Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Οι νέες συμφωνίες με τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ

Γράφει: Αιμίλιος Νεγκής - VIRUS.COM.GR

Ξεκίνησε χθες η Μεγάλη Εβδομάδα των διαπραγματεύσεων του ΕΟΠΥΥ με όλους τους παρόχους. Στόχος να επέλθουν μέχρι τον Ιούνιο οικονομικές συμφωνίες ανάλογα με τον όγκο και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών καθώς και να συμφωνηθούν "ποινές" για τυχόν υπέρβαση στις δαπάνες! Βέβαια, ακόμη, δεν ξέρουμε τον προϋπολογισμό (sic)...


Οι οικονομικές συμφωνίες θα διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

1. Όγκου − τιμής («price volume agreements»). Οι συμφωνίες αυτού του είδους, επιφέρουν μειώσεις − εκπτώσεις στις τιμές στην περίπτωση υπέρβασης των πωλήσεων, που έχουν συμφωνηθεί προκαταβολικά.

2. Επιμερισμού του κινδύνου («risk sharing agreements»). Αφορά συμφωνίες συμμετοχής στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ανεξάρτητα με το τελικό αποτέλεσμα, βασιζόμενοι στην αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων, με έκπτωση επί των τιμών υπηρεσιών και προϊόντων.

3. Εκπτώσεις («rebates»). Συμφωνίες πρόσθετης κλιμακούμενης επιστροφής, ανάλογα με το συνολικό όγκο πωλήσεων των προϊόντων ή παροχής των υπηρεσιών. Ήδη, εφαρμόζονται αλλά με προβλήματα σε φαρμακοποιούς, φαρμακοβιομηχανίες και διαγνωστικά κέντρα και κλινικές.

Την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις και τις προαναφερόμενες συμφωνίες θα έχει η λεγόμενη Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, που συγκροτήθηκε πρόσφατα με πρόεδρο τον κ. Θανάση Βοζίκη, λέκτορα του πανεπιστημίου Πειραιώς. Ακόμη, στην επταμελή επιτροπή συμμετέχουν και οι δύο αντιπρόεδροι του ΕΟΠΥΥ.

Τέτοιου είδους συμφωνίες γίνονται σε αρκετές χώρες, αφού όλες οι κυβερνήσεις έχουν ως πονοκέφαλο τη σημαντική αύξηση των δαπανών υγείας λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και την πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας. Όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα, οι πιο προηγμένες χώρες έχουν δημιουργήσει φορείς αξιολόγησης της ιατρικής τεχνολογίας (φάρμακα κλπ), ώστε να ξοδεύουν τεκμηριωμένα τα χρήματα.

Εμείς την ίδια ώρα πνιγόμαστε σε μία κουταλιά νερό. Εδώ και 4 χρόνια δεν μπορούμε να εκδώσουμε ένα σωστό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων. Καθε φορά, οι ενστάσεις των εταιρειών πέφτουν βροχή. Και έχουμε και την παγκόσμια πρωτοτυπία, τις ενστάσεις να τις χειρίζεται ο ίδιος ο φορέας, που φέρεται να κάνει τα λάθη. Μύλος δηλαδή...

Στη θεωρία λοιπόν ακούγεται ωραίο να γίνουν επιτέλους διαπραγματεύσεις με τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ. Το ερώτημα είναι: Τόσο ο ΕΟΠΥΥ όσο και οι πάροχοι έχουν τη γνώση και την ωριμότητα να φέρουν σε πέρας το επίπονο αυτό έργο; Πολύ φοβάμαι ότι μετά τη μεγάλη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων, θα έρθει ο Γολγοθάς, αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει με την Ανάσταση...

2 σχόλια:

  1. ΚΥΡΙΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΔΕΝ ΒΑΡΕΘΗΚΑΤΕ ΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ? ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΚΑΠΟΤΕ ΣΕ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΔΥΝΑΜΕΘΑ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ, ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ REBATE & CLAWBACK ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΝ ΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ,ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΟΤΙ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΠΑΛΙ ΝΕΟΙ ΟΡΟΙ, RISK SHARING AGREEMENTS-PRICE VOLUME AGREEMENTS, ΟΙ ΝΕΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ? ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΑΠΛΩΣ ΕΛΛΕΙΨΗ ΘΕΛΗΣΕΩΣ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ.-ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΟΣΟ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ "ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ'-ΓΙ ΑΥΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ΠΛΗΡΗ ΑΠΡΑΞΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΒΑΜΑΡΑ .ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΑΗΔΙΑ.ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΗΛΛΕΓΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ ΟΛΙΓΩΝ .ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ -ΥΠΟΜΟΝΗ ΘΑ ΕΠΙΛΗΦΘΕΙ Η ΘΕΙΑ ΔΙΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή