Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΟΠΥΥ: Πληρώνονται όλοι για τον Απρίλιο! Πότε θα εισπράξουν γιατροί, κλινικές, διαγνωστικά

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Έστω έναν μήνα, αλλά θα πληρωθούν οι ιδιώτες πάροχοι του ΕΟΠΥΥ. Έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ήδη έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται σιγά σιγά το ρευστό στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ, ώστε να μπορέσουν να αποπληρωθούν όλοι οι ιδιώτες πάροχοι για τον μήνα Απρίλιο, το αργότερο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, μετρητά θα δούνε οι ιδιώτες γιατροί που εξέτασαν ασφαλισμένους τον Απρίλιο, οι φυσικοθεραπευτές, οι ιδιωτικές κλινικές και μεταξύ άλλων ταδιαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα.

Λίγο ρευστό και στους φαρμακοποιούς

Λίγα χρήματα θα εισπράξουν και οι φαρμακοποιοί. Ήδη έχουν αποπληρωθεί για τον μισό μήνα Μάιο, ενώ αναμένεται το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου να εισπράξουν και τα χρήματά τους για τον υπόλοιπο μήνα.

Βέβαια ο κλάδος διαμαρτύρεται καθώς επισημαίνει ότι προπληρώνει τα φάρμακα που δίνει στους ασθενείς και ασφαλισμένους του Οργανισμού με χρήματα από την τσέπη των φαρμακοποιών.
Και οι μεγάλες καθυστερήσεις αυτές στην εξόφληση από τον ΕΟΠΥΥ δημιουργούν σοβαρές δυσλειτουργίες στην αγορά φαρμάκου, υπογραμμίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Το «μαζεμένο» ρευστό

Ο ΕΟΠΥΥ ήδη εισέπραξε από την κρατική επιχορήγηση κοντά στα 44 εκατ. ευρώκαθώς και ένα μικρό πακέτο από την κοινωνική ασφάλιση, ενώ η διοίκηση του φορέα αναμένει λίγα ακόμη εκατομμύρια για να ολοκληρωθεί το «μπάτζετ» που απαιτείται για να αποπληρωθεί ο Απρίλιος, όπως λένε οι πληροφορίες του HealthReport.gr.

Συνολικά οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες παρόχους για κάθε μήνα είναι 330 εκατ.ευρώ μαζί με τα φάρμακα που πληρώνονται στους φαρμακοποιούς.

Αν υπολογίσει κανείς ότι ήδη έχουν καταβληθεί περί τα 80 εκατ. ευρώ στουςφαρμακοποιούς για τις οφειλές του μισού Μαΐου, τότε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει συνολικά να συγκεντρώσει περίπου 250 εκατ. ευρώ για να εξοφλήσει όλους τους παρόχους για τον Απρίλιο.

Πάντως θέλοντας και μη η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να λύσει το θέμα τηςαποπληρωμής των παρόχων του ΕΟΠΥΥ, καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση να επιδεικνύει οικονομική συνέπεια ο οργανισμός ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στην αγορά υγείας.

2 σχόλια:

  1. Μάλλον μπαίνει σειρά στις πληρωμές! Πληρωθήκατε τον Αύγουστο για το Μάρτιο, θα πληρωθείτε το Σεπτέμβιο για τον Απρίλιο και πάει λέγοντας! Γι΄αυτό έχετε σταματήσει να γκρινιάζετε τελευταία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή