Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Πυρά μεταξύ ΕΟΠΥΥ και γιατρών και στη μέση οι ασφαλισμένοι - Τι θα γίνει τελικά με τις επισκέψεις;

Oι συμβεβλημένοι γιατροί παρέχουν υπηρεσίες σε ένα τεράστιο τμήμα του πληθυσμού, με τον ετήσιο αριθμό των επισκέψεων να ανέρχεται σε 4,8 εκατομμύρια.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Προβληματισμό προκαλεί στους πολίτες η προωθούμενη νέα διαδικασία κάλυψης από οικογενειακούς γιατρούς.

Την ώρα που καλούνται να δηλώσουν ποιός θα είναι ο γιατρός τους, το υπουργείο Υγείας δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν και οι συμβάσεις με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού επισημαίνει πως οι ισχύουσες συμβάσεις λήγουν από τον επόμενο μήνα και πως οι γιατροί πρέπει να σπεύσουν να υπογράψουν νέες.

Στην προτροπή αυτή της διοίκησης, απάντησε η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας πως, από τη στιγμή που οι συμβάσεις λήγουν, δεν θα ισχύουν οι δωρεάν επισκέψεις, άρα οι ασφαλισμένοι πρέπει να πληρώνουν.

Στο θέμα επανήλθε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, τονίζοντας πως οι επισκέψεις θα είναι δωρεάν.

Σε σχετική του εγκύκλιο αναφέρει πως οι νέες συμβάσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού και πως οι γιατροί πρέπει να τις υπογράψουν άμεσα.

Αντικείμενο της σύμβασης – σημειώνει – είναι η παροχή των υπηρεσιών για το δηλωμένο ωράριο τους:

“Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιώτες συμβεβλημένοι οικογενειακοί ιατροί εξυπηρετούν τον εγγεγραμμένο πληθυσμό τους και δεν εισπράττουν επιπλέον αμοιβή, όταν ο δικαιούχος προσέρχεται εντός του δηλωμένου ωραρίου του ιατρού”...

Ασφαλισμένοι

Την ώρα που γίνεται αυτή η ανταλλαγή...πυρών μεταξύ διοίκησης και γιατρών του ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι που επιθυμούν να δηλώσουν οικογενειακό γιατρό βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Όπως αναφέρουν στο Iatronet, ο πλησιέστερος γιατρός που βγάζει το ηλεκτρονικό σύστημα απέχει πολύ, προφανώς επειδή το δίκτυο των συμβεβλημένων είναι ακόμη περιορισμένο, λόγω της εκκρεμότητας με τις συμβάσεις.

Σύμφωνα με την ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ, οι συμβεβλημένοι γιατροί παρέχουν υπηρεσίες σε ένα τεράστιο τμήμα του πληθυσμού, με τον ετήσιο αριθμό των επισκέψεων να ανέρχεται σε 4,8 εκατομμύρια.

12 σχόλια:

  1. ΣεκιουριΤακης: όλοι γνωρίζετε πόσο..... σοβαρός είναι! Δώστε ανάλογη σοβαρότητα στις ανακοινώσεις μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα πάντα ρεί και ουδέν μένει.
    Πρέπει να γίνει ΠΦΥ . Θα γίνει. Κάθε αρχή και δύσκολη.
    4,8 εκατομμύρια ετήσιος αριθμός επισκέψεων. Και επί πλέον ένα 10/ρικάκι.
    Τώρα πως να μην καίγονται οι συμβεβλημένοι που πρέπει να αλλάξει το σύστημα. Να δούμε τώρα πόσες θα είναι οι επισκέψεις;
    Οι ασφαλισμένοι πάντως περιμένουν .Αν και θα έπρεπε για το δικό τους καλό και για τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ που είναι απο τις εισφορές τους με τους συλλόγους των ασθενών να είχαν κινητοποιθεί,για να βγή κάρτα ασφαλισμένου με τσιπάκι,να μην ανοίγει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση,χωρίς την παρουσία της.Τότε θα ξέραμε τι επισκέψεις έχουμε. Και πόσους καρκινοπαθείς και πόσους καρδιοπαθείς κλπ κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1.37, διακρίνω κάποια προσπάθεια αντιπαράθεσης αλλά τουλάχιστον είναι κόσμια. Να γίνει το τσιπάκι αλλά να μην το χρεωθούν οι γιατροί (βλέπε αγόρασε μηχανήματα κλπ). Δεν θα κάνουμε πλούσαι την όποια εταιτία όπως έγινε με τα ΤΟΚΕΝ (που και πάλι τα ξεχάσαμε). Η προταθείσα σύμβαση είναι ελεεινή και ενδιαφέρει κυρίως 2 τύπους γιατρών τους λίγους απελπισμένους και τους περισσότερους που προσδοκούν κάπως να εισπράξουν απο τον ασθενή (αν δεν τα πάρουν θα την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια). Καλό γιατρό με τέτοιες συνθήκες και αμοιβές δεν θα βρεις. Αν έτσι είσαι ικανοποιημένος λήγει η συζήτηση. Ανθέλεις κάτι καλύτερο ψάξε γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν οι περισσότεροι γιατροί....

      Διαγραφή
    2. Στις ειδικότητες που θα κοπούν οι συμβάσεις οι επισκέψεις ήταν πραγματικές. Οταν ο Εοπυυ προσπάθησε να βρει ποση παραβατικότητα υπάρχει στις επισκέψεις που αποστέλονται βρήκε ένα νούμερο κάτω από 0%. Η παραβατικότητα σε δημόσιες δομές είναι πολύ μεγαλύτερη και όλα τα μεγάλα σκάνδαλα με φάρμακα, επιθέματα, ειδική διατροφή κλπ ξεκινούν από αυτές. Οι ασφαλισμένοι όντως περιμένουν τους γιατρούς που τους ταξατε και τις αντιδράσεις θα τις δείτε μόλις κοπούν οι υπάρχουσες συμβάσεις.

      Διαγραφή
  3. Ναι μεν οι προτεινόμενες συμβάσεις είναι αποικιοκρατικές, αλλά όσο δεν υπάρχει ενδιαφέρον, τόσο θα βελτιώνονται.Ουσιαστικά γίνεται ένα παζάρι μεταξύ υπουργείου και γιατρών.προς το παρόν οι δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει από χαμηλά, αλλά είναι θέμα χρόνου να βρεθεί η χρυσή τομή.Το μόνο βέβαιο λόγω και της υπερπληθώρας των ιατρών ,δηλαδή μεγάλης προσφοράς εργασίας, είναι ότι η τελική σύμβαση δεν θα είναι τόσο ελκυστική για το μέσο γιατρό όσο το υπάρχον τριτοκοσμικό καθεστώς των 200δων. Επίσης είναι σίγουρο ότι οι καλοί συνάδερφοι δεν έχουν καμία ανάγκη τον ΕΟΠΥΥ και συνεπώς σαν οικογενειακοί γιατροί θα είναι οι λιγότερο ικανοί και διαβασμένοι.Πάντως αυτοί που απομυζούν τώρα τον ΕΟΠΥΥ δεν έχουν κανένα μέλλον, θα είναι χαμένοι σε όλα τα σενάρια, όσο και αν φωνασκούν.Το ότι κάποιοι θα χάσουν το εύκολο χρήμα είναι βέβαιο.Στρατηγικά μιλώντας αυτός που θέλει να μπεί στο θεσμό του ΟΙ δεν πρέπει να βιαστεί , θα έρθει καλύτερη πρόταση-αμοιβή-συνθήκες εργασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι χαφιε 2.49 δεν γινεται παζαρι ακριβως επειδη οι συμβασεις ειναι αποικιοκρατικες και δεν υπαρχει χρυση τομη για αυτον τον λογο ! Η θα δεχτουν τις θεσεις μας η δεν θα εχουν γιατρους!Το προβλημα δεν ειναι η υπερπληθωρα γιατρων καθως α) 18000 γιατροι εφυγαν εξω ,β) την ιδια ωρα μειωνουν την αμοιβη ιατρου,γ) 186 εκ. τα σκανε στο κηφηναριο του χρΕΟΠΥΥ, δ)απο συστημα με 8000€ κοστος ανα 4 ιατρους πανε σε βοθροσυστημα με 25000€ κοστος για 4!Ο χρΕΟΠΥΥ ειναι ο μονος που θα χασει αν διακοψει τις συμβασεις καθως τερμα η δωρεαν με τα λεφτα του γιατρου υγεια!/Και αρπα και 72 σεντς για τον κοπο σου συριζορομα τεμπελχανα του χρΕΟΠΥΥ!

      Διαγραφή
    2. Εσύ 7.08 π.μ. που κάνεις μόνο λογαριασμούς και λυπάσαι που θα ξοδεύει ο ΕΟΠΥΥ περισσότερα και θα χάσει τη περίθαλψη των ασφαλισμένων με τα λεφτά του συμβελημένου γιατρού,γιατί παλάβωσες;; Να καθήσεις στο ιατρείο σου με τα λεφτά σου στη τσέπη και να οργανώσεις τις διακοπές σου,σε κανένα πολυτελή προορισμό, να ησυχάσουμε κι'εμείς από σένα. Καλές διακοπές.

      Διαγραφή
    3. Εσεις συριζοχαφιεδακο δεν πουλατε το παραμυθι ,η χωρα χρεοκοπησε δεν υπαρχουν λεφτα;Ε, σου αποδεικνυω λοιπον ποσο αλητες ειστε?

      Διαγραφή
  4. Ρε βολεμένε 7.08 όσο και να σκούζεις η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει για το καλό των ασθενών και των οικονομικά αδυνάτων.Ως πότε κάποιοι "συνάδερφοι" σαν και σένα θα εκμεταλλεύονται τον πόνο του ασθενούς και θα ξεζουμίζουν το κράτος δηλαδή όλους μας για να τρώνε με χρυσά κουτάλια; Η υγεία είναι αγαθό και πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους και δωρεάν για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και που στο τωρινό σύστημα αναγκάζονται να ξεροσταλιάζουν στα επείγοντα του Ευαγγελισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ποιον ασθενη αναφερεσαι συριζοχαφιε 11.40;Σε αυτον που με καθε ΕΚΠΥ του ψαλιδιζετε ολο και περισσοτερα?

      Διαγραφή
  5. ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΚΗΦΗΝΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΠΥΥ 11.50 ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΒΟΘΡΟΤΣΑΝΤΙΡΑ ΣΑΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή