Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Το 90% των Ελλήνων δεν μπορεί να πληρώσει για την υγεία του!

Posted By: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου
Virus

Υψηλές “αντοχές” επιδεικνύουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες στο κόστος των υπηρεσιών υγείας, σε αντίθεση με τους Έλληνες που στη συντριπτική τους πλειοψηφία “αγκομαχούν”.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική υπηρεσία (Eurostat) αναφέρει χαρακτηριστικά πως η πλειοψηφία των νοικοκυριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (71%) ήταν σε θέση να καταβάλλει χωρίς πρόβλημα τις δαπάνες υγείας το 2016. Ανάμεσά τους δεν βρέθηκαν, για προφανείς λόγους, τα νοικοκυριά της χώρας μας. Οι Έλληνες αποδείχθηκαν, αντίθετα, “πρωταθλητές” στην αδυναμία κάλυψης των υγειονομικών τους εξόδων.

Στοιχεία που δημοσιεύονται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου), αναφέρουν ότι το 16% των Ευρωπαϊκών νοικοκυριών αντιμετώπισε «σχετική» δυσκολία, το 8% «μέτρια» και μόνο το 4% «μεγάλη» δυσκολία να ανταποκριθεί στις δαπάνες υγείας το 2016.

Η Eurostat έλαβε υπόψη το κόστος τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Σε αυτά περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις, θεραπείες και συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς και οδοντιατρικές εξετάσεις ή θεραπείες. Επισημαίνεται πως εάν το νοικοκυριό πληρώνεται με «μεγάλη δυσκολία», αλλά αρκετούς μήνες μετά την πληρωμή αποζημιώνεται γι’ αυτές τις δαπάνες, εξακολουθεί να αναφέρει το βάρος.

Αναλυτικά:

Περισσότερο από το 80% των νοικοκυριών σε 7 κράτη-μέλη ανέφεραν ότι ήταν σε θέση να πληρώσουν άνετα το κόστος των υπηρεσιών υγείας:


Φινλανδία (87%),

Ηνωμένο Βασίλειο (86%),

Γερμανία (85%),

Σουηδία (84%),

Δανία (82%),

Λιθουανία (81%), και

Λουξεμβούργο (80%).

Αντίθετα, πάνω από το 50% των νοικοκυριών σε 6 κράτη-μέλη αντιμετώπισαν δυσκολίες στην κάλυψη αυτών των δαπανών:

Ελλάδα (90%),

Ουγγαρία (74%),

Κύπρος (72%),

Λετονία (64%),

Σλοβενία (61%), και

Ιταλία (56%).

Στην πλειονότητα των κρατών-μελών, η δυσκολία κάλυψης του κόστους των υπηρεσιών υγείας ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των νοικοκυριών με χαμηλότερο εισόδημα (40%), από ό, τι τα άτομα με υψηλότερο εισόδημα (27%). Από την άποψη αυτή, οι μεγαλύτερες διαφορές παρατηρήθηκαν στο Βέλγιο (58% για τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα έναντι 19% για τα νοικοκυριά με υψηλότερα εισοδήματα), το Λουξεμβούργο (46% έναντι 14%) και τις Κάτω Χώρες (48% έναντι 22%).

* Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, η κατηγορία με ευκολία περιλαμβάνει τις υποκατηγορίες “αρκετά εύκολα”, “εύκολα” ή “πολύ εύκολα”, ενώ η κατηγορία με δυσκολίες “περιλαμβάνει μερικές δυσκολίες”, “με δυσκολία” “με μεγάλη δυσκολία”. “Χαμηλότερο εισόδημα” σημαίνει “κάτω από το 60% του μέσου ισοδύναμου εισοδήματος” και “υψηλότερο εισόδημα” σημαίνει “άνω του 60% του μέσου ισοδύναμου εισοδήματος”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου