Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Τα 650 εκατ. ευρώ άγγιξαν τα χρέη ΕΟΠΥΥ- νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές



Τα 650 εκατ. ευρώ αγγίζουν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως η "τρύπα” στις δαπάνες του φαρμάκου θα είναι μεγαλύτερη φέτος, τη στιγμή που το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τις μεταμνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, ετοιμάζεται να βάλει σε εφαρμογή και νέα μέτρα σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την υπέρβαση στο σχετικό κλειστό προϋπολογισμό.

Capital.gr

Τα μέτρα έχουν να κάνουν κυρίως με τη μείωση των τιμών των νέων θεραπειών που έρχονται στην ελληνική αγορά (καινοτόμα φάρμακα). Η μείωση θα γίνει μέσω της επιτροπής διαπραγμάτευσης και του οργανισμού για την Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας (Health Technology Assessment-HTA) που θα εξετάζει μεταξύ άλλων τη σχέση ανάμεσα στην τιμή των καινοτόμων φαρμάκων και την αποτελεσματικότητά τους, αλλά και την επίπτωσή τους στον προϋπολογισμό σε σύγκριση με τις ήδη διαθέσιμες αποζημιούμενες θεραπείες.

Οι παρεμβάσεις εντούτοις δεν τελειώνουν εδώ. Ο μηχανισμός αυτόματων επιστροφών για τη φαρμακευτική δαπάνη και τις λοιπές παροχές ασθένειας του ΕΟΠΥΥ επεκτείνεται για τέσσερα ακόμη χρόνια, μέχρι το 2022. Αυτό σημαίνει πως κάθε φορά που οι δαπάνες του φαρμάκου, τόσο του ΕΟΠΥΥ όσο και των νοσοκομείων, είναι μεγαλύτερες του κλειστού προϋπολογισμού, η διαφορά θα παρακρατείται από τις επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, ετοιμάζονται κλειστοί προϋπολογισμοί και ανά κατηγορίες φαρμάκων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έχει αναφέρει πως θα υπάρξει σταδιακή αναμόρφωση των ορίων για μια τετραετία με βάση την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ. Παράλληλα όμως έχει χαρακτηρίσει το μηχανισμό των αυτόματων επιστροφών "ανορθολογικό και άδικο”, αλλά επί του παρόντος επιβεβλημένο και με επικουρικό ρόλο στα μέτρα ελέγχου της ζήτησης και της δημόσιας δαπάνης υγείας. 

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις απαντούν πως μόνο από το μηχανισμό του clawback, το κράτος έχει εισπράξει από τις εταιρείες του κλάδου πάνω από 3 δισ. ευρώ μέσα σε 6 χρόνια, ενώ αν προστεθούν και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις, το ποσό ξεπερνά τα 5 δισ. Συμπληρώνουν πως η κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τις ίδιες. Όσον αφορά τους κλειστούς προϋπολογισμούς ανά θεραπευτικές κατηγορίες, επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε κατάτμηση δεν αποτελεί μέτρο μείωσης του clawback, αλλά αναδιανομής του και θεωρούν πως το μέτρο θα οδηγήσει σε αποσύρσεις σκευασμάτων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις στελεχών από το χώρο του φαρμάκου, και με δεδομένο πως ούτε η ζήτηση στη συνταγογράφηση δείχνει να περιορίζεται, αλλά ούτε και τα μέτρα του υπουργείου Υγείας (πλαφόν στις ιατρικές συνταγές, θεραπευτικά πρωτόκολλα και οδηγίες, μειώσεις στις τιμές των σκευασμάτων, τέλος εισόδου στις νέες θεραπείες) για το έλεγχο του προϋπολογισμού αποδίδουν, η "τρύπα” στο κονδύλι του φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ (εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη) μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ, από 478 εκατ. το 2017. Πέρσι η συνολική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις του φαρμάκου ξεπέρασε τα 1,2 δισ. ευρώ. 

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου