Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Τα ψευδεπίγραφα φάρμακα κοστίζουν στην Ευρώπη πάνω από 10 δισ. ευρώ και 37.700 θέσεις εργασίας

Εξαιτίας του μεγάλου αυτού κινδύνου που ενέχουν τα παραποιημένα φάρμακα, από τον Φεβρουάριο του 2019, όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που πωλούνται στην ΕΕ θα πρέπει να φέρουν στη συσκευασία έναν γραμμωτό κώδικα.

Δημοσίευση: 25 Ιουνίου 2018

Γροθιά στο στομάχι της φαρμακοβιομηχανίας αποτελούν τα παραποιημένα σκευάσματα που κυκλοφορούν παράνομα αφαιρώντας σημαντικές πωλήσεις από τα ταμεία της. Τα τελευταία αριθμητικά στοιχεία από το Παρατηρητήριο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (EUIPO) δείχνουν ότι οι 40.000 επιχειρήσεις της ΕΕ από τη φαρμακευτική βιομηχανία χάνουν 10,2 δισ. ευρώ ετησίως σε παραποιημένα φάρμακα. Αυτό αντιπροσωπεύει το 4,4% των συνολικών πωλήσεών τους. Την ίδια στιγμή, αναφέρουν οι πηγές μας, τεράστιες εμφανίζονται να είναι και οι απώλειες και στο απασχολούμενο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς τα παραποιημένα φάρμακα οδηγούν στη μείωση 37.700 θέσεων εργασίας κάθε χρόνο. 

Φαινόμενο που, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, φιλοδοξεί να φρενάρει η εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ σε λιγότερο από ένα χρόνο -9 Φεβρουαρίου- απαιτώντας από όλες τις συσκευασίες φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή να φέρουν ένα εξελιγμένο γραμμικό κώδικα που θα προστατεύεται με αντικλεπτικό μηχανισμό. 

Όπως επισημαίνεται, τα ψευδεπίγραφα φάρμακα δεν είναι μόνο μια απειλή για την πνευματική ιδιοκτησία, αλλά και για την δημόσια υγεία, καθώς περιέχουν συστατικά χαμηλής ποιότητας, λανθασμένες δόσεις ή ακόμα και λάθος δραστική ουσία συνολικά.

Εξαιτίας λοιπόν του μεγάλου αυτού κινδύνου που ενέχουν τα παραποιημένα φάρμακα, από τον Φεβρουάριο του 2019, όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που πωλούνται στην ΕΕ θα πρέπει να φέρουν στη συσκευασία έναν γραμμωτό κώδικα. 

Πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφοράς ψευδεπίγραφων φαρμάκων, που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «ψεύτικα φάρμακα που μεταδίδονται ως πραγματικά, εγκεκριμένα φάρμακα». 

«Υπάρχει μια ανησυχητική αύξηση των φαρμάκων που ανιχνεύονται στην ένωση που είναι ψευδεπίγραφα σε σχέση με την ταυτότητα, το ιστορικό ή την πηγή τους», αναφέρει η οδηγία. 

Την ίδια στιγμή, ανησυχητική είναι και η αύξηση των παραποιημένων σκευασμάτων στον κτηνιατρικό τομέα, με κάποιους να προσδιορίζουν την αξία τους μεταξύ 1-2 δισ. ευρώ. 

Έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρουν δύο βασικούς παράγοντες στην αύξηση των ψευδεπίγραφων φαρμάκων, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς. Όπως αναφέρεται, παρόλο που οι πολίτες αναγνωρίζουν την αξία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας κατ’ αρχήν, τείνουν επίσης να δικαιολογούν τις παραβάσεις σε κάποιο σημείο, γεγονός που σημαίνει ότι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην τιμή και όχι στην ασφάλεια. Μία άλλη παράμετρος που εμφανίζεται να έχει συμβάλει στην ενίσχυση των ψευδεπίγραφων φαρμάκων ακούει στο όνομα ηλεκτρονικό εμπόριο.

Στο πλαίσιο αυτό, ευρωπαϊκές εκθέσεις αναφέρουν ως επιτακτική την ανάγκη να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και να παρασχεθεί μια αποτελεσματική αφήγηση που καθιστά την ασφάλεια των ζώων, των ανθρώπων και της κοινωνίας συνώνυμη με την καταπολέμηση των παράνομων φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου