Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

ΙΣΠατρών: Διευκρινίσεις επί του ενημερωτικού σημειώματος σχετικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ για το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης των ιατρών του ΕΣΥ και των Πανεπιστημιακών ιατρών

Προς
τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σε συνέχεια της σημερινής ενημέρωσης, επανερχόμαστε μετά από ερωτήματα συναδέλφων με τις αντίστοιχες διευκρινίσεις:

Μετά από επικοινωνία με τον Πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, κο Βαρνάβα Δημήτριο και τον Πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ, κο Ευσταθόπουλο Ευστάθιο διευκρινίστηκαν τα κάτωθι σε σχέση με τις αποφάσεις της Ολομελείας του ΣτΕ (υπ’αριθμόν 2306 / 2014 και 29 / 2014 αντίστοιχα) όπου κρίθηκε αντισυνταγματική η φορολόγηση των επιδομάτων ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια για τους ιατρούς του ΕΣΥ και τους πανεπιστημιακούς ιατρούς: 

  1. Οι αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ έκριναν αντισυνταγματική τη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης και όχι του ερευνητικού επιδόματος και επομένως είναι το μόνο που μπορεί να διεκδικηθεί.
  2. Μέχρι πέρυσι, σε κατά τόπους εφορίες και ανάλογα με τη στάση του προϊσταμένου, υπήρχαν περιπτώσεις που γινόταν αποδεκτή η μη φορολόγηση των συγκεκριμένων επιδομάτων. Φέτος όμως υπάρχει συγκεκριμένη διευκρινιστική εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών που υποχρεώνει τις εφορίες να συμπεριλαμβάνουν τα συγκεκριμένα επιδόματα στις συνολικές αποδοχές προς φορολόγηση. Άλλωστε από φέτος οι δηλώσεις είναι προσυμπληρωμένες, συμπεριλαμβάνουν τα επιδόματα στις συνολικές αποδοχές, και δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης τροποποίησής τους εκτός εάν κατατεθεί μετά την αρχική κατάθεση τροποποιητική δήλωση του φορολογουμένου που σχεδόν σίγουρα θα απορριφθεί από τον έφορο λόγω της φετινής προαναφερθείσας εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών. 
  3. Επομένως καμία διαδικασία δεν θα ευοδωθεί θετικά από την προϊστάμενη αρχή της εφορίας εάν δεν υπάρξει αντίστοιχη εγκύκλιος (ΠΟΛ) του Υπουργείου Οικονομικών. Η χρήση αυτής της μεθόδου θα χρησιμεύσει για την έναρξη του δικαστικού αγώνα στα φορολογικά δικαστήρια. 
  4. Για την οριστική υλοποίηση της απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών που θα τακτοποιεί το θέμα της αναδρομικότητας και τις λεπτομέρειες εφαρμογής της. 
  5. Υπάρχει δέσμευση του Υπουργού και αναπληρωτή Υπουργού Υγείας για την επίλυση του ζητήματος στις δύο Ομοσπονδίες αλλά και στην Πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, κα Παγώνη Ματίνα. 
  6. Η ενδεχόμενη προτροπή για ομαδικές ατομικές αγωγές στα δικαστήρια μπορεί να προκύψει το φθινόπωρο, εάν δεν τελεσφορήσει η αρχική διαπραγμάτευση, ώστε να αποφευχθούν τα ατομικά δικαστικά έξοδα των ιατρών. 
  7. Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΠατρών, που διενεργήθηκε στις 17/07/2014, αποφασίστηκε η επίδοση εξώδικης διαμαρτυρίας κατά παντός υπευθύνου επί ολιγωρίας εφαρμογής των ως άνω αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας. 
  8. Ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ΟΕΝΓΕ και την ΠΟΣΔΕΠ για την συνδικαλιστική και νομική διεκδίκηση της, κατά το δυνατόν, αμεσότερης εφαρμογής των συγκεκριμένων αποφάσεων του ΣτΕ.
  9. Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα σας καταστήσουμε άμεσα ενήμερους. 
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Η Πρόεδρος         Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Γιώργος Σκρουμπής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου