Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Αλλαγές στην αποζημίωση γενόσημων φαρμάκων: Τι δεν θα πληρώνουν οι ασθενείς


Αποτέλεσμα εικόνας για φάρμακα


Κίνητρα, αντικίνητρα, ακόμη και εκστρατεία ενημέρωσης επιστρατεύει η Αριστοτέλους στην προσπάθεια να επιτύχει το στόχο της αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων, μια από τις ανολοκλήρωτες μνημονιακές της υποχρεώσεις. Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αλλαγές στον τρόπο ορισμού των τιμών αναφοράς που εισάγει νέα Υπουργική Απόφαση. Μόνο που η φαρμακοβιομηχανία δεν φαίνεται να έχει πειστεί πως οι εν λόγω αλλαγές δεν θα συνοδευτούν από νέες επιβαρύνσεις…


Μετά την έκπτωση που εισήγαγε για όσους φαρμακοποιούς χορηγούν γενόσημα, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 25% του όγκου των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που εκτελούν (3% για κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον), ακολούθησε το κίνητρο της μηδένισης της συμμετοχής των ασθενών για όσα γενόσημα έχουν ποσοστό 10%, αλλά και το αντικίνητρο του νέου rebate 0,8% επί της λιανικής τιμής σε όλα τα off patent.

Μεταξύ αυτών αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Υγείας και μια εκστρατεία ενημέρωσης του ευρύ κοινού γύρω από τα γενόσημα, με στόχο την αλλαγή της λανθασμένης αντίληψης που μπορεί να έχει καλλιεργηθεί στους πολίτες γύρω από αυτή την κατηγορία φαρμάκων. Μια καμπάνια, βέβαια, που ελάχιστα έχει προωθηθεί, μέχρι προσφάτως τουλάχιστον, όταν και τα βίντεο που τη συνοδεύουν έκαναν την εμφάνιση τους στα τηλεοπτικά κανάλια.

Η Αριστοτέλους φαίνεται να προσπαθεί με διάφορους τρόπους να πετύχει την επιθυμητή από όλους αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων στη χώρα μας. Σε αυτή την κατεύθυνση εκτιμάται ότι κινείται και η ΥΑ για τον «τρόπο ορισμού των τιμών αναφοράς που αποτελούν ασφαλιστικές τιμές αποζημίωσης για τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) και τον ΕΟΠΥΥ», η οποία εξισώνει την τιμή αποζημίωσης με τη λιανική στα γενόσημα.

Στο Άρθρο 3, λοιπόν, αναγράφεται αυτό που ίσχυε έως τώρα για όλα τα φάρμακα, δηλαδή πως «στις περιπτώσεις που επιλέγεται φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης, ο ασθενής καλύπτει εκτός από την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή, το σύνολο της διαφοράς μεταξύ της τιμής αποζημίωσης και της λιανικής τιμής του φαρμάκου». Στο Άρθρο 4, όμως, αν και διευκρινίζεται ότι «στις περιπτώσεις που η τιμή αποζημίωσης των φαρμάκων, όπως έχει προκύψει από τον ως άνω υπολογισμό, είναι μεγαλύτερη από τη λιανική τιμή, η τιμή αποζημίωσης μειώνεται στο επίπεδο της λιανικής τιμής», για τις «περιπτώσεις που η τιμή αποζημίωσης των γενοσήμων φαρμάκων όπως έχει προκύψει από τον ως άνω υπολογισμό, είναι μικρότερη από τη λιανική τιμή», τότε «η τιμή αποζημίωσης αυξάνεται στο επίπεδο της λιανικής τιμής».

Εν ολίγοις, ο ασθενής που θα επιλέξει γενόσημο δεν θα επιβαρυνθεί το κόστος της διαφοράς αν η τιμή της λιανικής είναι υψηλότερη της τιμής αποζημίωσης, αλλά μόνο με το προβλεπόμενο ποσοστό συμμετοχής, που μετά τις πρόσφατες αλλαγές αφορά έτσι και αλλιώς μόνο τα γενόσημα με 25% συμμετοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, η συμμετοχή 10% και 25% στα γενόσημα απέφερε γύρω στα 90 εκατ. ευρώ, ενώ η δαπάνη που κάλυπταν οι ασθενείς πληρώνοντας τη διαφορά μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής στα γενόσημα ανήλθε το 2017 στα 36 εκατ. ευρώ. Αυτά τα 36 εκατ. ευρώ θα μείνουν στην τσέπη των πολιτών, αλλά το κενό που αφήνουν άραγε πως θα καλυφθεί;

Εδώ εντοπίζονται και οι ανησυχίες των φαρμακευτικών εταιριών, αφού η πρώτη τους σκέψη πάει φυσικά στην πανάκεια του clawback.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η Αριστοτέλους υποστηρίζει πως δεν θα υπάρξει επιβάρυνση, τουλάχιστον όχι μεγαλύτερη των 5 εκατ. ευρώ. Η κατηγορία των γενοσήμων με τιμή λιανική υψηλότερη από την τιμή αναφοράς περιλαμβάνει γύρω στους 800 κωδικούς. Οι πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πως το Υπουργείο υποστήριξε πως έχει βρει τρόπο να καλύψει την «τρύπα» των 36 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να προσφέρει επίσημη επιβεβαίωση, εντείνοντας την ανησυχία πως τελικά το ποσό θα μετακυλήσει στο clawback.

Υπάρχει, άλλωστε, η αναφορά στην ΥΑ σύμφωνα με την οποία οι αλλαγές δεν έχουν «δημοσιονομικές επιπτώσεις δεδομένου ότι δεν μεταβάλλεται το ανώτατο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, όπως αυτό καθορίστηκε με το ΜΣΔΑ 2018- 2021, πέραν του οποίου ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back)»…

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως η επιβάρυνση δεν έχει υπολογιστεί επ’ ακριβώς και επισήμως , με κάποια στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας να αναφέρουν στο Virus ότι το ποσό μπορεί να φθάνει και τα 55 με 60 εκατ. ευρώ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου