Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Χωρίς προσωπικό και φέτος το ΕΚΑΒ στα νησιά – Οι ελλείψεις και οι υποσχέσεις

 Χωρίς προσωπικό και φέτος το ΕΚΑΒ στα νησιά – Οι ελλείψεις και οι υποσχέσεις

Υποστελεχωμένο για άλλη μία χρονιά το ΕΚΑΒ στη νησιωτική χώρα. Γιατί δεν έγιναν προσλήψεις

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Στις …ελληνικές καλένδες φαίνεται ότι έχουν εγγραφεί και οι αλλαγές στο ΕΚΑΒ που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Παρά το γεγονός ότι ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει τη μεταρρύθμιση του ΕΚΑΒ ώστε τα ασθενοφόρα να ανταποκρίνονται μέσα σε ελάχιστα λεπτά στα επείγοντα περιστατικά, και αυτή η υπόσχεση έμεινε στα χαρτιά.

Αρκετούς μήνες μετά τη σχετική προαναγγελία ότι θα έλθει ο εκσυγχρονισμός του φορέα, μέχρι στιγμής το υπουργείο Υγείας δεν έχει προχωρήσει σε απολύτως καμία αλλαγή. Αποτέλεσμα είναι σήμερα τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ να έχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στα νησιά όπου μπορεί να υπάρχουν διαθέσιμα οχήματα εξαιτίας και των δωρεών που γίνονται, αλλά δεν υπάρχει προσωπικό για να τα κινήσει.

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο η νησιωτική χώρα παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα μεταφοράς των ασθενών, με συνέπεια να βλέπουμε εικόνες ακόμα και διακομιδής πασχόντων με αγροτικά αυτοκίνητα στις καρότσες.

Κάτι που επιχείρησε πέρυσι το καλοκαίρι να αποφύγει η κυβέρνηση μεταφέροντας στρατιώτες στο ΕΚΑΒ προκειμένου να οδηγήσουν τα ασθενοφόρα. Η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει και φέτος τις σοβαρές δυσλειτουργίες που παρουσιάζει ο φορέας, με συνέπεια όμως η νησιωτική χώρα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει όχι μόνο τους κατοίκους, αλλά και τους τουρίστες που αναμένονται τους επόμενους μήνες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πριν από μήνες είχε προαναγγελθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ό τι θα υπάρξει νομοσχέδιο που θα μεταρρυθμίζει πλήρως το ΕΚΑΒ συνδέοντάς το μάλιστα με τα δημόσια νοσοκομεία.

Οι δεσμεύσεις για το ΕΚΑΒ

Ακόμη και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει από τη ΔΕΘ πέρυσι τον Σεπτέμβριο ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ριζική ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ με:

–800 νέες προσλήψεις,

-νέα ασθενοφόρα,

-ενιαίο κέντρο συντονισμού σε κάθε περιφέρεια της χώρας,

-πύργο ελέγχου για την άμεση ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στα επείγοντα

–έξι βάσεις ιατρικών ελικοπτέρων για τις διακομιδές από απομακρυσμένα σημεία.

Στόχος είναι, όπως είχε πει ο πρωθυπουργός, τα ασθενοφόρα να φτάνουν στα επείγοντα σε 7 με 10 λεπτά από τα 15 με 25 λεπτά που είναι σήμερα.

Βέβαια οι χρόνοι αυτοί προς ώρας είναι μάλλον ανέφικτοι καθώς οι 800 προσλήψεις δεν έγιναν ποτέ, παρά μόνο οι πρώτες 200 αφού η συμμετοχή ήταν περιορισμένη. Και αυτό λόγω των μειωμένων αποδοχών αλλά και των συμβάσεων που διαρκούν μόνο για 2 χρόνια.

1 σχόλιο:

  1. Καλα τωρα περιμενατε ΕΚΑΒ στα νησια .Κανεις δεν το θελει ,ουτε γιατρους δεν θελουν οι νησιωτες ,μονο hotel spa jacuzzi

    ΑπάντησηΔιαγραφή