικούπη 12,Ηλιούπολη Τ.Κ 16346, ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ)

Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3304298

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ)

Πανεπιστημίου 58, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3306487

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)
Τσόχα 15-17, Αθήνα, Τ.Κ. 11521, ΤΗΛ. 2106855949

Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
Πατησίων 210, Αθήνα, Τ.Κ. 10446, ΤΗΛ. 2610639539

Αθήνα, 10/04/2024

Δελτίο Τύπου

Συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον Υπουργό Υγείας κύριο Άδωνη Γεωργιάδη.

Κατόπιν αιτήματος του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. και των περιφερειακών ενώσεων εργαστηριακών ιατρών πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 10/04/2024 συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κύριο Άδωνη Γεωργιάδη. Στην συνάντηση συμμετείχαν το προεδρείο του Συντονιστικού Οργάνου και εκπρόσωποι περιφερειακών επαγγελματικών ενώσεων, με θέμα την κατάργηση του απεχθούς, ληστρικού μνημονιακού μέτρου του claw back (υφαρπαγή). To Συντονιστικό Όργανο αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει προσπάθειες και αντιλαμβάνεται την πρόθεση του Υπουργού Υγείας να βοηθήσει στην επίλυση του θέματος αλλά πιστεύει ότι δεν έχουν υιοθετηθεί ακόμα μέτρα που θα οδηγήσουν στην οριστική επίλυσή του claw back.

Τέθησαν από μεριάς του Συντονιστικού τα βασικά θέματα όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί και από την Ομάδα Εργασίας το Φεβρουάριο του 2023.

Οι προτάσεις όπως τέθηκαν στον Υπουργό:Το πλαφόν στη συνταγογράφηση εξετάσεων βάσει διαγνωστικών πρωτοκόλλων και ορίου εξετάσεων και εφόσον εξαντληθεί το εβδομαδιαίο πιστωτικό όριο εξετάσεων

ανά γεωγραφική περιοχή να παραπέμπονται σε δημόσιες δομές.Διαγραφή του τεχνητού χρέους claw back παρελθόντων ετών.Επαναπροσδιορισμός των ποιοτικών κριτηρίων σε συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με τις επιστημονικές εταιρείες και τις επαγγελματικές ιατρικές ενώσεις.Επαρκή χρηματοδότηση της Π.Φ.Υ. και ενίσχυση των διαγνωστικών εξετάσεων.Εξορθολογισμός των εξετάσεων και του τρόπου ζήτησης τους.Ηλεκτρονική υποβολή των παραστατικών για εξοικονόμηση πόρων.Εκτέλεση της εξέτασης HPV από όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια βιολογικών υλικών.

Ο Υπουργός άκουσε τις προτάσεις μας και για το θέμα του πλαφόν, απάντησε ότι δε μπορεί να γίνει δεκτό γιατί θα αυξηθεί η προκλητή ζήτηση. Θα υπάρχει αύξηση της ζήτησης τις πρώτες μέρες κάθε εβδομάδας με αποτέλεσμα οι τελευταίες μέρες κάθε εβδομάδας και κάθε μήνα να υπάρχει πρόβλημα στους ασθενείς. Αναφορικά με το claw back δήλωσε ότι πρόθεση είναι να ελεγχθεί με την εφαρμογή του σχεδίου που έδωσε προς διαβούλευση, βάση του οποίου προβλέπεται τόσο η εφαρμογή του claw back ανά νομό όσο και το ατομικό claw back ανά πάροχο (αν υπάρχει). Η εφαρμογή του σχεδίου να γίνει από το πρώτο εξάμηνο του 2024, να αποτυπωθούν τα οφέλη του και να εκτιμηθεί η ενδεχόμενη υποχρηματοδότηση του κλάδου μας. Ως εκ τούτου ζήτησε την κατάθεση των προτάσεων μας για να συγκαλέσει μια ευρεία συνάντηση που θα αποτυπωθεί το τελικό σχέδιο προς ψήφιση. Ζήτησε να γίνει υπόμνημα για τα ποιοτικά κριτήρια από την επιστημονική εταιρεία των ακτινολόγων και την επαγγελματική ένωση των ακτινολόγων για να εξετάσει το ενδεχόμενο βελτίωσης τους. Παράλληλα αναμένει την τεκμηριωμένη πρόταση των επιστημονικών εταιρειών και των επαγγελματικών ενώσεων για τον εξορθολογισμό των συνταγογραφικών οδηγιών των εξετάσεων, για το ποιές εξετάσεις ή όχι πρέπει να κοστολογούνται. Ο Υπουργός αναφορικά με τη διαγραφή των παλαιών χρεών δήλωσε ότι αυτό σχετίζεται μόνο με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους αφού πρώτα επιτευχθεί τεκμηριωμένα ο σταδιακός εξορθολογισμός του claw back. Επισημάνθηκε από εμάς ότι τα εργαστήρια αδυνατούν να επιβιώσουν δεδομένων των παλαιών τεχνητών χρεών που έχουν υπάρξει και ότι πρέπει να διαγραφούν από το αρμόδιο Υπουργείο. Συμφώνησε μαζί μας για την ηλεκτρονική υποβολή των παραστατικών και την κατάργηση του φυσικού αρχείου καθώς και με την πρότασή μας το ποσό που θα εξοικονομηθεί να δοθεί στον προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων. Εξουσιοδότησε τον προεδρεύοντα του Συντονιστικού να επικοινωνήσει με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για να ερευνηθεί η δυνατότητα υλοποίησης αυτού. Κλείνοντας δήλωσε ότι θα μπουν στον προϋπολογισμό επιπλέον 30 εκατομμύρια όχι μόνο για το 2023 αλλά και για το 2024 για να αναμορφωθεί το claw back του τρέχοντος έτους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΚΕ    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΙΠΥ
Φ.Ν.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ      Θ.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΙΔΙΚ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΙΔΙ 
Ι.ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ             Δ. ΦΑΣΙΤΣΑΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Α. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

8 σχόλια:

 1. Το cb ειναι μνημονιακη υποχρεωση και απολυτα αναγκαιο για τον έλεγχο των δαπανων .Οσοι δεν συμφωνουν ,μπορουν να διακοψουν τις συμβασεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εσυ , βολεμένο κομματοσκυλο, που χαθηκες τοσο καιρο
   Πιάσαμε παλι δουλιτσα ;;;
   ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ
   ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΟΥ, ΑΛΛΟΥ !!!!!!

   Διαγραφή
  2. Είμαστε εκτός μνημονίων βλάκα 1.54, αυτό λέει ο εργοδότης σου στο υπυγ!

   Διαγραφή
  3. Τι θα λέγατε κύριε μου αν εφαρμοζόταν περικοπή του μισθού σας κατά 60% όποτε το υπουργείο θεωρεί ότι ειναι "απόλυτα αναγκαίο για τον έλεγχο των δαπανών" ; Ίσως δεν ξέρετε ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει επιβάλλει δικά του τιμολόγια στο περίπου 50% της αξίας του κρατικού τιμολογίου και πάνω σε αυτά εφαρμόζει οτι περικοπή θέλει με το rebate και clawback ενώ ταυτόχρονα έχει το μονοπώλιο στις παραγγελίες εξετάσεων. Είμαστε όμηροι ενός τεχνητού χρέους από ένα οργανισμό εκβιαστών.

   Διαγραφή
  4. Μπράβο χαφιεδακο 1.54 ,τσακο ένα κουλούρι από τον Αδωνι Σπυρίδωνα για τις υπηρεσίες σου

   Διαγραφή
 2. ΟΠΩΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΑΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ αμεσα ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΗΣΟΥΝ, ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ , ΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΑΣ
  ΑΝ ΗΘΕΛΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ εδω κ χρονια ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΣΧΡΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΤΟΥ clawback k rebate
  ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ ολοι ΜΑΖΙΚΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΑΣ
  Κ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ κ
  ΠΩΣΣΣ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΟΥΝ…..
  ΤΟΣΟ ΠΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ ΩΣ ΤΩΡΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ
  ΑΙΣΧΟΣ ……

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σας απαγόρεψε να απεργειτε και συζητάτε μαζί του?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το πρόβλημα όλων ξεκίνησε από τότε που σπουδάσαμε και πήραμε εργαστηριακή ειδικότητα !!
  Έπρεπε να κουβαλάμε τσάντες και να γλύφουμε κατουρημένες ποδιές !τώρα πολλοί από εμάς θα ήταν ……τουλάχιστον υπουργοί !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή