Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Η «φτωχή» φαρμακευτική δαπάνη θα συμπληρωθεί τώρα από κλειστούς προϋπολογισμούς

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

O προϋπολογισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης ύψους μόλις 1,94 δις ευρώ δεν θα είναι πια...μόνος του στη δημιουργία προβλημάτων στους ασθενείς και την Φαρμακοβιομηχανία. Οι κλειστοί προϋπολογισμοί ανά κατηγορία ανακοινώθηκαν ήδη από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και μάλιστα την Τετάρτη είχαμε νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα αυτό.

Μιλώντας στο συνέδριο 1st Evidence Based Healthcare Conference την Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και όχι να μπουν αριθμητικοί φράχτες. Τέτοιες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να είναι η ολοκλήρωση και εφαρμογή θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Οδηγιών.

Η ανάπτυξη Μητρώων Δεδομένων Ασθενών (Patient Registries), η υιοθέτηση Δεικτών Ποιότητας και Αξιολόγησης της Απόδοσης του Κλινικού Έργου και η αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ), με στόχο την αξιολόγηση της καινοτομίας και τον εξορθολογισμό της δαπάνης.

Και πρόσθεσε ότι σε ένα κλειστό ήδη φαρμακευτικό προϋπολογισμό και σε ένα ήδη budget που έχει αγγίξει το ταβάνι, δεν μπορούμε να μιλάμε και για κλειστούς προϋπολογισμούς.
Ο κ. Χάρης Ναρδής, διευθύνων Σύμβουλος της Astellas από την πλευρά του είπε ότι η λύση είναι τα big data, τα κλινικά δεδομένα,που θα βοηθήσουν στην συλλογή πληροφοριών.

"Τα registries μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις διαπραγματεύσεις, εξυπηρετώντας την τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων αποζημίωσης. Τα στοιχεία που θα καταγράψουμε, θα πρέπει να τα αξιοποιήσουμε και να γίνει διασύνδεση με τα στοιχεία που έχουμε από π.χ. ΗΔΙΚΑ και με τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή", είπε ο κ. Ναρδής.

Και ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Ναρδής πρόσθεσε ότι "είμαστε σύμμαχοι της Πολιτείας στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού του συστήματος Υγείας και στην καλύτερη διαχείριση της περιορισμένης δαπάνης, προς όφελος του ασθενή, του πολίτη και του φορολογούμενου. Καλούμε την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες αλλαγές. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Το μέλλον της Υγείας εξαρτάται από το τι θα κάνουμε τώρα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου