Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Έρχεται οδοντιατρική κάλυψη στα νέα Κέντρα Υγείας! Πως θα συνεργάζονται οι ιδιώτες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Health Report

Ειδικότερα το νομοσχέδιο που ανασυγκροτεί το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προβλέπει οδοντιατρική κάλυψη για όλους τους πολίτες στις δημόσιες μονάδες Υγείας που είναι τα Κέντρα Υγείας αλλά και σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες οδοντιάτρους όπου η κάλυψη στις δημόσιες δομές δεν είναι εφικτή.

Να σημειωθεί ότι σήμερα τα οδοντιατρικά εργαστήρια σε δημόσιες δομές είτε υπολειτουργούν, είτε παρουσιάζουν αναμονές μηνών, ενώ ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει καμία οδοντιατρική εργασία.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθούνται με το νέο νομοσχέδιο: «Συγκροτείται και λειτουργεί, σε κάθε οδοντιατρείο Κ.Υ., Οδοντιατρική Ομάδα, με ελάχιστη σύνθεση έναν οδοντίατρο και ένα βοηθό οδοντιατρείου ή νοσηλευτή. Επικουρικά μέλη της Οδοντιατρικής Ομάδας δύναται να είναι οδοντοτεχνίτες, επισκέπτες υγείας και διοικητικό προσωπικό.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται τα οδοντιατρεία των Κ.Υ. που παρέχουν πλήρη οδοντιατρική περίθαλψη και προσθετική αποκατάσταση σε παιδιά και ενήλικες. Οι εργασίες αποζημιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., σύμφωνα με το κρατικό τιμολόγιο.
Η ορθοδοντική θεραπεία παρέχεται σε οδοντιατρικές μονάδες που απασχολούν ορθοδοντικούς ή σε Κ.Ε.Φ»
Πότε θα συνεργάζονται ιδιώτες οδοντίατροι

Όμως στις περιπτώσεις όπου οι δημόσιες δομές δεν μπορούν να καλύψουν όλους τους πολίτες των περιοχών ευθύνης τους, τότε θα μπορούν να γίνονται συμβάσεις με ιδιώτες οδοντιάτρους μέσω ΕΟΠΥΥ.

Οι αμοιβές για τα οδοντιατρεία ή τα πολυοδοντιατρεία που θα συμβληθούν με τονΕΟΠΥΥ και θα συνεργάζονται στο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας, θα καθορισθούν με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Βέβαια ο τρόπος αμοιβής όλων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που θα συνεργάζονται με το νέο σύστημα αλλάζει πλήρως. Διαβάστε ΕΔΩ πως θα αμείβονται: «Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο της Πρωτοβάθμιας για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Πως θα γίνονται οι συμβάσεις»

Το νομοσχέδιο αναφέρει χαρακτηριστικά για τους οδοντιάτρους: « Όπου οι δημόσιες μονάδες παροχής οδοντιατρικών υπηρεσιών Π.Φ.Υ. δεν καλύπτουν πλήρως τον πληθυσμό ευθύνης τους, ιδιώτες οδοντίατροι και πολυοδοντιατρεία που έχουν εγγραφεί και διαθέτουν άδεια από τους οδοντιατρικούς συλλόγους, δύναται να παρέχουν οδοντιατρικές υπηρεσίες στον αντίστοιχο πληθυσμό δυνάμει σύμβασης που συνάπτουν με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού προσδιορίζονται το είδος των παρεχόμενων οδοντιατρικών υπηρεσιών από τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. οδοντιάτρους και τα συμβεβλημένα πολυοδοντιατρεία, η αποζημίωση των εργασιών τους, καθώς και κάθε ειδικότερο σχετικό ζήτημα».

2 σχόλια:

  1. Ποιος.....λαμακας οδοντιατρος θα συμβληθει με την Εγκληματικη Οργανωση του χρΕΟΠΥΥ?/Σημειωστε συναδελφοι οτι δεν οριστικοποιησαν καν τον..... Φεβρουαριο! Αλλος ενας μηνας μεσα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενας μονο να κανει το λαθος σε μια περιοχη φτανει για να φερει την καταστροφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή