Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Πατσουράκος: Τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα θα στηρίξουν τη δημόσια υγεία και την οικονομία



Στην ανάγκη ολοκλήρωσης των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τη στήριξη της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ και ΕΕΚΕ και ταμίας του ΙΣΑ Καρδιολόγος Αρχίατρος ε.α, Φώτης Πατσουράκος, στο περιθώριο του συνεδρίου του Pharma Daily News με τίτλο «1ο Evidence Based Healthcare Conference».
Onmed.gr

Η συνταγογράφηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων θα βοηθήσει τους γιατρούς, τόνισε ο κύριος Πατσουράκος, εκτιμώντας ότι δεν θα είναι φέτος όλα έτοιμα, αλλά μέχρι το τέλος του 2018 αναμένεται να καλυφθεί το 80 - 90% των νοσημάτων. Και πρόσθεσε στην ομιλία του:

Ανακοινώθηκαν με υπουργικές αποφάσεις και δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που παρέδωσαν οι επαγγελματικές ενώσεις δια του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Πρέπει να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και να υπαχθεί τουλάχιστον ο τομέας της συνταγογράφησης στο Υπουργείο Υγείας. Εμείς θα λέμε τι φάρμακα πρέπει να μπαίνουν, η Πολιτεία έχει την ευθύνη να τα καλύπτει.

Οι προτάσεις της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος αφορούσαν από το 2014 σε πρωτόκολλα για την Υπέρταση, Υπερλιπιδαιμία, Στεφανιαία νόσο, Βαλβιδοπάθειες, Καρδιακή Ανεπάρκεια.

Αναφερόμενος στα υπό ανάπτυξη Διαγνωστικά και Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης, αυτά είναι τα εξής, σύμφωνα με τον ομιλητή:

Αιματολογικών Νοσημάτων
Αναπνευστικών Νοσημάτων
Γαστρεντερολογικών Νοσημάτων
Σακχαρώδη Διαβήτη
Επώδυνων Συνδρόμων
Καρδιαγγειακών Νοσημάτων
Νεοπλασιών
Νευρολογικών Νοσημάτων
Αρτηριακής Υπέρτασης
Λοιμώξεων
Οστεοπόρωση
Οφθαλμολογικών Νοσημάτων
Σπανίων Παθήσεων
Δυσλιπιδαιμίας
Ψυχιατρικών Νοσημάτων
Ψωρίασης

Ουσιαστικά είναι δύο τα υπό ανάπτυξη, της καρδιακής ανεπάρκειας και της στεφανιαίας νόσου. Επί του πιεστηρίου, πιστεύουμε ότι αυτό της καρδιακής ανεπάρκειας εντός της επόμενης εβδομάδας θα παραδοθεί».

Και καταλήγοντας ο ομιλητής υπογράμμισε:

Υπό την αιγίδα του ΕΟΦ, οργανώθηκαν τριμελείς επιτροπές που εργάσθηκαν στην εκπόνηση θεραπευτικών σχημάτων, που στηρίζονται στον εξορθολογισμό των εφαρμοζόμενων θεραπευτικών αγωγών.
Σκοπός είναι να επιτυγχάνεται το καλύτερο επιστημονικό αποτέλεσμα, με την μεγαλύτερη ασφάλεια για τον ασθενή, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σχέση κόστους-οφέλους. Στην έννοια του κόστους συμπεριλαμβάνονται η αξία των επιλεχθέντων φαρμάκων, η αύξηση του θεραπευτικού αποτελέσματος και η μείωση των συνεπειών της πάθησης.

Μία 16 μελής επιτροπή επιστημόνων συνεδριάζει συνεχώς προκειμένου να γίνουν πράξη τα πρωτόκολλα. Αυτή η δουλειά ξεκινά και προχωρά. Το πως θα υλοποιηθούν αυτά, αφορά την ΗΔΙΚΑ.

Στο πλαίσιο του στρογγυλού τραπεζιού, ο κύριος Πατσουράκος τόνισε ότι εάν δεν εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα, σημαίνει ότι δεν θέλουν να εφαρμοστούν, για να κατηγορούν τους γιατρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου