Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

“Στον αέρα” η ολοκλήρωση της νέας ΠΦΥ


Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΦΥ


Σε “γόρδιο δεσμό” φαίνεται πως έχει μετατραπεί για την Αριστοτέλους η στελέχωση των δομών της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αφού σύμφωνα με πληροφορίες η προσπάθεια κάλυψης τόσων των θέσεων ιατρών για τις ΤΟΜΥ όσο και των οικογενειακών ιατρών, μέσω ΕΟΠΥΥ, δεν έγινε δεκτή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Ειδικά στην περίπτωση της προκήρυξης που διεξήχθη μέσω ΕΟΠΥΥ για τη σύναψη συμβάσεων με οικογενειακούς γιατρούς (2.152 θέσεις ειδικότητας Γενικής Ιατρικής – Παθολογίας και 677 θέσεις Παιδιατρικής), οι οποίοι προβλέπεται να ενισχύσουν και το έργο των κατά τόπους ΤΟΜΥ, δεν είχε την ανταπόκριση που ανέμενε το Υπουργείο. Πληροφορίες του Virus, λοιπόν, αναφέρουν πως εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για μόλις 1 στις 4 θέσεις.


Αντιστοίχως, άγνωστη είναι και η τύχη των θέσεων γιατρών των ΤΟΜΥ που δεν καλύφθηκαν με την προκήρυξη του περασμένου καλοκαιριού. Το περιορισμένο ενδιαφέρον ήταν και ο βασικός λόγος που η Αριστοτέλους αποφάσισε να προχωρησει στη σταδιακή λειτουργία ΤΟΜΥ ανά τη χώρα, ώστε να μην μείνει πίσω η διαδικασία υλοποίησης της νέςα ΠΦΥ, που αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση, άλλωστε. Η επαναπροκήρυξη, πάντως, των θέσεων των ΤΟΜΥ που δεν καλύφθηκαν ακόμη αγνοείται…


Ωστόσο, το Υπουργειο Υγείας ετοιμάζει μια προκήρυξη και μάλιστα για μονιμους ιατρούς, μόνο που θα αφορά τις υπόλοιπες δομές της ΠΦΥ. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Ανδρέας Ξανθός στη συνάντηση του με την ΠΟΕΔΗΝ, το επόμενο διάστημα θα δημοσιευθεί προκήρυξη πρόσληψης 750 μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, που θα στελεχώσουν τις δομές ΠΦΥ και θα καλύψουν επείγουσες ανάγκες των νοσοκομείων, ενώ μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν προκηρυχθεί 1000 θέσεις μόνιμου μη ιατρικού προσωπικού. Με την προκήρυξη για τους τελευταίους, η Αριστοτέλους προσδοκά πως όσοι λήγουν οι συμβάσεις τους στο τέλος του έτους θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τη μονιμοποίησή τους στο σύστημα. Για την επιτάχυνση, δε, των διαδικασιών πρόσληψης νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού το σύστημα θα οργανωθεί όπως αυτό των γιατρών, δηλαδή οι προσλήψεις θα γίνουν με ηλεκτρονική λίστα ανά ειδικότητα σε κάθε ΥΠΕ.

Σε ό,τι αφορά, δε, αυτούς τους 4000 συμβασιούχους που προσελήφθησαν μέσω ΟΑΕΔ, ο κ. Ξανθός αναγνώρισε την προσφορά τους στην κάλυψη σημαντικών αναγκών, «για αυτό και ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους κατά 1 έτος», όπως τονίζεται σε ανακοίνωση. «Για το μέλλον, όμως, δεν έχουμε ακόμα βρει εφικτή λύση», συμπλήρωσε ο Υπουργός Υγείας, υποστήριξε όμως πως γενικά στο ΕΣΥ «δεν επαρκούν οι προσλήψεις αλλά έχει γίνει ήδη μια σημαντική κάλυψη των κενών», ενώ έκανε λόγο για μικρή αλλά σημαντική αύξηση του ορίου δαπανών στη δημόσια υγεία.

Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο για τους Οργανισμούς στα νοσοκομεία της χώρας θα προβλεφθεί αύξηση των οργανικών θέσεων της τάξης του 15%, αλλά και η αποσύνδεση ορισμένων νοσοκομείων.

Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση & Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Υπουργός Υγείας στο ζήτημα των αλλαγών στην Ψυχική Υγεία. «Αν είστε αντίθετοι με το σχέδιο της ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της ανάπτυξης νέων κοινοτικών δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης απλώς υπερασπίζεστε το άσυλο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ξανθός, ενώ σε ό,τι αφορά τη διοικητική επαγωγή των δομών ψυχικής υγείας στις ΥΠΕ τόνισε ότι αυτό δεν έχει σχέση ούτε με τη χρηματοδότηση, ούτε με τις θέσεις εργασίας, ούτε με τη φροντίδα του ασθενή.

Απέκλεισε, παράλληλα, το ενδεχόμενο κατάργησης του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας για το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Υποστήριξε, δε, ότι το υπουργείο Υγείας θα προτείνει να επεκταθεί και σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων που έχουν άδικα εξαιρεθεί (πχ φυσικοθεραπευτές).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου