Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Αρνούνται τις αξιολογήσεις οι εργαζόμενοι στην Υγείας

Ανθή Αγγελοπούλου
Sofokleousin.gr

24ωρη απεργία για την Περιφέρεια και 5ωρη Στάση Εργασίας για την Αττική 10:00 πμ – 15:00 μμ με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την 1η ΥΠΕ Αττικής στις 10.30 πμ ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καθώς, οι εργαζόμενοι δεν δέχονται την υπηρεσιακή αξιολόγηση που ζητά η κυβέρνηση έτσι ώστε, να μη δώσουν όπως λένε, στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Πολάκη την άνεση να δημιουργήσει ένα κομματικό κράτος εις βάρος των ασθενών.

«Δεν δεχόμαστε την υπηρεσιακή αξιολόγηση με την οποία δεν επιδιώκει η κυβέρνηση την αναβάθμιση της ποιότητας των Δημόσιων Υπηρεσιών αλλά την κατηγοριοποίηση των Δημοσίων Υπαλλήλων για να εφαρμοστούν οι δυσμενείς μνημονιακές υπηρεσιακές και μισθολογικές μεταβολές. Η συρρίκνωση των κοινωνικών αγαθών» τονίζει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει «Ωραιοποιούν τις μνημονιακές πολιτικές που ασκούν στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας για μερικά ψηφαλάκια» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ και συμπληρώνει. «Οι δημόσιες δαπάνες υγείας παραμένουν καθηλωμένες κάτω του 5% του ΑΕΠ (στοιχεία ΟΟΣΑ). Οι πολίτες άλλων χωρών της Ευρώπης (Γαλλία, Μ. Βρετανία κ.α.) ασκούν σκληρή κριτική στις κυβερνήσεις τους ομιλώντας για κατάρρευση των συστημάτων υγείας αν και οι δημόσιες δαπάνες υγείας είναι άνω του 8% του ΑΕΠ των χωρών της. Με τέτοιες δημόσιες δαπάνες δεν υφίσταται δημόσια υγεία. Το λένε όλες οι επιστημονικές μελέτες. Το λέει ο ΟΟΣΑ. Οι πολίτες βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράζουν υπηρεσίες υγείας και η ποιότητα των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας συνεχώς υποβαθμίζεται». 

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι ελλείψεις στα νοσοκομεία είναι εμφανείς σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό. Επιπροσθέτως, εμφανίζουν ελλείψεις σε χειρουργικά υλικά, σε υγειονομικό, αναλώσιμο υλικό, σε φάρμακα βασικών θεραπειών κ.α.. Η κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία για το έτος 2018 μειώνεται 370 εκατ. ευρώ (λαμβάνουν 786 εκατ. ευρώ) και 225 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ (λαμβάνει 100 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το έτος 2017. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι για απόσυρση. Σε ποσοστό 70% ο εξοπλισμός που προμηθεύτηκαν τα νοσοκομεία πριν τα μνημόνια ξεπέρασε το όριο ζωής. Η αντικατάσταση τους επαφίεται μόνο σε δωρεές από γνωστά Ιδρύματα. Επίσης, δεν αξιοποιήθηκαν σχετικά τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Περισσότερο για την αξιοποίηση τέτοιων προγραμμάτων δραστηριοποιούνται οι ιδιώτες επιχειρηματίες της υγείας. 

Πρωτοβάθμια περίθαλψη δεν υφίσταται. Οι ΤΟΜΥ όπως προβλέψαν, λέει η ΠΟΕΔΗΝ, αδυνατούν να στελεχωθούν και οι ασθενείς συνωστίζονται στα ΤΕΠ των νοσοκομείων με απίστευτη ταλαιπωρία ωρών. 

Το προσωπικό μειώνεται κατά χιλιάδες, κλείνουν βασικές κλινικές λόγω έλλειψης γιατρών ενώ, ένας νοσηλευτής ασχολείται με 40 ασθενείς στη βάρδια του. Τα δε οφειλόμενα έχουν φτάσει τις 800.000 σε repo και άδειες. 

Τέλος, δεν είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα και κινδυνεύουν να περικοπεί και το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και ο μισθός του προσωπικού θα φτάσει κάτω από το μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη. 12.000 υπάλληλοι εργάζονται στα νοσοκομεία και στις άλλες Μονάδες υγείας και Πρόνοιας, και στο ΕΚΑΒ με ελαστικές μορφές απασχόλησης και αν απολυθούν θα καταρρεύσουν οι Μονάδες. 

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη μονιμοποίηση όλων, επανασύσταση των οργανικών θέσεων στις υποστηρικτικές ειδικότητες, εκδίωξη όλων των εργολάβων και προκήρυξη θέσεων για την κάλυψη των κενών. 

Κηρύττουν αποχή από την αξιολόγηση όπως λένε γιατί δεν έχουν σκοπό να γίνου τα πειραματόζωα της κυβέρνησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου