Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Δημιουργούν υποκωδικούς στις κλινικές για να αποφύγουν και τις αντιδράσεις

Στη σέντρα κινδυνεύει να βγει και πάλι ο ΕΟΠΥΥ από την Τρόικα για λάθη στα excel των συμψηφισμών.


Τον υποκωδικό του υποκωδικού κάνει ο ΕΟΠΥΥ στον προϋπολογισμό των ιδιωτικών κλινικών μειώνοντας το clawback, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν λόγω των ανύπαρκτων ή ελλιπών υποδομών στις δημόσιες δομές, τις καθυστερημένες πληρωμές, αλλά και τις ανατροπές που έχουν προκληθεί στην λειτουργία του ιδιωτικού κλάδου, λόγω του νέου νομοσχεδίου. 

Όσον αφορά τους νέους υποκωδικούς, σύμφωνα με παράγοντα της αγοράς της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, τρεις κατηγορίες (νοσηλείας) θα έχουν περικοπές 0,5% έναντι 42% που είναι για τον κλάδο. Πρόκειται για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τις ακτινοβολίες και τους εμβολισμούς. Εκτός από τις δύο τελευταίες κατηγορίες για τις οποίες δεν αλλάζει ο προϋπολογισμός τους -στα 20 εκατ. ευρώ για κάθε υποκωδικό- στις μονάδες εντατικής θεραπείας αλλάζουν τα ποσά. Από 21 που ήταν το 2017, είχαν πέσει στις αρχές της τρέχουσας περιόδου στα 14 εκατ. ευρώ και τώρα ανέβηκαν στα 19,5 εκατ. ευρώ. Με τις νέες αυτές αλλαγές, ο συνολικός προϋπολογισμός για την δευτεροβάθμια περίθαλψη αυξάνεται στα 260 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται ο κίνδυνος και νέου μπλόκου από την τρόικα, καθώς ενώ έχουν αποσταλεί εδώ και αρκετό καιρό στις ιδιωτικές κλινικές τα excel των συμψηφισμών για την περίοδο 2012-2015, η πληροφόρηση που έχουν οι κλινικάρχες είναι ότι θα προωθηθούν νέοι πίνακες- ίσως και εντός της εβδομάδας, λόγω λαθών. Τα οποία ήδη γνωρίζουν και οι θεσμοί και αναμένονται αντιδράσεις. 

Πληροφορίες λένε ότι σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου έχει οικονομικές διαφορές με τον EΟΠΥΥ και αυτές είναι διατεθειμένες αν δεν λυθούν να προχωρήσουν και σε νομικές διαδικασίες, τονίζοντας κάποιοι ότι άλλα είχαν συμφωνηθεί τον Μάιο και άλλα είναι αυτά που παρέλαβαν την περασμένη Πέμπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου