Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Θριάσιο: Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν σοβαρούς κινδύνους στο Μικροβιολογικό – Βιοχημικό Εργαστήριο

Iatropedia newsroom

Οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο νοσοκομείο καταγγέλουν ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την προστασία των εργαζομένων και του εξοπλισμού.

Μετά τις καταγγελίες για την Ορθοπαιδική κλινική στο Θριάσιο Νοσοκομείο, το σωματείο εργαζομένων προειδοποιεί για τους σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων του Μικροβιολογικού – Βιοχημικού Εργαστηρίου που προκαλεί η ανεπαρκής συντήρηση του εξοπλισμού του εργαστηρίου.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι, η πόρτα εισόδου στο εργαστήριο παραμένει χαλασμένη εδώ και δύο μήνες, με αποτέλεσμα να είναι ανεξέλεγκτη η είσοδος σε ένα χώρο με εύφλεκτα και μολυσματικά υλικά, και εξοπλισμό αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα συχνά περιστατικά επιθέσεων και κλοπών σε βάρος εργαζομένων, είναι φανερό ότι η ανεξέλεγκτη είσοδος στο εργαστήριο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και των εργαζομένων.

Παρά τις επανειλημμένα αιτήματα της διευθύντριας του εργαστηρίου, την παρέμβαση του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Θριασίου νοσοκομείου και τη «δέσμευση» του διοικητή του νοσοκομείου για «άμεση επίλυση», δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την προστασία της ασφάλειας των εργαζομένων αλλά και την προστασία του υπάρχοντος εξοπλισμού, αναφέρουν.

Εξίσου χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο ατύχημα με την πτώση της τζαμαρίας ενός ψυγείου πάνω σε εργαζόμενο, όπου μόνο «από τύχη» δεν υπήρξε τραυματισμός. Παρά την παλαιότητα του ψυγείου, «επιλέχθηκε» να μην αντικατασταθεί αλλά επιδιορθώθηκε με σοβαρή πιθανότητα να ξανασυμβεί ατύχημα.

Τα προβλήματα με την ανεπαρκή συντήρηση και τη μη αντικατάσταση χαλασμένου ή πεπαλαιωμένου εξοπλισμού προφανώς δεν περιορίζονται μόνο στο Μικροβιολογικό – Βιοχημικό εργαστήριο.

Στην πρόσφατη ανακοίνωση (με ημερομηνία 16 Απριλίου 2024) το σωματείο εργαζομένων έχει αναδείξει τους σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των ασθενών από τη μη αντικατάσταση των χαλασμένων καρδιογράφου, monitor και απινιδωτή στην Ορθοπαιδική κλινική, όπου οποτε χρειάζεται να γίνει αναζωογόνηση ασθενούς γίνεται «αγώνας δρόμου» για να βρεθεί και να μεταφερθεί ο αναγκαίος εξοπλισμός από τις υπόλοιπες κλινικές ή τα ΤΕΠ του νοσοκομείου

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της συνεχούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας από όλες τις κυβερνήσεις, λέει η ανακοίνωση του σωματείου. «Χαρακτηριστικά αναφέρουμε από το 2013 μέχρι σήμερα η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγείας έχει ξεπεράσει το 30,3% ενώ στο ίδιο διάστημα η αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων για υγειονομική περίθαλψη έχει ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ», προστίθεται.

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης εντάσσεται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που το κόστος λειτουργίας θα μεταφέρεται ολοένα και περισσότερο στους ασθενείς – «πελάτες» είτε με άμεσες πληρωμές π.χ στα απογευματινά επι πληρωμή χειρουργεία είτε με αύξηση των εισφορών για υγειονομική περίθαλψη (αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός τους ΕΟΠΥΥ).

Οι εργαζόμενοι ζητάνε να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να εξασφαλισθούν ασφαλείς συνθήκες λειτουργίας του Μικροβιολογικού – Βιοχημικού Εργαστηρίου στο Θριάσιο:να επισκευασθεί η πόρτα εισόδου στο εργαστήριο
να γίνει έλεγχος από τον τεχνικό ασφαλείας για την ασφαλή λειτουργία του εξοπλισμού του εργαστηρίου
να προχωρήσει η αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

1 σχόλιο: