Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Κλιμάκιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) στο Υπουργείο Υγείας – Η μικροβιακή αντοχή στο επίκεντρο

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Επίσκεψη και συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πραγματοποίησε κλιμάκιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) στη χώρα μας, μεταξύ 15 και 19 Απριλίου 2024

Πενθήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε στη χώρα μας από τις 15 έως τις 19 Απριλίου κλιμάκιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ και στο πλαίσιο της συνεργασίας του ευρωπαϊκού Οργανισμού με τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής (AMR).

Κατά την έναρξη της επίσκεψης, τo πενταμελές κλιμάκιο του ΕCDC και ο Πρόεδρος ΔΣ του ΕΟΔΥ, Καθ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

O Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Αν. Υπουργός κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη καθώς και ο Υφυπουργός κ. Μάριος Θεμιστοκλέους καλωσόρισαν τους επιστήμονες του ECDC και εξέφρασαν απερίφραστα την πλήρη στήριξή τους τόσο στην εθνική όσο και την κοινή προσπάθεια των κρατών-μελών της ΕΕ για την καταπολέμηση του παγκόσμιου αυτού προβλήματος δημόσιας υγείας, στο πλαίσιο της προσέγγισης «Ενιαία υγεία» («One Health»).

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εργασίας μεταξύ ECDC και ΕΟΔΥ, κατά τις οποίες η οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από κοντά σχετικά με τις εθνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του κρίσιμου προβλήματος της αντοχής στα αντιμικροβιακά φάρμακα.

Ο ΕΟΔΥ παρουσίασε το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής

Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ επεσήμανε ότι:

α. συνεργάζεται με την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) προκειμένου να αξιοποιήσει τα δεδομένα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για την πληρέστερη και ακριβέστερη αποτύπωση της κατανάλωσης αντιβιοτικών σε όλη τη χώρα, με καταγραφή των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών αυτής. Αυτό θα μας επιτρέψει να κινηθούμε προς την επίτευξη των εθνικών στόχων μείωσης της χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών σε επίπεδο κοινότητας και νοσοκομείων, σύμφωνα με τις σχετικές συστάσης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

β. συνεργάζεται με την ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ για την ανάπτυξη νέων και την εξέλιξη υπαρχόντων αλγορίθμων, που έχουν ως στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής από τους ιατρούς επιστημονικά τεκμηριωμένων κατευθυντήριων οδηγιών και πρωτοκόλλων κατά τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών.

γ. σχεδιάζει την ανάπτυξη εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας και του κοινού για τη μικροβιακή αντοχή και την ορθή χρήση των αντιβιοτικών.

δ. επικαιροποιεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής, σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία και φορείς.

ε. εκπονεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιo για την αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων, χρηματοδοτούμενο από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery & Resilience Facility/RRF).

στ. συνεργάζεται με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) για το σχεδιασμό και την εφαρμογή ειδικού προγράμματος αντιμετώπισης νοσοκομειακών λοιμώξεων και μικροβιακής αντοχής στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με έμφαση στην επιτήρηση του αποικισμού ασθενών και σε στοχευμένες δράσεις ανά νοσοκομείο.

Επίσκεψη στο ΚΕΔΥ και γραφεία ΕΟΔΥ

Οι επιστήμονες του ECDC επισκέφθηκαν επίσης το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ), δομές παροχής υπηρεσιών υγείας στην Αττική και στην Περιφέρεια ενώ μετείχαν σε συναντήσεις συνεργασίας και ανέπτυξαν γόνιμο διάλογο με εκπροσώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας.

Η επίσκεψη του κλιμακίου του ECDC ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΔΥ, με την παροχή χρήσιμων συστάσεων από πλευράς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την αποτελεσματική καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής στη χώρα μας.

Τόσο ο Πρόεδρος ΕΟΔΥ, Καθ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, όσο και η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Φωτεινή Καλύβα, που συμμετείχε στη συνάντηση, ευχαρίστησαν θερμά το κλιμάκιο, που εργάστηκε με εντατικούς ρυθμούς κατά την παραμονή του στη χώρα μας ενώ δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες σε στενή συνεργασία με τον ευρωπαϊκό Οργανισμό για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος δημόσιας υγείας στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου