Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Σκάνδαλο στο ΚΑΤ: Σε δίκη 15 γιατροί και μέλη της διοίκησης του νοσοκομείουΣε δίκη για ζημία σε βάρος του δημοσίου που ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ παραπέμπονται 15 ορθοπεδικοί χειρουργοί, διευθυντές κλινικών και μέλη της διοίκησης του νοσοκομείου ΚΑΤ της περιόδου 2009-2011 αναφορικά με την ανεξέλεγκτη χρήση υπερκοστολογημένων οστικών μοσχευμάτων, ακόμα και σε ασθενείς που δεν είχαν ανάγκη τέτοιας χειρουργικής επέμβασης.
Onmed.gr

Το Συμβούλιο Εφετών, με το υπ’ αριθμ. 578/2018 βούλευμά του, στέλνει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τους 15 από τους 17 κατηγορουμένους της υπόθεσης για το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Με το ίδιο βούλευμα, παύει η ποινική δίωξη για δύο εμπλεκόμενους, μετά από επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας τους σε πλημμέλημα ενώ απορρίφθηκαν αιτήματα κατηγορουμένων για διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης.

Οι τότε επικεφαλής κλινικών του ΚΑΤ, γιατροί και μέλη της διοίκησης θα λογοδοτήσουν για την αθρόα -κατά το κατηγορητήριο- προμήθεια οστικών μοσχευμάτων από ιδιωτικές εταιρείες της επιλογής τους, στην ανώτερη δυνατή τιμή και χωρίς να τηρηθούν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση δαπάνη τοποθέτησης μοσχεύματος ανά ασθενή τη διετία 2009-2010 υπολογίστηκε στις 6.676 ευρώ. Σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας για την παραγγελία και προμήθεια των μοσχευμάτων «δεν τηρούνταν καμιά διαδικασία προέγκρισης της δαπάνης πριν από την επέμβαση, γεγονός που τελικά επέτρεπε στα ιατρικά στελέχη του νοσοκομείου να επιβάλλουν στην πράξη προκαθορισμένες επιλογές και να προσανατολίζουν την ανάθεση προμήθειας με απ' ευθείας ανάθεση στις προτεινόμενες εταιρείες. Αντίθετα, πριν από την επέμβαση θα έπρεπε να υποβαλλόταν αίτημα χορήγησης υλικού, να συντασσόταν η ιατρική γνωμάτευση και να εγκριθεί αρμοδίως έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του τμήματος Οικονομικού».

Από τα επίσημα οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν από το ΚΑΤ προέκυψε ότι: «Το 2009 τα οστικά μοσχεύματα που χρησιμοποιήθηκαν σε επεμβάσεις ασθενών κόστισαν 18.127.990,00 ευρώ, το 2010, 9.348.284,00 ευρώ και το 2011, 1.802.351,00 ευρώ. Μόνο για δύο χρόνια, το 2009 και το 2010, η εκτιμώμενη ζημιά για το Δημόσιο έπειτα από αξιολόγηση 1.500 φύλλων χειρουργείου φτάνει τα 10.099.497 ευρώ, που αποτελεί και την υπέρβαση δαπάνης σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων».

1 σχόλιο:

  1. ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΟΤΑΝ Η ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, ΜΕ ΦΕΚ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΙΞΗ; OTAN ΤΟΥΣ ΕΠΕΤΡΕΠΕ Η ΤΟΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΥΛΙΚΑ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥΣ; ΤΩΡΑ ΣΧΕΔΟΝ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙ ΘΥΜΗΘΗΚΕ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Ή ΜΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΕΤΟΙΩΝ ΥΛΙΚΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ; ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΑΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ; AYTOYΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ; (ΕΔΩ ΑΚΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΦΚΑ, ΝΤΡΟΠΗ ΠΙΑ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή