Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Ακραία πόλωση λόγω διάλυσης των ΑΝΕΛ- Το Μαξίμου επιμένει σε "σχέδιο αποστασίας"



Της Νίκης Ζορμπά - Capital.gr

Η συρρίκνωση της Κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά ακόμη έναν ( προς το παρόν τουλάχιστον) βουλευτή λόγω της φυλλορροής των ΑΝΕΛ, έχει προκαλέσει από χθες ακραία πόλωση στο πολιτικό σκηνικό

Η Κυβέρνηση συνεχίζει επιθέσεις προς τη Ν.Δ και "επιχειρηματικά συμφέροντα" καταγγέλλοντας "σχέδιο αποστασίας" μέσα από επιθέσεις σε βουλευτές της συμπολίτευσης. 

Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιμένοντας ότι είναι σε εξέλιξη "συντονισμένο σχέδιο εκφοβισμού και τραμπούκικων επιθέσεων" σε βάρος κυβερνητικών βουλευτών , χρεώνοντάς τις στον Κυριάκο Μητσοτάκη, "μερίδα του κίτρινου ακροδεξιού Τύπου" και επιχειρηματικά συμφέροντα. 

Σύμφωνα με τον ίδιο ωστόσο, η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει ούτε να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. 

Η Ν.Δ εξέδωσε μια εξόχως ειρωνική απάντηση προς τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο: "Τα παραληρήματα αυτής της κυβέρνησης χρήζουν πλέον ψυχιατρικής παρέμβασης και όχι πολιτικού σχολιασμού. Το μόνο που απομένει να καταγγείλει ο καταρρέων κυβερνητικός θίασος είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται και πίσω από το Ρουβίκωνα".

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ανέφερε ότι "Οι τελευταίες ανακοινώσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε επαφή με την κοινωνική, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα. Θυμίζω ότι το να βλέπει κανείς φαντάσματα διαπλοκής, είναι ιστορικά το τελευταίο καταφύγιο των κυβερνήσεων που καταρρέουν".

Σε αναζήτηση "εφεδρειών"

Στο Μαξίμου πάντως δεν περιμένουν περαιτέρω απώλειες πέραν -ενδεχομένως- από έναν ακόμη βουλευτή του Πάνου Καμμένου, χωρίς πάντως να τον κατονομάζουν και ξορκίζουν κάθε ενδεχόμενο να κινήσει ο Α. Τσίπρας κοινοβουλευτικές διαδικασίες για ψήφο εμπιστοσύνης και άλλα σχετικά σενάρια. 

Ασφαλώς ωστόσο το "βλέμμα" τους είναι στραμμένο σε ενδεχόμενη "δεξαμενή" χρυσών εφεδρειών στην περίπτωση που συμβούν και έτερες απροσδόκητες ανεξαρτητοποιήσεις σαν αυτή του Γιώργου Λαζαρίδη, που άνοιξε και τον ασκό του Αιόλου στο κυβερνητικό αφήγημα περί σχεδίου αποσταθεροποίησης της Κυβέρνησης. 

Σε κόμμα και κυβέρνηση πάντως, εμφανίζονται ... ήσυχοι ότι δεν κινδυνεύει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είτε αποχωρήσει ένας είτε περισσότεροι βουλευτές. 

Σε ονοματολογία "εφεδρειών" ουδείς έχει προχωρήσει από Ηρώδου Αττικού και Κουμουνδούρου, πάντως εκπέμπουν στο ίδιο "σήμα" που εστειλε χθες από το Λονδίνο ο Αλέξης Τσίπρας ότι αυτή η κυβέρνηση είναι "πολύ σκληρή για να πεθάνει". 

"Μύλος" σεναρίων στο Ποτάμι

Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται πως έχουν προκαλέσει "αναταραχή" στο Ποτάμι, όπου έχουν "μπλεχτεί" οι γραμμές τους. 

Ο Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής του Ποταμιού, δήλωσε (ΕΡΤ) ότι το Ποτάμι θα βάλει πλάτη στην Κυβέρνηση εάν φύγουν οι ΑΝΕΛ, μέχρι τις εκλογές. Με βασική προϋπόθεση, όπως είπε, να μη συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Νωρίτερα , ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, διέψευδε και δη οργίλα, τα περί στήριξης στην Κυβέρνηση. 

"Ας σταματήσουν κάποιοι την παραπληροφόρηση. Καταντάει εμμονή. Οι βουλευτές μας λένε ότι δεν θα στηρίξουν την κυβέρνηση & αυτοί επιμένουν ότι η δεξαμενή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φτάνει μέχρι το Ποτάμι! Ο δικός μας δρόμος είναι άλλος. "Get up, stand up, don't give up the fight" - Bob Marley", υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.

Θεοδωράκης: Προσωπικές οι απόψεις Δανέλλη

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "ο Σπύρος Δανέλλης έχει τις προσωπικές του απόψεις, είναι γνωστές και δεν σχετίζονται με τη συγκυρία".

Όπως τόνισε, "η θέση του Κινήματός μας, όμως, είναι ξεκάθαρη. Προωθούμε βελτιώσεις και αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία, αλλά δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση σε περίπτωση ψήφου εμπιστοσύνης και δεν αντικαθιστούμε στην κυβέρνηση τους ΑΝΕΛ. Και σε αυτό είμαστε όλοι σύμφωνοι και κατηγορηματικοί". 

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, μιλώντας στην ΕΡΤ υποστήριξε ότι σε περίπτωση και άλλων διαρροών από την πλευρά των ΑΝΕΛ, το Ποτάμι θα βάλει πλάτη με άξονα τα θέματα του Σκοπιανού και της οικονομίας.

Κρίσιμο ορόσημο πάντως για το κόμμα θα είναι αυτό της 1ης Ιουλίου , οπότε και τα στελέχη του κόμματος θα αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν ή όχι στο ΚΙΝΑΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου