Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

ΕΟΠΥΥ: Προς ενεργοποίηση τα ποιοτικά κριτήρια στις ιδιωτικές κλινικές – Τι αλλάζει

ΕΟΠΥΥ: Προς ενεργοποίηση τα ποιοτικά κριτήρια στις ιδιωτικές κλινικές – Τι αλλάζει

Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Τα ποιοτικά κριτήρια στις ιδιωτικές κλινικές αλλά και τα κέντρα αποκατάστασης που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να ενεργοποιηθούν στα μέσα Ιουλίου. Πρόκειται για τους νέους κανόνες που έχουν θεσμοθετηθεί από πέρυσι από το υπουργείο Υγείας και θα εφαρμοστούν από τον ΕΟΠΥΥ στις 15 Ιουλίου, όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, προκειμένου όλες οι ιδιωτικές κλινικές και τα κέντρα αποκατάστασης να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις λειτουργίας.

Τα ποιοτικά κριτήρια είχαν νομοθετηθεί επί υπουργίας Θάνου Πλεύρη αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί στην πράξη λόγω διαφόρων προβλημάτων που παρουσίαζαν και έπλητταν κυρίως τις μικρότερες κλινικές που δεν τηρούν κάποιες προϋποθέσεις με βάση τον νέο νόμο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συγκάλεσε σύσκεψη για το θέμα παρουσία της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ ώστε να τεθεί αναλυτικά το ζήτημα στους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών.

Πάντως η εφαρμογή των νέων αυστηρών κανόνων αναμένεται να προκαλέσει αναστάτωση στον ιδιωτικό τομέα της υγείας, καθώς πολλοί παράγοντες της αγοράς εκτιμούν στο HealthReport.gr ότι ιδιαίτερα οι μικρές κλινικές που καλύπτουν όμως σημαντικές ανάγκες ασθενών, δεν θα αντέξουν στα νέα δεδομένα είτε για οικονομικούς λόγους, είτε επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις, γι αυτό και δεν αποκλείεται να βάλουν λουκέτο.

Άλλωστε οι διευκρινιστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Υγείας προβλέπουν κλιμακωτές αυξήσεις στις εκπτώσεις για όσους δεν πληρούν όλους τους κανόνες λειτουργίας.

Γι αυτό και οι ιδιωτικές κλινικές πρέπει να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες, αφού από την τήρησή τους θα προκύπτουν και οι αποζημιώσεις τους αλλά και τα ποσοστά των εκπτώσεων που θα πρέπει να δίνουν στον ΕΟΠΥΥ (rebate).

Τα νέα ποιοτικά κριτήρια στον ΕΟΠΥΥ

Ειδικότερα οι ιδιωτικές κλινικές που παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει μεταξύ άλλων να διαθέτουν:

-Πιστοποιημένο σύστημα εφαρμογής διαχείρισης ποιότητας στην παροχή υπηρεσιών υγείας κατά το πρότυπο ISO 15224. Για την τεκμηρίωσή του θα προσκομίζεται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. επικαιροποιημένο και σε ισχύ πιστοποιητικό συμμόρφωσης κατά ISO 15224.

-Λειτουργία και υποστήριξη πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης δεδομένων νοσηλευομένων (M.I.S.), από την αρχική παραπομπή του ασθενή για εξετάσεις έως την έκδοση και διανομή των αποτελεσμάτων στους ενδιαφερόμενους (ιατρούς, ασθενείς), που να διασφαλίζει την ορθή διακίνηση και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων

– Λειτουργία και υποστήριξη συστήματος διαχείρισης και αποθήκευσης ιατρικής εικόνας (P.A.C.S.).

-Διατήρηση ψηφιακού αρχείου (φάκελοι ασθενών). Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4600/2019 (Α’ 43) είναι υποχρεωτική η τήρηση αρχείου και η ενημέρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.) ασθενών από τους παρόχους υγείας

-Διαχείριση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων από αρμόδια θεσμοθετημένη επιτροπή

-Ποσοστό Κ.Ε.Ν. με επιπλοκές προηγούμενου έτους επί οριστικοποιημένων και εκκαθαρισμένων υποβολών.

– Ποσοστό θνητότητας προηγούμενου έτους επί οριστικοποιημένων και εκκαθαρισμένων υποβολών.

– Αριθμός Ιατρικών Ειδικοτήτων. Με βάση το ν. 4600/2019 (Α’ 43) (παράρτημα Δ’) καθορίζονται οι ελάχιστες απαιτήσεις ιατρικών ειδικοτήτων ανά κλινική.

– Ειδικές ιατρικές υπηρεσίες [συγκεκριμένα: εμφύτευση συσκευών χρόνιας υποστήριξης καρδιάς (ΣΥΚ), εμφύτευση βιολογικών αορτικών βαλβίδων, εφαρμογή μεθόδων μη χειρουργικής ενδοκαρδιακής παρέμβασης, εμφύτευση βηματοδοτικής συσκευής, εμφύτευση απινιδωτικής συσκευής, διενέργειας Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής Ακτινοθεραπείας με τις τεχνικές γ-Knife, x-Knife και Cyberknife, εμφύτευση κοχλιακών εμφυτευμάτων, διενέργεια ποζιτρονικής και Αξονικής Τομογραφίας PET/CT, εφαρμογή της μεθόδου της Κυτταρομειωτικής Χειρουργικής και Ενδοπεριτοναϊκής Υπερθερμικής Χημειοθεραπείας (HIPEC)], οι οποίες απαιτούν ειδική άδεια από το ΚΕΣΥ.

– Αριθμός Κλινών ΜΕΘ ή ΜΕΝΝ

– Αριθμός Ιατρικών Ειδικοτήτων στα Εξωτερικά Ιατρεία

– Αριθμός Χειρουργικών Αιθουσών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου