Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Γεωργιάδης: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προσφέρει υπεραξία στη χώρα

Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στη συζήτηση με θέμα «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία: Προωθώντας την καινοτομία» στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία: Προωθώντας την καινοτομία» στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου
HR
«Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκα στο Μέγαρο Μαξίμου στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους CEO των μεγάλων φαρμακευτικών βιομηχανιών του πλανήτη. Αυτές οι εταιρείες δεν είναι καινούργιες, κάποιες έχουν 100-200 χρόνια ζωής. Σκέφτηκα: “Σε 100 χρόνια θα μπορούν να είναι στη θέση τους οι ελληνικές εταιρείες”».

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε: «Πρέπει να βρεις έναν τρόπο για τη μεταφορά της δαπάνης. Η απόφαση μου να φτιάξω μηχανισμό που θα δίνει αύξηση στα φτηνά φάρμακα είχε να κάνει με τη φασαρία για τις ελλείψεις φαρμάκων. Η πραγματικότητα είναι πως το 90% των ελλείψεων φαρμάκων στην Ελλάδα είναι στην κατηγορία τιμής 10-15 ευρώ και οφείλεται στο γεγονός ότι η τιμή τους είναι τόσο χαμηλή που δεν ωφελεί να πωλούνται στην Ελλάδα. Τόσο απλά. Είναι δύσκολο σε μια χώρα με τόσο ισχυρή αριστερή νοοτροπία να εξηγήσεις πως η βιομηχανία δεν μπορεί να πουλάει συνεχώς με ζημιές, δεν βγάζει νόημα. Η βιομηχανία πρέπει να βγάζει κέρδη. Άρα αν δεν φτιάξουμε ένα περιβάλλον που θα εξασφαλίσει να μείνουν κερδοφόρες βιομηχανίες, δεν θα έχουμε φάρμακα».


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και Συνδιευθύνων Σύμβουλος της ELPEN SA, Θεόδωρος Τρύφων, τόνισε πως η φαρμακοβιομηχανία διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση στη χώρα μας, καθώς το 2% του πληθυσμού της Ελλάδας έχει το 12% των εργοστασίων φαρμάκου στην Ε.Ε «Το μυστικό είναι στο τρίπτυχο πρόσβαση- αυτάρκεια- επενδύσεις. Συνολικά ο κλάδος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας έχει προγραμματίσει επενδύσεις 1,2 δις ευρώ έως το 2026. Είναι ένας κλάδος που δίνει αρκετές χιλιάδες θέσεις εργασίας και παράγει προϊόντα που δίνουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία».


Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ και CEO της DEMO, Δημήτρης Δέμος τόνισε την ανθεκτικότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, σημειώνοντας πως την περίοδο του COVID η Ελλάδα πέτυχε υψηλότερα επίπεδα παραγωγής από μεγαλύτερες χώρες, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στην ΕΕ. Τόνισε την ανάγκη για καινοτομία και συνεργασία μεταξύ των εταιρειών με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού. «Είναι καθήκον μας οι πρωτοβουλίες που θα δώσουν κίνητρα για να επιστρέψουν επιστήμονες, τεχνικοί και παραγωγικές μονάδες στη χώρα μας», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου