Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Αδ. Γεωργιάδης: Η προσπάθεια να σταματήσει η φυγή γιατρών από το ΕΣΥ και ο… Πόντιος οδηγός

Iatropedia newsroom

Αρκετές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δέχονται σφοδρή κριτική, με αιχμή τις παρεμβάσεις για τα απογευματινά χειρουργεία και τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας να εργάζονται και ως ιδιώτες

Μολονότι και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, είναι ποντιακής καταγωγής, επέλεξε ένα ανέκδοτο με πρωταγωνιστή τον… Πόντιο οδηγό στην λεωφόρο Κηφισίας, για να προσκαλέσει τα κόμματα στον «ρεαλισμό».

Ο κ. Γεωργιάδης επικαλέστηκε τον Πόντιο οδηγό, λίγο προτού ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Αρκετές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δέχονται σφοδρή κριτική, με αιχμή τις παρεμβάσεις για τα απογευματινά χειρουργεία και τις παρεμβάσεις για την ενίσχυση των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ, με τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας να εργάζονται και ως ιδιώτες.

Πρόκειται, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, για μέτρα που υλοποιούν με επιτυχία οι άλλες χώρες της ΕΕ, όμως η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες που έχουν απομείνει και αρχίζει τα υλοποιεί τώρα.

«Κάτι καλό βρήκαν οι άλλες χώρες σε αυτά τα μέτρα και τα υλοποιούν. Εδώ έχουμε δύο περιπτώσεις. Η μια περίπτωση είναι να έχουμε δίκιο εμείς, που δεν τα κάνουμε, και να έχουν άδικο οι άλλοι 26 που τα κάνουνε. Η άλλη περίπτωση είναι να έχουν δίκιο οι 26 που τα κάνουνε και μάλλον να έχουμε άδικο εμείς που δεν τα κάνουμε», είπε ο υπουργός Υγείας.

«Θυμίζει το ανέκδοτο με τον Πόντιο οδηγό -να μην παρεξηγηθούμε και εγώ Πόντιος είμαι από την Τραπεζούντα- όπου οδηγεί στην Κηφισίας ανάποδα και ακούει στο ραδιόφωνο: «Προσοχή! Προσοχή! Ένας οδηγεί ανάποδα στην Κηφισίας!». Και λέει ο Πόντιος οδηγός: «Τι ένας βρε; Εδώ είναι χιλιάδες!». Λοιπόν εσείς είστε σε αυτή την κατηγορία. Όλοι οι άλλοι κάνουν απογευματινά χειρουργεία, εσείς λέτε «όχι απογευματινά χειρουργεία». Όλοι οι άλλοι κάνουν παροχή ιδιωτικού έργου των γιατρών, «όχι» εσείς. Όλοι οι άλλοι λένε να μπουν και ιδιώτες μέσα, «όχι»εσείς!», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Υγείας κάλεσε την αντιπολίτευση, μέχρι τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαρροή ιατρών από το ΕΣΥ, για τις άγονες προκηρύξεις στα νησιά και την παραμεθόριο.

«Εμείς σκεφτόμαστε να παράσχουμε στους γιατρούς αυτή την ευελιξία. Εγώ δεν είμαι 100% βέβαιος ότι θα λειτουργήσει, αλλά δεν ακούω και καμία άλλη ιδέα. Αν μου πείτε μια άλλη ιδέα στα σοβαρά, να τη συζητήσουμε», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Και τα απογευματινά χειρουργεία και η παροχή ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς και το ανάποδο (σσ να μπορούν να συνεργάζονται με τα δημόσια νοσοκομεία και ιδιώτες γιατροί), δεν αποτελούν κάποια συγκλονιστική ανακάλυψη του νυν υπουργού Υγείας. Αυτά τα κάνουν όλοι οι άλλοι. Εμείς είμαστε οι τελευταίοι που δεν τα κάνουμε στην ΕΕ. Για να τα κάνουν δε όλοι οι άλλοι, κάτι καλό θα βρήκαν και τα υλοποιούν», πρόσθεσε.

«Είμαστε βουλευτές του εθνικού Κοινοβουλίου. Εδώ δεν κάνουμε καφενειακή συζήτηση», σημείωσε επίσης και πρόσθεσε: «Πρέπει αυτά που προτείνουμε να έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Είμαι πρόθυμος, αν υποβάλλετε πρόταση, με αρχή, μέση και τέλος, να την εξετάσουμε. Θέλετε αύξηση μισθών των γιατρών του ΕΣΥ. Καμία αντίρρηση. Ελάτε και πείτε μας, «θέλουμε να αυξήσετε αυτόν τον φόρο, αυτός ο φόρος θα φέρει τόσα έσοδα το χρόνο, και αυτά τα έσοδα θέλουμε να τα πάμε στους γιατρούς του ΕΣΥ». Αυτή είναι μια πρόταση με αρχή, μέση και τέλος».

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι η πρώτη αύξηση στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ μετά το 2012 έγινε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ομοίως και η αύξηση της αποζημίωσης για τις εφημερίες.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στη χθεσινή καταγγελία του Παύλου Πολάκη ότι είναι στον «αέρα» η χρηματοδότηση των απογευματινών χειρουργείων, τα οποία θα γίνονται δωρεάν για ασθενείς που είναι καιρό σε λίστα αναμονής.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, στις 6 Μαρτίου εστάλη το πρώτο επίσημο mail για την πρόθεση της κυβέρνησης να υποβάλει πρόταση για τα απογευματινά χειρουργεία, στις 3 Απριλίου υποβλήθηκε η πρόταση και αναμένεται η έγκριση προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το σύστημα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Για όλα αυτά που είναι στοιχειοθετημένα, με τον πιο επίσημο τρόπο, ο κ. Πολάκης μας είπε ότι είπαμε ψέματα», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Βρεττάκος, κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο αν και υπηρετεί το κοινό καλό, χωρίς να καταθέτουν σοβαρές και ρεαλιστικές προτάσεις.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει πολιτική επιλογή να βάζει την κερδοφορία και την εμπορευματοποίηση της υγείας, πάνω από τον άνθρωπο και πάνω από το κοινό καλό.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Τσίμαρης, είπε ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ενημερώσει και τη Βουλή και τον κόσμο με βάση ποιες μελέτες εισήγαγε αυτές τις διατάξεις, ποια θα είναι η ανθεκτικότητα του ΕΣΥ μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος και ποιος θα είναι ο χαρακτήρας του ΕΣΥ.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Παρασκευή Δάγκα, προειδοποίησε ότι αυτό το νομοσχέδιο βάζει τιμοκατάλογο στη ζωή και τις ανάγκες του λαού και των υγειονομικών.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, εκτίμησε ότι οι ρυθμίσεις που εισάγει το νομοσχέδιο δεν θα αποδειχθούν επαρκείς ώστε να πειστούν οι γιατροί να μην εγκαταλείψουν το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς, Οζγκιούρ Φερχάτ, είπε ότι οι νέες ρυθμίσεις οδηγούν σε ένα υβριδικό σύστημα υγείας, στο οποίο ο ιδιωτικός τομέας θα έχει κυρίαρχο ρόλο, θα επικρατούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και θα μετακυλίεται το κόστος των υγειονομικών υπηρεσιών στους πολίτες.

Ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών», Μιχάλης Γαυγιωτάκης, είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, όχι ως σύστημα δωρεάν παροχής υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους Έλληνες και τις Ελληνίδες αλλά ως ένα ιδιότυπο μικτό σύστημα δημόσιας και ιδιωτικής υγείας.

Ο ειδικός αγορητής της «Νίκης», Νίκος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη προσλήψεων και αυξήσεων στους μισθούς των υγειονομικών.

Η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης, Ελευθερίας Τζώρτζια Κεφαλά, είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να «βγάζει τρελό» τον ελληνικό λαό που βλέπει τα προβλήματα στο ΕΣΥ. Ανάμεσα σε αυτά, είναι και προβλήματα, όπως είπε η βουλευτής, που μπορεί να λυθούν με απλές κινήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

5 σχόλια:

 1. Οι σοβαροι γιατροι δεν εχουν καμια σχεση με το ΕΣΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. στο πρωην ικα ο κ. γεωργιαδησ εθεσε το θεμα μεσα η εξω-επιλεξτε ειπε και εδιωξε2500 γιατρους-τωρα θελει να κανει το αντιθετο-δεν εχω λογια- μονο μεγαλη απογοητευση εξ αιτιας του-θα λογοδοτησει στον θεο,ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κύριε Γεωργιάδη λέτε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ, γιατί δεν ξέρετε από που να τα βρείτε.Η υφυπουργός σας όμως η κ.Αγαπηδάκη τάζει λαγούς με πέτραχείλια για τον επαναπατρισμό των γιατρών στην χώρα μας(βλέπε αφορολόγητο,μπόνους 100 έως 150 χιλιάδων ευρώ για συγκεκριμένες ειδικότητες κλπ)..και σας ερωτώ..αυτά τα χρήματα από που θα τα βρείτε;;;Θεωρείται δικαιο να μην έχει καταργηθεί ο μνημονιακός νόμος για την μη αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών μας,την στιγμή που τα ενοίκια, τα μερίσματα των εταιριών κλπ,φορολογούνται αυτοτελώς;
  Ποιός λέει ψέματα Κύριε Γεωργιάδη;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Φανταστείτε πως αισθάνεται ΕΣΥτης όταν μετά από χρόνια σπουδών , εφημεριών με ξενιτιά, γιορτές μακριά από την οικογένεια, βλέπει υδραυλικούς,ηλεκτρολόγους, νυχουδες και κομμώτριες να πλουτίζουν και να αγοράζουν ακίνητα με μαύρο χρήμα.Οι μισθοί είναι άθλιοι σε σχέση με την φύση του επαγγέλματος, ταυτόχρονα εντελλεσθε,μετακινήσεις και φόρτο γραφειοκρατειας που επωμίζονται οι ιατροί έρχονται να ολοκληρώσουν μια ζοφερή πραγματικότητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οταν συνωστιζονταν ομως να μπουν στο ΕΣΥ βαζοντας λυτους και δεμενους ηταν καλα ?Οι ιδιωτες που παλευουν χωρις τη σιγουρια του ΕΣΥ ειναι παιδια κατωτερου θεου? ετσι ειναι δυστυχως ,με τις ευλογιες ολων ,και των συλλογων καιτης Πολιτειας .Τωρα θα υποστουν τα κακα των επιλογων τους

   Διαγραφή