Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Ο «δεκάλογος» του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ

Ανοιχτός σε προτάσεις και βελτιώσεις μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2018 παραμένει ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας ΕΚΠΥ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), διευκρινίζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.
Onmed.gr

Ο νέος κανονισμός εισάγει τη λογική των συμβάσεων με όλους τους παρόχους, τονίζει ο κ. Πολάκης με την ευκαιρία της δημοσίευσης του ΦΕΚ για τον νέο ΕΚΠΥ, και διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας για τους ασφαλισμένους, με βάση τα ιατρικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα. Διευκρινίζει ότι ο καθορισμός των τιμών αποζημίωσης των παρόχων, όταν αυτές δεν ορίζονται με νόμο, θα γίνεται με αποφάσεις του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και πάντα μετά από διαπραγμάτευση.

Τα δέκα βασικά σημεία – αλλαγές του νέου ΕΚΠΥ, κατά τον κ. Πολάκη, είναι:

1. Ενσωματώνει τη ρύθμιση για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.

2. Εξορθολογίζει με σαφείς κανόνες ανά κατηγορία πάθησης (ICD10) τη διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης των σκευασμάτων ειδικής διατροφής, δηλαδή για τα τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς.

3. Διαμορφώνει νέο πλαίσιο συμβάσεων με τις ιδιωτικές κλινικές που διαθέτουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για την κάλυψη των ασθενών με μηδενική συμμετοχή τους, επιβάλλοντας να διαθέτουν συγκεκριμένο αριθμό κλινών για τους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ και να ενημερώνουν καθημερινά το ΕΚΕΠΥ για την διαθεσιμότητα των κλινών αυτών.

4. Θεσμοθετεί τη δυνατότητα σύμβασης του οργανισμού με ιδιωτικές αυτοτελείςΜονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ), αφού εκτιμηθεί το οικονομικό όφελος των συμβάσεων αυτών σε σύγκριση με την δαπάνη νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές για τις ίδιες πράξεις.

5. Ρυθμίζει με διαφορετικό, αποτελεσματικότερο τρόπο την αποζημίωση των θεραπειών υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας.

6. Ρυθμίζει με σαφήνεια τους όρους νοσηλείας και αποζημίωσης για τα θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων, καθώς επίσης εισάγει σαφές πλαίσιο για τη νοσηλεία σε Κέντρα Αποθεραπείας - Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας.

7. Διαφοροποιεί τη συμμετοχή σε φυσικοθεραπείες ανάλογα με το είδος της πάθησης: μηδενική συμμετοχή για τα χρόνια νοσήματα και συμμετοχή 15% για παροδικές καταστάσεις.

8. Προσαρμόζει τις παροχές για την ειδική αγωγή στο πρόσφατο πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου για την ειδική αγωγή.

9. Ρυθμίζει με σαφείς κανόνες τη διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης των επιθεμάτων ανά κατηγορία διαταραχής (ICD10).

10. Ορίζει ως μηδενική τη συμμετοχή για συσκευές και αναλώσιμα σοβαρών χρονίων και νεοπλασματικών παθήσεων, τροποποιώντας ταυτόχρονα και το πλαίσιο των συμβάσεων με τους παρόχους, προβλέποντας ενοικίαση και όχι αγορά για τις αναπνευστικές συσκευές.

3 σχόλια:

  1. Η κεντρική ιδέα του νέου ΕΚΠΥ είναι ότι αν δεν είσαι άνω των 150 ετών και με άνω των τριών ποδιών δεν δικαιούται τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέχρι τώρα οι φυσικοθεραπειες ήταν δωρεάν για ΟΛΕΣ τις παθήσεις. Τώρα διαφημίζει ως επιτυχία ότι κάποιοι θα πληρώνουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή