Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Aπ. Βαλτάς: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΣ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ- ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ

FARMAKOPOIOI.GR 
H Κυβέρνηση, με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης με Αριθμ. 62494 ΦΕΚ 1920/16-7-2014, με θέμα «Καθορισμός ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων», απέδειξε για μια φορά ακόμα την αποτυχία της, να αυξήσει τα ποσοστά των γενόσημων φαρμάκων, όπως απαιτεί η τρόικα.

Προσπαθεί με σπασμωδικές αποφάσεις, με νόμους και εγκυκλίους, να υποχρεώσει τον ασφαλισμένο του ΕΟΠΠΥ, να επιλέγει φθηνότερα γενόσημα φάρμακα αντί των πρωτοτύπων φαρμάκων που μπορεί να προμηθευόταν μέχρι τώρα.

Για να μην παρεξηγηθώ, πιστεύω ότι το ποσοστό των γενόσημων στην Ελλάδα είναι χαμηλό, και ότι υπάρχουν σοβαρότατες φαρμακευτικές εταιρείες, που διαθέτουν αξιόπιστα φάρμακα, και ότι το ποσοστό τους θα πρέπει να αυξηθεί.

Όμως με την έκδοση του συγκεκριμένου ΦΕΚ, στην ουσία η κυβέρνηση θεωρεί ότι μοναδικός υπαίτιος της αποτυχίας επιλογής των γενοσήμων στην Ελλάδα, είναι οι φαρμακοποιοί και για αυτό τον λόγο τους εκβιάζει, απαιτώντας από αυτούς τα παρακάτω:

α) να διαθέτουν ως απόθεμα και να χορηγούν το φαρμακευτικό προϊόν με τη χαμηλότερη λιανική τιμή για κάθε δραστική ουσία, περιεκτικότητα και συσκευασία.

Αλήθεια, γνωρίζει ο υπουργός κ. Βορίδης, ότι ένας μεγάλος αριθμός γενοσήμων φαρμάκων, με τη χαμηλότερη λιανική τιμή, δεν είναι διαθέσιμα στη φαρμακευτική αγορά, διότι απλά δεν υπάρχουν;

β) υποχρεώνει τα φαρμακεία, κατά την εκτέλεση των συνταγών, να γνωστοποιούν στον ασθενή το φάρμακο με την χαμηλότερη τιμή και το ποσό συμμετοχής που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο φάρμακο.

Εκβιάζει στην ουσία τον ασθενή και τον υποχρεώνει να υπογράψει σε ειδικό χώρο, ότι παρόλο ότι ο φαρμακοποιός τον ενημέρωσε για τα χαμηλότερης τιμής γενόσημα, εκείνος επέλεξε το ακριβότερο φάρμακο.

Το «έγκλημα» αυτό θα πρέπει να καταχωρηθεί ηλεκτρονικά στο κατασκοπευτικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ, για να γνωρίζουν στο υπουργείο, ποιοι είναι οι ασφαλισμένοι που επέλεξαν το ακριβότερο φάρμακο. Πέρα του γεγονότος, ότι «τιμωρούνται» με το να πληρώσουν την διαφορά της ασφαλιστικής τιμής από την λιανική τιμή του φαρμάκου για την επιλογή τους, θα πρέπει να «φακελώνονται» και ηλεκτρονικά!!!!

Για δε τον επιλήσμονα φαρμακοποιό, που δεν έπεισε τον ασφαλισμένο να επιλέξει το φθηνότερο γενόσημο, το υπουργείο, ανάλογα με τον αριθμό τέτοιων συνταγών που έχει εκτελέσει και μετά από έλεγχο, που θα πραγματοποιεί σε μηνιαία βάση στα δεδομένα εκτέλεσης των συνταγών του, θα επιβάλει στον παραβάτη φαρμακοποιό τις κυρώσεις που προβλέπονται από τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ!!!!!!

Φαντάζομαι τι θα γίνει στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος, δεν υπογράψει στον ειδικό χώρο. Περικοπή της συνταγής; Διακοπή της σύμβασης; Τι άλλο;

Ίσως ο υπουργός κ. Βορίδης, δεν γνωρίζει ότι με την πληρωμή από τον ασφαλισμένο όλης της διαφοράς, μεταξύ της τιμής αναφοράς και της λιανικής τιμής του φαρμάκου, τα «φέσια» στα φαρμακεία διπλασιάστηκαν, γιατί οι ασφαλισμένοι αδυνατούν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους συν το χαράτσι της διαφοράς και ότι για εμάς αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για να του χορηγήσουμε γενόσημα φάρμακα αφού έτσι θα ελαχιστοποιήσουμε τα φέσια.

Με εκβιαστικά διλλήματα και μεθοδεύσεις ενάντια στον ασφαλισμένο και στον φαρμακοποιό, να μην περιμένει η πολιτική ηγεσία, αλλά και η τρόικα να στραφεί ο ασφαλισμένος προς τα γενόσημα.

Όταν προσπαθείς με βίαιο και εκβιαστικό τρόπο, τότε το μόνο σίγουρο είναι η πλήρης αποτυχία του εγχειρήματος σου!!!

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι και άλλες μεθοδεύσεις για να μπορέσει να στραφεί ο ασθενής στα γενόσημα φάρμακα με τη θέληση του και όχι με την εκβιαστική επιβολή τους. Τα παραδείγματα υπάρχουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η μετάβαση και η στροφή στα γενόσημα έγινε με ήπιους τρόπους, μεταβάλλοντας την νοοτροπία και την κουλτούρα του ασφαλισμένου για την επιλογή των γενοσήμων και με τα μέτρα αυτά να αποδίδουν σε λιγότερο από μια 5ετια.

Απόστολος Βαλτάς

Πρόεδρος ΦΣ Λέσβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου