Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

SOS από τον ΕΟΦ: Μην σπαταλάτε τις αιμοσφαιρίνες! Υπάρχουν τραγικές ελλείψεις

Πέμπτη 26 Απρίλιος 2018

Γράφει: Μαρία Γλένη 

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις τραγικές ελλείψεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας σε προϊόντα πλάσματος και ανοσφαιρίνες κρούει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Αναλυτικότερα ο ΕΟΦ επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση ότι τα προϊόντα ανθρώπινης λευκωματίνης και ανθρώπινης φυσιολογικής ανοσοσφαιρίνηςπαρουσιάζουν μειωμένη διαθεσιμότητα στην ελληνική αγορά με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής η κάλυψη των αναγκών ασθενών.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ οι βασικοί λόγοι είναι η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με μειωμένη διάθεση αλλά και κάποια ποιοτικά προβλήματα στην παραγωγή των προϊόντων.

Να σημειωθεί εδώ ότι η ανθρώπινη λευκωματίνη χρησιμοποιείται για να αποκαθιστά και να διατηρεί τον όγκο του αίματος σε ασθενείς που έχουν έλλειψη αίματος και υγρών εξαιτίας συγκεκριμένων ιατρικών καταστάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό καλούνται όλοι οι επαγγελματίες της υγείας (γιατροί, φαρμακοποιοί, υπεύθυνοι διανομής των φαρμακευτικών εταιρειών) του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να είναι προσεκτικοί στη χορήγηση τους εντός των εγκεκριμένων ενδείξεων στους ασθενείς, στη διάθεση των αποθεμάτων και στην καλύτερη δυνατή κατανομή ανά νοσηλευτικό ίδρυμα ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια στο μέγιστο βαθμό χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Σε επαγρύπνηση

Την ίδια στιγμή ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και διερευνά τη δυνατότητα έκτακτης εισαγωγής από άλλα κράτη. Η διαθεσιμότητα των παραγώγων αίματος είναι περιορισμένη σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο και η ανεύρεση και εισαγωγή επιπλέον ποσοτήτων εξαιρετικά δύσκολη.

Ωστόσο, καταλήγει ο ΕΟΦ κατάφερε να εξασφαλίσει ποσότητες ανθρώπινης λευκωματίνης μέσω ΙΦΕΤ και αναμένονται μικρές ποσότητες ανθρώπινης φυσιολογικής ανοσοσφαιρίνης. Παράλληλα, οι εταιρείες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για αποκατάσταση των ελλείψεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου