Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Κ. Μαριάκης: Το clawback θα βάλει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των εταιριών

Συνέντευξη στο www.healthweb.gr του Κωνσταντίνου Μαριάκη , Μέλος του ΔΣ και Ταμίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ).

Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου

Για το απαγορευτικό clawback , μέτρο που θα βάλει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα πολλών εταιριών με βιοτεχνολογικά προϊόντα αλλά και την κάλυψη συγκεκριμένων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, μίλησε ο κ. Κωνσταντίνος Μαριάκης, μεταξύ άλλων , σε συνέντευξη που παραχώρησε στο www.healthweb.gr ο οποίος είναι μέλος του ΔΣ και Ταμίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ).

Όσον αφορά στην κατ’ οίκον νοσηλεία. Θα θέλατε να μας δώσετε εν συντομία την εικόνα της κατάστασης, από τη δική σας οπτική γωνία;

Η συγκεκριμένη κατηγορία ιατρικών προϊόντων εξυπηρετούταν για πολλές δεκαετίες από τους διάφορους ασφαλιστικούς φορείς, με κυριότερο αυτόν του ΙΚΑ. Από το 2012 ξεκίνησε μια προσπάθεια νοικοκυρέματος των δαπανών, με την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Έως και τις 31/12/2016 οι προμήθειες των υλικών γινόντουσαν στο όνομα των ασθενών οι οποίοι εν συνεχεία υποβάλλοντας , απευθείας η μέσω των παρόχων , τα αντίστοιχα δικαιολογητικά στον ΕΟΠΥΥ, αποζημιωνόντουσαν. Από 1/1/2017 όλες οι εκδόσεις των παραστατικών υποβάλλονται από τους συμβεβλημένους παρόχους σε μηνιαία βάση προς τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος φροντίζει εν συνεχεία να αποζημιώνει τους παρόχους των υπηρεσιών.

Είναι συνεπής ο ΕΟΠΥΥ στις πληρωμές της συγκεκριμένης κατηγορίας ιατρικών προϊόντων;

Οι υπεύθυνοι του ΕΟΠΥΥ, ορμώμενοι από το «ξεχείλωμα» των δαπανών τα τελευταία χρόνια, προσπάθησαν να τις οριοθετήσουν, με λάθος τρόπο, αρκετές φορές. Δύο ήταν οι βασικοί τρόποι: Η διαρκής μείωση των τιμών αποζημίωσης και η θεσμοθέτηση του clawback. Στην πρώτη περίπτωση το πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι οι μειώσεις των τιμών δεν είναι εξορθολογισμένες, πχ κάποια είδη ορίστηκαν να αποζημιώνονται με τιμές απαγορευτικές για την εμπορική τους διακίνηση.

Στην δεύτερη περίπτωση, που είναι και η σοβαρότερη κατά την άποψή μου, με την θεσμοθέτηση κλειστών προϋπολογισμών ανά κατηγορία υλικών έρχεται το clawback να ψαλιδίσει κάθε υπέρβαση με στόχο τη διατήρηση της συνολικής δαπάνης στα επιτρεπτά όρια. Και ενώ η συγκεκριμένη πράξη φαίνεται έως ένα σημείο εύλογη – με μνημόνια ζούμε, δημοσιονομική δυστοκία έχουμε -, είναι βέβαιο ότι κάποιες κατηγορίες υλικών πρόκειται να υποστούν clawback σε επίπεδα απαγορευτικά για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, με άμεσο κίνδυνο την αδυναμία κάλυψης συγκεκριμένων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Τότε θα είναι πολύ αργά για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

Αυτό ακούγεται σαν απειλή!

Όχι απειλή, αλλά επισήμανση και προειδοποίηση . Τον Σεπτέμβριο του παρελθόντος έτους, μεγάλη εισαγωγική επιχείρηση με προϊόντα υψηλής ποιότητας, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την Ελλάδα. Κανείς δεν απείλησε κανέναν… Οι βεβιασμένες πολιτικές είχαν τον αντίκτυπό τους.

Ο ΕΟΠΥΥ σας έχει ενημερώσει για το ποσό του clawback που πρέπει να πληρώσουν οι εταιρίες του συνδέσμου σας ;

Δυστυχώς , παρότι έπρεπε να έχουμε ενημερωθεί προ πολλού , ακόμα λόγω τεχνικών δυσχερειών του ΕΟΠΥΥ , δεν ξέρουμε τα ποσά που οι διάφοροι τομείς θα υποχρεωθούν να υποστούν. Όμως από διαρρέουσες πηγές φαίνεται ότι θα είναι της τάξεως του 25 % έως 80% !!

Τι έχετε κάνει, ως Σύνδεσμος, για όλα αυτά;

Τα πάντα που ήταν ανθρωπίνως δυνατόν: Δεκάδες επιστολές προς την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ αλλά και του Υπουργείου Υγείας, πάρα πολλές συναντήσεις με τους υπευθύνους, έγγραφες προτάσεις μας κλπ. Δυστυχώς όμως, τις περισσότερες φορές, οι προτάσεις μας αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία. Παρ’ όλα αυτά, εμείς συνεχίζουμε να προβάλουμε τα ανωτέρω, στην προσπάθειά μας να αποφύγουμε τα χειρότερα… Αν μη τι άλλο, έχουμε την αναγνώριση των υπευθύνων ως θεσμικοί συνομιλητές τους.

Ας έρθουμε στην κατηγορία των υλικών για νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα. Πως βλέπετε την κατάσταση;

Τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα διέπονται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, και επομένως δεν έχω να κάνω κάποια σημαντική παρατήρηση. Θα έλεγα μόνο ότι λόγω της αναπόφευκτης εξάρτησής τους από τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, υπάρχει μια έμμεση επίπτωση στις σχέσεις τους με τις προμηθεύτριες εταιρίες. Το κυριότερο όμως θέμα που απασχολεί τον κλάδο μας, είναι τα δημόσια νοσοκομεία. Αναφορικά με τις διαδικασίες προμηθειών σ’αυτά η συνεχιζόμενη ύπαρξη του Παρατηρητηρίου Τιμών διατηρεί τις στρεβλώσεις της αγοράς, με άμεση επίπτωση στην ποιότητα των παρεχομένων ιατρικών υλικών. Επειδή όμως η χρήση του Παρατηρητηρίου Τιμών επέφερε, εκτός των αρνητικών αποτελεσμάτων, περιορισμό των νοσοκομειακών δαπανών, κανείς δεν τολμά να το αντικαταστήσει με κάτι αποτελεσματικότερο… Η πάγια θέση του Συνδέσμου μας για τη θεραπεία του προβλήματος, είναι η διεξαγωγή διαγωνιστικών διαδικασιών στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η προμήθεια των καλύτερων ποιοτικώς υλικών στη βέλτιστη δυνατή τιμή.

Οι κεντρικοί διαγωνισμοί θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ορθότερη διαχείριση των νοσοκομειακών προμηθειών;

Εξαρτάται …Υπάρχουν απλά είδη – πχ υλικά απολύμανσης – πού θα μπορούσαν να προμηθευτούν πανελλαδικά με κεντρικό διαγωνισμό. Τα περισσότερα όμως είδη στα οποία δραστηριοποιούνται οι εταιρίες μέλη μας είναι υλικά εξειδικευμένα και υψηλής τεχνολογίας, τα οποία απευθύνονται σε τεράστιο εύρος αναγκών αλλά και σε διαφορετικού μεγέθους και ειδικότητας νοσοκομείων. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι κάθε κατηγορία προϊόντων απαιτεί ειδικότερη διαδικασία προμήθειας, προσαρμοσμένη σε συγκεκριμένη ανάγκη νοσοκομείου ή ομάδας νοσοκομείων και, ως εκ τούτου, οι κεντρικοί διαγωνισμοί δεν είναι πανάκεια.

Πολλά προβλήματα μου έχετε περιγράψει, έως τώρα, κύριε Μαριάκη . Είναι όλα αρνητικά εν τέλει στον χώρο της Υγείας; Δεν βλέπετε κάποια, λίγα έστω, θετικά σημεία;

Αναφορικά με τον κλάδο μας, θα είχα να επισημάνω τα ακόλουθα δύο θετικά σημεία: 1) Η σαφής βελτίωση του ρυθμού εξοφλήσεων των νοσοκομειακών οφειλών. Το 2017 ήταν ένα από τα καλύτερα έτη της τελευταίας 25ετίας, με ικανοποιητικό ρυθμό εξόφλησης οφειλών. Ελπίζουμε αυτό να μην αλλάξει με το πέρας των μνημονίων… 2) Μετά την συνεχή συρρίκνωση της αγοράς του χώρου της υγείας στα χρόνια της κρίσης, διαφαίνεται μια σταθεροποίηση. Η προσδοκώμενη ανάκαμψη της οικονομίας μας θα βοηθήσει και τον χώρο της υγείας.

Προχωράνε οι εργασίες για την δημιουργία του μητρώου του ΕΟΦ ; Οι εταιρίες συνεχίζουν να ανεβάζουν στην πλατφόρμα τα στοιχεία τους;

Η δημιουργία του μητρώου του ΕΟΦ έχει ξεκινήσει μόνον για τους κατασκευαστές εν Ελλάδι , και προχωράει με όλα τα συνήθη προβλήματα. Αυτοί και μόνον ανεβάζουν στοιχεία στην πλατφόρμα .

Πείτε μας δύο λόγια ώστε να μάθει και το κοινό τον Σύνδεσμο που εκπροσωπείτε και τη θέση σας σε αυτόν, κύριε Μαριάκη.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) στον οποίο είμαι μέλος από το 1997 , απαριθμεί 31 συναπτά έτη δραστηριότητας στον χώρο της Υγείας, στην Ελλάδα. Τα τελευταία 9 χρόνια υπηρετώ τον Σύνδεσμο ως μέλος του ΔΣ και, ειδικότερα τα τελευταία 4 χρόνια, ως Ταμίας.

Σε ποια προϊόντα δραστηριοποιείται ο Σύνδεσμός σας και πόσα μέλη περιλαμβάνει;

Ο ΣΕΙΒ δραστηριοποιείται σε όλα τα προϊόντα, εκτός των φαρμάκων, που στοχεύουν στη φροντίδα και τη βελτίωση της Υγείας των συνανθρώπων μας, πχ απεικονιστικά μηχανήματα, ορθοπεδικό υλικό, είδη χειρουργείου και εντατικής περίθαλψης, αντιδραστήρια, αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, αναλώσιμα διαβήτη, προϊόντα καρδιολογίας, προϊόντα διατροφής για ιατρική χρήση, προϊόντα ενδοσκοπικής ιατρικής, οφθαλμολογικά, μηχανήματα νευροφυσιολογίας , προϊόντα για κατ’ οίκον νοσηλεία κ.α. Ο Σύνδεσμός μας περιλαμβάνει 180 περίπου μέλη που δραστηριοποιούνται στα ανωτέρω και αποτελείται τόσο από μεγάλες όσο και από μικρές επιχειρήσεις.

Θα μπορούσατε να μας δώσετε μια ιδέα για τους χώρους στους οποίους απευθυνόσαστε;

Δραστηριοποιούμαστε κυρίως, αφενός στα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά καθώς και στα διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια, αφετέρου στην κάλυψη των αναγκών ιδιωτών και κατ’ οίκον νοσηλεία.

Κλείνοντας την ενδιαφέρουσα συζήτησή μας, θα θέλατε να κάνετε κάποια επιπλέον επισήμανση;

Θα ήθελα να κλείσω την συζήτησή μας μεταφέροντας σε εσάς και στους αναγνώστες σας το αγαπημένο motto του Προέδρου του Συνδέσμου μας κ. Γ. Λειβαδά: Σκοπός μας είναι η φροντίδα και η βελτίωση της υγείας των συνανθρώπων μας – το εμπορικό κέρδος των επιχειρήσεών μας είναι το μέσο για την επίτευξη του στόχου μας. Θέλοντας να επιβεβαιώσω το motto, θα σας υπενθυμίσω ότι το 2012 οι επιχειρήσεις του κλάδου μας υπέστησαν το βάναυσο και άδικο κούρεμα των ομολόγων μας μέσω του PSI (τα οποία δεν ήσαν επενδυτικά προϊόντα!…) με συνέπεια να εξαϋλωθεί κερδοφορία μια δεκαετίας περίπου. Παρ’ όλα αυτά οι άνθρωποι του κλάδου μας συνέχισαν να συμπαρίστανται στους ασθενείς…

Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Μαριάκη για τον χρόνο που διαθέσατε για τη συζήτησή μας.

Σας ευχαριστώ και εγώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου