Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Βορίδης: Θα ζητήσω και από την τρόικα την επανεκτίμηση του ορίου της δημοσίας φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014

B.B. - YGEIA360.GR


Όχι μόνον παό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά ακόμη και από την ίδια την τρόικα θα ζητήσει ο υπουργός Μάκης Βορίδης την επανεκτίμηση του ορίου της δημοσίας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014, στην περίπτωση κατά την οποία επιβεβαιωθούν οι παρούσες, βάσιμες εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες το όριο του 1,994 δισ. ευρώ για το 2014 αδυνατεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών για φαρμακευτική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης επίσης της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφαλίστων.

Αυτό δηλώνει την Παρασκευή 25 Ιουλίου ο Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στον ηλεκτρονικό ενημερωτικό ιστότοπο healthview.gr, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

Συγκεκριμένα, το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης του υπουργού Υγείας έχει ως εξής:

- Πως σκοπεύετε να ξεπεράσετε τον σκόπελο της κάλυψης των ανασφάλιστων με τα λίγα χρήματα που δε φαίνεται να φτάνουν ούτε για τους ασφαλισμένους;

Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο, η φαρμακευτική δαπάνη έχει διαμορφωθεί στο 1,944 και μέσα σε αυτό περιλαμβάνεται και η κάλυψη των ανασφάλιστων η οποία κατά την εκτίμηση του ΔΝΤ είναι 100 εκατομμύρια.

- Από πού βγαίνει αυτό το νούμερο, όταν δε ξέρουμε καν πόσους ανασφάλιστους έχουμε στη χώρα και τι ανάγκες έχουν;

Πολύ σωστά, άρα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε προσεχτικά τη δαπάνη προκειμένου να δούμε ποια θα είναι η επιβάρυνση».

- Τα νούμερα δε βγαίνουν πάντως...

Και ο ΕΟΠΥΥ αυτό λέει. Ε λοιπόν εάν δε βγαίνουν τα νούμερα τότε είναι προφανές ότι θα ανοίξει μία συζήτηση επανεκτίμησης της φαρμακευτικής δαπάνης.

- Θα πάτε στη τρόικα και θα ζητήσετε έτσι απλά όπως μου το λέτε, επανεκτίμηση της δαπάνης;

Θα πάμε στο γενικό λογιστήριο του κράτους και ασφαλώς θα πάμε και στην τρόικα. Αυτό όμως θα το αποφασίσουμε όταν θα τρέξει η δαπάνη. Ακούστε όμως, αυτό πρέπει να γίνει σαφές... Εάν τα νούμερα δε βγαίνουν, θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου