Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Αιφνιδιάζει ο Γεωργιάδης ενόψει απεργίας: Μπλόκο ΕΟΠΥΥ σε γιατρούς και διαγνωστικά που δεν εξυπηρετούν ασφαλισμένους


Τη διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα αλλά και ιδιωτικές κλινικές εάν δεν εξυπηρετήσουν ασφαλισμένους, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αργά χθες στο βράδυ στο νομοσχέδιο που προβλέπει τις αλλαγές για το εργασιακό καθεστώς των γιατρών του ΕΣΥ.

Θέλει να προλάβει την απεργία

Η τροπολογία που προστέθηκε στο νομοσχέδιο την τελευταία στιγμή, δεν είναι τυχαία. Πρόκειται ουσιαστικά για μία κίνηση του υπουργού Υγείας ώστε να προλάβει την επικείμενη απεργιακή κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών σε όλη τη χώρα, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις υπέρογκες κρατήσεις από τον ΕΟΠΥΥ που ξεπερνούν το 60% του εισοδήματός τους (rebate – clawback).

Ο κλάδος αναμένεται να απεργήσει από τις 22 έως τις 26 Απριλίου ενώ αμέσως μετά θα κάνει επίσχεση στον ΕΟΠΥΥ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα παίρνει τα παραπεμπτικά από τους ασφαλισμένους οι οποίοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις και θα πρέπει στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον Οργανισμό.

«Οι εργαστηριακοί γιατροί είναι σε απελπιστική κατάσταση. Δεν απειλείται μόνο ο κλάδος αλλά και όλη η διάγνωση στη χώρα, γιατί πλέον κανένας νέος γιατρός δεν επιλέγει τέτοια ειδικότητα γνωρίζοντας τι τον περιμένει.

Αποτέλεσμα όμως είναι να βιώνει πρόβλημα τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και ο δημόσιος» λέει στο ethnos.gr η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Η τροπολογία του Άδωνι Γεωργιάδη που προτέθηκε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο, προβλέπει την άμεση διακοπή της σύμβασης σε γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και γενικότερα σε όλους τους ιδιώτες παρόχους εάν δεν εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους. Μάλιστα θα τους απαγορεύεται να κάνουν νέα σύμβαση για διάστημα 18 μηνών.

Η τροπολογία αναφέρει στο άρθρο 3:

Άρθρο 3
Αυτοδίκαιη λύση συμβάσεων παροχών υπηρεσιών με ΕΟΠΥΥ σε περίπτωση εκ μέρους τους άρνησης παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεσης των παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ
Συμβάσεις παροχών με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι αρνούνται την παροχή υπηρεσιών ή την εκτέλεση των παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ κατά παράβαση των όρων των συναφθεισών συμβάσεων και της υπό στοιχεία ΓΠ 80157/31.10.2018 κοινής απόφασης των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών και Υγείας με θέμα «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ» (Β’4898) λύονται αυτοδικαίως και αζημίως για τον ΕΟΠΥΥ και οι πάροχοι αποκλείονται της δυνατότητας σύναψης νέας σύμβασης για διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών από την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης. Η λύση της σύμβασης διαπιστώνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ μετά από εισήγηση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Συμβάσεων».

5 σχόλια:

  1. Για να επιβάλλει κυρώσεις και εκβιασμούς ειναι πανέτοιμος ανα πάσα στιγμή, αλλά για να αντιμετωπίσει πραγματικά προβλήματα και να δώσει λύσεις σε προβλήματα που αυτοί εχουν δημιουργήσει απο 12ετίας πλέον, αδυνατεί, μόνο συσκέψεις διαβουλευσεις και υποσχέσεις,. ΝΤΡΟΠΗ σε ολους μας εάν οπισθοχωρήσουμε και δεν προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις διαρκείας, θα είμαστε άξιοι κάθε κακού που θα μας συμβεί, ας πάρει ο καθένας μας τις ευθύνες του. Η κυβέρνηση πλέον μετράει πενταετία συνεχούς διακυβέρενησης και ο υπουργός δευτερη θητεία στο υπουργείο, ο πρωθυπουργός εχει δηλώσει(σκαι 16/11/2023) οτι γνωρίζει το θέμα αλλά δεν θέλει να πει τίποτα γι αυτό, κατα συνέπεια η μόνη λύση που θα μπορεί να δοθεί περνάει μόνο μεσα απο τις ΔΙΚΕΣ μας κινητοποιήσεις. Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευκαιρια να λυθουν ολες οι συμβασεις .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστός ο Υπουργός !
    Οι εργαστηριακοί γιατροί δεν έχουν αξιοπρέπεια !
    Ας ξυπνήσουν,αλλά δεν νομίζω ότι μπορούν,αφού μια ζωή είχαν σχέση υποτέλειας με τέτοιους !
    ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. να χαρω την δημοκρατια σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οι βιοκαταστηματαρχες κ οι βιοαλυσιδες μας καπελωναν παντα .λετε τωρα να αλλαξε κατι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή